T5G Future

Kako studenti vide tehnološku budućnost Hrvatske uz revolucionarnu 5G tehnologiju

Dorotea Mrinjek

 Hrvatski Telekom
Inicijativu je pokrenuo Hrvatski Telekom u suradnji s Akademijom likovnih umjetnosti i Svijetom kulture Hanza Medije: Pogledajte sve na www.5Gbuducnost.hr

Hrvatski Telekom u suradnji s Akademijom likovnih umjetnosti i Svijetom kulture Hanza Medije pokrenuo je inicijativu T5G Future by ALU kako bi mladi umjetnici studenti osmislili i prikazali svoju viziju tehnološke budućnosti i gigabitnog društva u koje ulazimo uz 5G mrežu koja je ovo ljeto lansirana i sada su njome pokrivena dva milijuna ljudi

Kultni film Blade Runner, potpuno nadrealan Zagreb, digitalni umjetnik, samo su neki od motiva koje su istaknuli studenti Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu u svojim radovima nakon što su dobili jedinstven zadatak: ilustrirati svoju viziju nove, bolje budućnosti Hrvatske uz revolucionarnu 5G tehnologiju koja mijenja svijet kakav znamo.

Živimo u trenutku nevjerojatno brzog razvoja tehnologije, weba3 i metaverzuma, dok se istovremeno uz nas građevine printaju 3D tehnikom, arhitektonski nacrti gotovo mogu opipati u virtualnoj stvarnosti, a doktori uz robotske ruke i iznimno nisku latenciju mreže operiraju pacijente na daljinu...

image

Nikolina Žabčić

Hrvatski telekom
image

Dorian Horvatić

image

Teo Kiš

Teo

Mnogo toga što je nekoć bilo nezamislivo, danas je izvedivo. Odnosno, sve je manje, kako se čini, nezamislivog. Kako uopće predvidjeti budućnost? Kad su se početkom 20. stoljeća crtali prikazi budućnosti, kako distopijske, tako i utopijske, jedan od prizora koji se najčešće zamišljao bio je onaj automobila koji voze po zraku. Činilo se kao izgledna budućnost. Barem u mašti.

Suradnju ALU i Hrvatskog Telekoma, u projektu T5G Future by ALU u izradi ilustracija budućeg, gigabitnog društva za magazin Jutarnjeg Svijet kulture, pratili smo od prvog njihovog sastanka.

"Ovim projektom htjeli smo inspirirati mlade umjetnike da interpretiraju svoju viziju budućnosti koju donosi 5G tehnologija. Ono što mi je jako drago jest da smo ovom suradnjom potaknuli studente, da na futuristički način koji izlazi van okvira klasičnih pristupa izražavanja, prikažu svoje ideje. Na taj način potaknuli smo i multidisciplinarni pristup u obrazovnom sustavu uvođenjem umjetničkog elementa u dosadašnja STEM područja, jer su nama kultura, kao i umjetnost jednako važni. Izuzetno mi je drago što smo uspjeli ostvariti ovu suradnju i što imamo priliku pokazati svima mlade umjetnike i njihove vizije 5G budućnosti pretočene u umjetnička djela", izjavila je Branka Bajt, brand direktorica Hrvatskog Telekoma.

image

Mihael Badun

image

Tin Samaržija

image

Tara Stanić

image

Zdenko Miška

Na Akademiji smatraju važnim da se studenti pripreme za stvaran život. A vizualna pismenost temelj je za dobru komunikaciju. Interes je, dakle, obostran. Studenti su još i unijeli jednu mladalačku lepršavost i drugačiji pogled na budućnost.

Kako govori Tomislav Buntak, dekan ALU i cijenjeni slikar: "Suradnja na izradi ilustracija i vizuala za HT projekt i suradnja s Jutarnjim listom u Svijetu kulture važna su mogućnost za studentice i studente Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu da isprobaju u realnim uvjetima kakve su njihove umjetničke, likovne i kreativne kompetencije, vještine i znanje. Visoko umjetničko obrazovanje pokazuje se kao jasna i konkretna mogućnost za aktivno sudjelovanje u različitim industrijama i područjima kao i onog što se obično očekuje, stvaranju osobnih umjetničkih karijera koje mogu mijenjati svijet do neslućenih momenata druge stvarnosti. Svaka ovako jasna i konkretna suradnja otvara mogućnosti nove komunikacije što je vjerujem i temeljni cilj stvaranja 5G mreže te predstavlja nove izazove u kojima umjetnički i kreativni ljudski potencijal imaju važnu ulogu u stvaranju boljeg svijeta kao i propitkivanja moralnih i etičkih vrijednosti društva".

