SHATNER U SVEMIRU

Kapetan Kirk se vratio na Zemlju: ‘Svi bi ovo trebali učiniti, bilo je nevjerojatno!‘

 Jose Romero
‘Želja mi je vidjeti Zemlju iz nove perspektive kako bih uvidio što moramo napraviti kako bismo ju spasili‘, rekao je William Shatner.

Ikona "Zvjezdanih staza" William Shatner u srijedu je postao najstarija osoba koja se vinula u svemir.

"Svi bi ovo trebali učiniti, bilo je nevjerojatno", rekao je kanadski glumac po povratku na Zemlju.

Let tvrtke Blue Origin Jeffa Bezosa poveo je četiri osobe, uključujući 90-godišnjeg kanadskog glumca, oko 106 kilometara iznad Zemlje, iznad Karmanove linije.

Putnici su nekoliko minuta bili u bestežinskom stanju prije nego što se otvorili padobrani iznad kapsule New Shepard i vratili posadu natrag na Zemlju, oko 11 minuta od polijetanja.

To je bio drugi turistički let u svemir Blue Origina, jedne od triju tvrtki koje su nedavno počele nuditi komercijalna putovanja u svemir.

Iako je ovo očit PR-ovski potez Bezosa, nije poznato je li Shatner letio besplatno ili je platio značajnu cijenu.

U tvitu objavljenom za vrijeme leta, Shatner je objavio fotografiju s logotipom Blue Origina na logotipu "Zvjezdanih staza" i napisao kako se u svom životu znao osjećati kao da "veliki ocean istine leži neotkriven preda mnom".

Njegovo putovanje dovelo je do mnoštva internetskih 'memova', uključujući posadu Blue Origina u kostimima iz "Zvjezdanih staza" i obećanje Shatnera da će iskoristiti iskustvo u svemiru za svoj idući glazbeni album.

"Želim pisati o svojoj ljubavi prema Zemlji", rekao je prije leta. Opisao je Zemlju kao "dragulj, topli, voljeni, hranjiv planet".

Na putovanju su još bili Audrey Powers, potpredsjednica tvrtke Blue Origin za misije i letačke operacije, Chris Boshuizen i Glen de Vries.


Pratite snimku leta kapetana Kirka:

Pogledajte video

William Shatner podijelio je poruku tijekom leta

Glumac iz Zvjezdanih staza podijelio je citat Isaaca Newtona na Twitteru dok je bio na letu Blue Origin.

Rekao je: "Ne znam kako bih svijetu mogao izgledati, ali sebi sam izgledao kao da sam samo dječak koji se igrao na obali mora, skrećući s vremena na vrijeme i našao glatki kamenčić ili ljepšu školjku od obične, dok je veliki ocean istine ležao sav neotkriven preda mnom."

"To nije bilo nimalo nalik onome što si opisao", čuli su se komentari iz kapsule New Shepard dok su četiri astronauta sigurno sletjela na Zemlju. Među njima i Shatner, koji je rekao da to iskustvo nije nalik ničemu što je doživio prije.

William Shatner (90) koji je u Star Trek serijalu filmova i serije utjelovio kapetana Jamesa T-Kirka postat će najstarija osoba u svemiru, prenosi BBC.

"Želim imati viziju, želim vidjeti svemir" rekla je devedesetogodišnja kanadska zvijezda. "Želja mi je vidjeti Zemlju kako bih uvidio što moramo napraviti kako bismo je spasili, a nadam se da će mi nova perspektiva to omogućiti", rekao je.

Shatner će u svemir poletjeti s posadom od tri astronauta iz svemirske stanice u Texasu, a njegov će put financirati vlasnik Amazona Jeff Bezos. Samo putovanje u svemirsku orbitu trebalo bi trajati svega 10 minuta, a kapsula će se zadržati na sto kilometara iznad Zemljine površine.

Četvorka trenutno trenira za putovanje kako bi bili spremni za sve neočekivane opasnosti tijekom leta, a isto tako se pripremaju na velike visine i buku koju će prouzročiti let u svemirskoj kapsuli pod nazivom Blue Origin.

"Bitna stvar obuke jest naučiti posadu kako se ponašati u prostoru bez gravitacije; kako se kretati po kabini bez međusobnog sudaranja ili udaranja u predmete. No, njegov jedini zadatak bit će uživati u putovanju svemirom, za sve ostalo može računati na iskusnu astronautsku ekipu", objasnio je bivši astronaut NASA-e.

image
Blue Origin
BLUE ORIGIN/AFP


Za svemirsku letjelicu New Shepard ovo će biti tek drugi let. Jeff Bezos, njegov brat, nizozemski tinejdžer Oliver Daemon i pilot Wally Funk bili su prvi putnici New Sheparda koji je poletio u srpnju ove godine te otvorio sezonu leta u svemir.

Wally Funk (82) dosad je bio najstarija osoba koja je poletjela u svemir, no Shatner će ga skinuti s trona.

Iako će William Shatner biti prva osoba iz glumačke postave Star Treka koja će poletjeti u svemir, zanimljiva je činjenica da će Nasa svoje astronaute poslati u svemir Star Treka.

Naime, Mae Jemison glumit će u novoj generaciji Star Treka dok će se astronauti Mike Fincke i Terry Virts pojaviti u zadnjoj epizodi novog Enterprisea.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 23:14