DOLAZI ‘BARD‘

Konkurencija im je ugrozila poslovanje, a onda je Google stvorio novi chatbot, nadaju se da će biti hit

Googleov ‘Bard‘

 Jakub Porzycki/NurPhoto/NurPhoto via AFP
Najavljeno je i kako će se alati pokretani umjetnom inteligencijom uskoro početi uvoditi u Googleov glavni alat za pretraživanje

Google je u ponedjeljak predstavio novi chatbot alat nazvan "Bard", koji bi trebao biti konkurencija ChatGPT-u, koji je već postigao zavidan viralan uspjeh. Chatbot je zapravo softver umjetne inteligencije koji može simulirati razgovor s korisnikom na prirodnom jeziku putem aplikacija za razmjenu poruka.

- ‘Bard‘ će biti otvoren za ‘pouzdane testere‘ od ponedjeljka, a javnosti bi trebao biti dostupan u narednim tjednima. ‘Bard‘ nastoji spojiti širinu svjetskog znanja sa snagom, inteligencijom i kreativnošću naših velikih jezičnih modela. Naš novi chatbot vuče informacije s weba kako bi vam pružio odgovore visoke kvalitete - rekao je Sundar Pichai, izvršni direktor Googlea i matične tvrtke Alphabet.

Konkurenta ChatGPT krajem studenoga predstavila je tvrtka OpenAI, koja istražuje umjetnu inteligenciju, a "Bard" je, baš poput njega, izgrađen na velikom jezičnom modelu, uvježbanom na ogromnoj količini online podataka kako bi generirao uvjerljive odgovore na upite korisnika, piše CNN.

"Bard" je nastao u ključnom trenutku za Google - naime, njihov temeljni proizvod, online pretraživanje, suočava se s najvećim rizikom u posljednjih nekoliko godina. Otkako je predstavljen javnosti, konkurentski ChatGPT korišten je za generiranje eseja, priča i tekstova pjesama te odgovaranje na pitanja koja su se prije mogla pretraživati ​​upravo na Googleu.

Uspjeh ChatGPT-a navodno je potaknuo Googleovu upravu na djelovanje. Paul Buchheit, jedan od tvoraca Gmaila, još je lani upozorio kako je Google "možda samo godinu ili dvije udaljen od potpunog poremećaja" zbog porasta umjetne inteligencije.

Microsoft, koji je već potvrdio kako će uložiti milijarde u tvrtku OpenAI, planira inkorporirati ChatGPT u neke od svojih proizvoda, a šuška se i kako ga planira integrirati i u svoju tražilicu Bing.

Google je u ponedjeljak objavio primjer korištenja "Barda" - korisnik od njega traži da objasni nova otkrića do kojih je došao NASA-in svemirski teleskop James Webb na način koji bi devetogodišnjaku mogao biti zanimljiv.

Ovako je glasio "Bardov" odgovor: "James Webb 2023. uočio je niz galaksija koje su dobile nadimak ‘zeleni grašak‘ jer su male, okrugle i zelene poput graška".

- ‘Bard‘ se može koristiti za planiranje rođendana prijatelja, usporedbu dva filma nominirana za Oscara ili dobivanje ideja za ručak na temelju onoga što imate u hladnjaku - navodi se u Googleovoj objavi.

Sundar Pichai, izvršni direktor Googlea, u ponedjeljak je također rekao kako će se alati pokretani umjetnom inteligencijom uskoro početi uvoditi u Googleov glavni alat za pretraživanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 12:48