REVOLUCIJA

McDonald‘s totalno mijenja koncept naručivanja hrane: ‘Hoćete krumpiriće i burger? Evo kako ćemo to činiti od sada...‘

Premda nije poznato koliko narudžbi McDonald‘s zaprimi preko mobilne aplikacije, digitalnih kioska u restoranima ili preko platformi za dostavu, glavni direktor za financije u lancu restorana rekao je digitalna prodaja u prvom kvartalu 2023. godine činila oko 40 posto sve prodaje

 Jakub Porzycki/NurPhoto/NurPhoto via AFP
McDonald‘sova geofencing tehnologija pojedinom restoranu javi kada je osoba koja je hranu naručila preko mobilne aplikacije od njega udaljena tri minute

Lanci restorana brze prehrane McDonald‘s i Chick-fil-A pratit će pomoću svojih mobilnih aplikacija lokaciju korisnika kako bi njihovi kuhari pravovremeno mogli početi spravljati njihove obroke, piše Business Insider.

Chick-fil-A je ranije u svibnju rekao da im nova opcija koju su ugradili u aplikaciju omogućava praćenje lokacije korisnika koji je naručio hranu koju će pokupiti ili preko drive-in prozora ili na blagajni restorana.

Ako korisnik aplikacije istoj dopusti da prati njegovu lokaciju, tada će restoran znati kada je ovaj blizu te će moći u pravom trenutku početi pripremati njegov obrok ili obroke.

Spomenuta se opcija temelji na geofencing tehnologiji, odnosno upotrebi GPS-a i triangulacije mobilne mreže u svrhu detektiranja precizne lokacije korisnika i blizine referentne točke. Drugim riječima, restoran pomoću geofencing tehnologije oko sebe može izgraditi virtualnu ogradu te doznati kada korisnik kroz nju prođe.

Restoranima geofencing omogućava da smanje period čekanja na hranu i osiguraju da hamburgeri, prženi krumpirići i druga hrana u ruke potrošača stignu vrući.

McDonald‘s je geofencing u svoju aplikaciju ugradio u ožujku ove godine.

- Postojeći lokacijski podaci našim ekipama omogućuju da njihovu hranu pripreme prije nego što dođu u restoran. To znači da će dobiti vruće i svježe obroke - rekao je prošlog mjeseca Ian Borden, glavni direktor za financije u McDonald‘su.

Časopis Restaurant Business piše da McDonald‘sova geofencing tehnologija pojedinom restoranu javi kada je osoba koja je hranu naručila preko mobilne aplikacije od njega udaljena tri minute.

- Iako smo ovu tehnologiju te počeli koristiti, inicijalni rezultati pokazuju da smo ubrzali proces predavanja hrane korisnicima te da su oni zadovoljniji uslugom - rekao je Borden ulagačima.

Premda nije poznato koliko narudžbi McDonald‘s zaprimi preko mobilne aplikacije, digitalnih kioska u restoranima ili preko platformi za dostavu, Borden je rekao da je digitalna prodaja u prvom kvartalu 2023. godine činila oko 40 posto sve prodaje.

Chick-fil-A će početkom ljeta početi koristiti geofencing tehnologiju. Rekao je restoran da je tu opciju već testirao na 100 lokacija u Sjedinjenim Američkim Državama te da su kupci hranu čekali između jedne i dvije minute manje nego inače.

Lanac restorana specijaliziran za sendviče s piletinom rekao je da će korisnicima svoje mobilne aplikacije reći kada bi njihova narudžba mogla biti gotova.

- Unatoč tome što se radi o procjeni, ona je prilično precizna - rekao je Chick-fil-A.

Broj narudžbi koje su restorani primali izvan svojih restorana bio je u porastu i prije pandemije koronavirusa, a ona je to samo upoznala. Povećao se broj ljudi koji hranu naručuje preko specijaliziranih aplikacija i internetskih stranica restorana te iz drive-in restorana. Fast food lanci počeli su se na to prilagođavati.

McDonald‘s je krajem 2022. godine otvorio mali probni restoran u kojem bi se hrana mogla samo podići ili dati dostavljačima. Chick-fil-A je proveo test u sklopu kojeg su korisnici njegove mobilne aplikacije mogli "preskočiti" tradicionalne redove za podizanje hrane.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 14:47