LAŽNI PROFILI

Muskov potez izazvao kaos na Twitteru: ‘Georgeu Bushu‘ nedostaje ubijanje Iračana, LeBron James želi otići iz Lakersa

Verificirani, ali lažni George W. Bush objavio je da mu ”nedostaje ubijanje Iračana”

 Screenshot/Twitter
Prethodno su slavne i javne ličnosti morale pružiti dokaz o identifikaciji prije nego što dobiju verifikacijsku značku s plavom kvačicom

Brojni korisnici Twittera iskoristili su trenutak za stvaranje lažnih profila slavnih jer je uveden novi sustav verifikacije nakon što je milijarder Elon Musk preuzeo Twitter.

Prethodno su slavne osobe, političari, novinari i druge javne osobe morale pružiti dokaz o identifikaciji prije nego što dobiju verifikacijsku značku s plavom kvačicom.

Prema novom modelu, svim korisnicima koji plate 8 dolara mjesečno bit će verificirani računi.

Musk je argumentirao da je verifikacija plaćanjem putem aplikacija Applea i Googlea dovoljna i da može biti uspješna bez da sam Twitter provjerava identitet korisnika.

Musk je također zaprijetio da će se obračunati s lažnim profilima, poručivši i da treba ‘banirati‘ bez upozorenja svakoga tko vodi profil pod imenom druge osobe ako ga nije označio kao parodiju.

Unatoč tome, od uvođenja novog sustava pojavio se niz lažnih profila.

Jedan korisnik koji se pretvarao da je LeBron James, na primjer, tvitao je u srijedu da košarkaška zvijezda planira napustiti Los Angeles Lakerse, izazvavši pomutnju prije nego što je profil @KINGJamez, koji se samo neznatno razlikuje od LeBronovog službenog profila @KingJames, na kraju blokiran.

image

Verificirani, ali lažni LeBron James objavio je da od Los Angeles Lakersa traži da ga razmjene za druge igrače

Screenshot/Twitter

Drugi se korisnik pretvarao da je bivši američki predsjednik George W. Bush te ustvrdio da mu "nedostaje ubijanje" Iračana. Na to mu se javio verificirani, ali lažni bivši britanski premijer Tony Blair i rekao da i njemu nedostaje ubijanje Iračana.

image

Nakon što je verificirani, ali lažni George W. Bush objavio da mu "nedostaje ubijanje Iračana", verificirani, ali lažni Tony Blair objavio je da to i njemu nedostaje

Screenshot/Twitter

Također su stvoreni lažni računi za poznate osobe i tvrtke.

"U narednim danima dodat ćemo nove segmente verifikacijskoj znački poput pripadnosti organizaciji ili potvrde osobnog dokumenta", tvitao je Musk kasno u srijedu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 13:10