PILOT NA JEDAN DAN

Naš novinar isprobao je simulator za F-16: ‘Na putu mi se našao MiG-29. Srušio sam ga‘

Novinar Ilija Matanović isprobava simulator za F-16, lijevo ilustracija MiG-a 29
 Ronald Gorsic/Cropix/Profimedia/Alamy
U desnoj ruci je joystick za upravljanje, a lijevom se daje gas. Sve se naredbe moraju davati oprezno

U procesu nagovaranja Hrvatske da kupi američke borbene zrakoplove F-16 Block-70, kompanija koja ih proizvodi, Lockheed Martin, u suradnji s veleposlanstvom SAD-a na zagrebačkom Fakultetu strojarstva i brodogradnje postavila je simulator letenja tog aviona, koji je Jutarnji list imao priliku isprobati.

Iako ovdje nije riječ o "pravom" simulatoru letenja koji daje osjećaj stvarnog leta, cijeli postav je sasvim dovoljan da pokaže mogućnosti koje donosi F-16. Simulator se sastoji od kokpita koji je manje-više potpuna replika pravoga te od pet ogromnih ekrana koji prikazuju letački okoliš.

Za ulazak u kokpit potrebno je malo akrobacije, a kad sjednete nema previše mjesta za mrdanje. Desnom rukom se primi joystick za upravljanje zrakoplovom, dok lijeva ruka treba leći na polugu za "gas". Ispred pilota, na ekranu, nalaze se sve ključne informacije - visina, smjer, brzina, nagib i ostalo.

image
Ronald Gorsic/CROPIX

U pravom avionu ti se podaci prikazuju dijelom na HUD-u (Head Up Display), a dijelom na viziru kacige. Uz pomoć testnog pilota iz Lockheed Martina dodali smo gas i uključili "afterburnere", povukli upravljački joystick prema natrag te se podigli s tla. Sve naredbe avionu se moraju davati vrlo, vrlo oprezno i lagano.

Isprobali smo i opciju koju posjeduje F-16 Block-70, koja je dosad spasila 10 pilotskih života. Naime, ako pilot iz nekog razloga padne u nesvijest i počne ponirati prema tlu, zrakoplov će to detektirati i sam će se izvući iz poniranja te se postaviti u ravan let.

Uz pomoć avionskih sustava uspjeli smo i srušiti MiG-29 koji nam se našao na putu, a potom i bez ikakvih problema spustiti avion na imaginarnu poletno-sletnu stazu.

image
Ronald Gorsic/CROPIX
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 20:10