Ilustracije su radili pod vodstvom profesora Svjetlana Junakovića, koji je studirao kiparstvo u Milanu, potom se okrenuo ilustraciji za koju je i dobio prestižnu međunarodnu nagradu Hans Christian Andersen. "Moj pristup suradnji sa studentima na izradi ilustracija tehnološke budućnosti Hrvatske uz 5G mrežu bio je prožet inzistiranjem na osobnom pristupu svakog studenta ovom zadatku, na razvoju vlastite poetike i ideje budućnosti s brzom i sigurnom mrežom. Rezultat je bio dvadeset radova na istu temu u kojoj dominira ista boja, magenta, s istim logotipom, ali međusobno totalno različitih pristupa i ilustracija", rekao je Junaković.

Osim što su četiri pobjednička rada izašla u magazinu Svijet kulture, bit će prikazani i na prvoj digitalnoj izložbi u svim T-Centrima u Hrvatskoj, gdje će se iskoristiti prodajni prostor kao iskustveni element, čemu u Hrvatskom Telekomu teže. Uz to, sedamnaest studentskih vizija prikazat će se u prvoj digitalnoj mapi T5G Tech Future by ALU na web stranici www.5Gbuducnost.hr. Studenti su u sklopu projekta ilustrirali svoju, autorsku viziju razvoja hrvatskog društva uz 5G tehnologiju. Naime, poručuju iz HT-a: "Velike brzine, veći kapaciteti, brži odaziv i široka primjenjivost 5G mreže promijenit će internet kakav znamo i potaknuti stvaranje dosad nezamislivih usluga i proizvoda koji će nam pojednostaviti i olakšati život i potaknuti gospodarski zamah Hrvatske i razvoj društva. Ilustracija iz perspektive STE(A)M/ Art studenata prikazuje benefite i utjecaj novih tehnologija na naše živote i općenito hrvatsko društvo - studente, mlade, zaposlenike, roditelje, direktore, umjetnike, znanstvenike, inovativne poduzetnike, nezaposlene, muzičare, influencere, youtubere, streamere, inženjere, gejmere, sportaše…"

image

Tara Stanić

image

Zdenko Miška

image

Lora Elezović

image

Marta Dolenčić

Hrvatski Telekom je, kako dalje navode, u suradnji s Akademijom likovnih umjetnosti i Svijetom kulture Hanza Medije pokrenuo T5G Future by ALU inicijativu kako bi mladi umjetnici, studenti osmislili i prikazali svoju viziju tehnološke budućnosti i gigabitnog društva u koje ulazimo uz 5G mrežu koja je ovo ljeto lansirana i sada je 5G mrežom pokriveno dva milijuna ljudi.

Neke smo studente pitali o ideji koja stoji iza njihovih radova. Nikolina Žabčić, dvadesetosmogodišnja studentica, autorica jednog od pobjedničkih radova kojeg je nazvala Connecting, pojasnila je:"Moj rad najavljuje vrijeme maksimalne umreženosti u kojem će se informacije prenositi brže nego ikad". Dorotea Mrinjek,(22) napravila je rad nazvan Muuving: "Muuving je moja vizija pametne poljoprivrede uz 5G. Mnoge stvari koje smo dosad zamišljali uz 5G postat će stvarnost. Otvorit će se vrata puna mogućnosti". Njezin generacijski kolega Dorian Horvatić, svoj je rad nazvao po zadanoj boji, Magenta Touch. "Moji radovi prikazuju digitalnog umjetnika kako seže kroz ekrane koje koristi za stvaranje i nadilazi dimenzije vremena, tehnologije i tradicije uz 5G", pojasnio je Horvatić.

image

Lana Zubović

image

Katarina Luksa

image

Matea Škrtić

image

Ljubica Golubić

Ljubica Golubic
image

Morana Mandač

image

Antonela Šurbek

image

Dorian Horvatić

Hrvatski telekom
image

Petra Divković

Hrvatski Telekom

Petra Divković je napravila rad kojeg je nazvala 5Grad kojeg objašnjava ovako: "U 5Gradu ljudi, životinje, biljke i tehnologija zajedno stvaraju ravnotežu. Tehnologija je ključna za poboljšanje i razvoj života, a ako bi se bilo koji element uklonio, ravnoteža bi nestala".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 16:07