CES 2022

Jutarnji u Las Vegasu: Donosimo sve zanimljivosti s najvećeg sajma tehnologije koji je održan pod strogim mjerama

Sajam CES u Las Vegasu

 Bojan Mušćet
Ulice Las Vegasa i sajamski prostori nisu bili napučeni kao prije dvije godine kad je sajam posljednji put održan

U doba kad peti val globalne pandemije koronavirusa opasno koči event industriju istodobno pretvarajući zdravstvenu katastrofu u entropiju zajedništva, organizatori CES-a, najvećega svjetskog sajma potrošačke elektronike koji se tradicionalno održava početkom godine u Las Vegasu, odlučili su se tome snažno oduprijeti.

image

Eureka Park

Bojan Mušćet

Prošle godine održali su virtualni sajam, ali kao i u mnogim drugim slučajevima to se nije pokazalo pretjerano zanimljivim ni korisnim. Jednostavno, nije bilo one humane sinergije koja je nužna kako bi se tehnološki trendovi zakotrljali i došli do najšireg kruga korisnika.

Poslovna udruga Consumer Technology Assotiation (CTA), organizator CES-a odlučila je napraviti riskantan potez i organizirati hibridni sajam. Pod iznimno strogim epidemiološkim nadzorom, organizatori su odlučili i skratiti sajam za jedan dan, s obzirom na činjenicu da će biti mnogo manje izlagača i posjetitelja.

Ulice Las Vegasa i sajamski prostori nisu bili napučeni kao prije dvije godine kad je sajam posljednji put održan. Bliješteće reklame s novim proizvodima koje su okupirale svaki reklamni prostor u Vegasu sasvim su izostale, enormnih gužvi nije bilo: za brojne vegaške restorane nije bio problem dobiti rezervaciju, iako rade samo do 22, a Uber i Lyft čekao se maksimalno tri minute. Za početak siječnja, kad u Las Vegas pristigne oko 170.000 poslovnih posjetitelja to je bilo prilično neuobičajeno, no pandemijski život očito je ostavio posljedice i pristiglo je triput manje ljudi. U tom smislu, odluka da se krene u organizaciju sajma podrazumijevala je ogroman rizik.

image

Codelab

Bojan Mušćet

Sajam se ipak održao od 5. do 7. siječnja, a čak 2.200 izlagača složilo je svoje štandove na 1,8 milijuna četvornih metara sajamskog prostora u obnovljenome Las Vegas Convention Centru, Venetian Expou te drugim, manjim prostorima.

U Venetian Expou nalazi se i dio sajma Eureka Park posvećen startupima, koji je, dakako, prepolovljen u odnosu na prošle godine pa je u prostoru sa širim prolazima zastupljeno oko 3.000 izlagača. Među njima je bilo – prvi puta – čak pet hrvatskih startupa, četiri pobjednika najvećega regionalnog startup natjecanja Idea Knockout koje osam godina zaredom organiziraju Bug i Hrvatski Telekom te još jedan mladi poduzetnički tim koji je ostvario proboj upravo nakon sudjelovanja na Idea Knockoutu. Bug kao najvažniji hrvatski tech medij i Hrvatski Telekom koji godinama daje snažnu podršku hrvatskoj startup-sceni tako su pridonijeli uvjerljivo najuspješnijem istupu hrvatske startup zajednice u inozemstvu.

To su sportreact, pobjednik posljednjeg Idea Knockouta, raniji pobjednici, crnogorsko-hrvatski startup Codelab, zagrebački Iron Bull i osječka Orqa, kao i sve propulzivniji zagrebački startup Zuluhood.

image

Zuluhood

Bojan Mušćet

Sportreact je razvio IoT uređaj namijenjen razvoju motoričkih i kognitivnih sposobnosti korisnika, namijenjen rekreativnim, ali i profesionalnim sportašima. Uređaj je povezan s mobilnom aplikacijom koja mjeri i analizira brojne parametre tijekom održavanja treninga.

Anto Širić iz Sportreacta je izjavio: 'Drago mi je da smo došli na ovo mjesto koje okuplja najuspješnije pojedince iz raznih industrija i mjesto gdje ćemo, nadam se, uspjeti se u dobrom svjetlu predstaviti potencijalnim investitorima. Zasad privlačimo pozornost ljudi iz sportske industrije a dolaze nam i novinari koji prate zdravlje, fitness i wearablese.'

Codelab se predstavio elektronskom društvenom igrom Clockwork Briefcase. Riječ je o igri u kojoj je cilj deaktivirati lažni eksploziv skriven u kovčegu. Oni su jedini startup koji je na Idea Knockoutu osvojio put na berlinski sajam IFA kao glavnu nagradu no kako IFA nije održana, s godinom dana zakašnjenja predstavljaju se na CES-u. Iron Bull je indie-studio za razvoj visoko-realističnih robotiziranih modela tenkova s operacijskim mogućnostima stvarnog tenka, uključivši njihovo pokretanje, sposobnost ispaljivanja plastičnih projektila i sustav za detekciju primljenih projektila i oštećenja. Tenk je opremljen širokokutnom kamerom i kontroliraju ga dva igrača. Krajem prosinca otvorili su igraonicu u Zagrebu, a u Las Vegasu predstavili svoj inovativni koncept. Orqa FPV.One su first-person-view (FPV) video-naočale za upravljanje utrkama dronova i drugim profesionalnim (industrijskim i civilnim) primjenama dronova. Kao i Iron Bull, drugi put su na Eureka Parku i izazvali su enormno zanimanje mnogih kompanija, kao i predstavnici Pentagona. Analitičari smatraju da je upravo Orqa sljedeća velika tehnološka stvar iz Hrvatske.

image

Sportreact

Bojan Mušćet

Zuluhood, pak, korisnicima donosi čitav niz inovacija sa željom da unaprijedi tržište sigurnosti doma. Uz Zuluhood, korisnici mogu aktivno brinuti o sigurnosti vlastitog doma, vikendice ili kuće na moru, bilo gdje, bilo kada i neovisno o opremi koju imaju ili nemaju instaliranu kod kuće. Ekipu Zuluhooda odabrala je i CTA za event pitch kao jedan od deset najperspektivnijih startupova na Eureka Parku.

Ujedinjeni hrvatski startupi tako su izazvali pozornost unatoč vrlo smanjenom broju posjetitelja CES-a. I ne samo to, njihove ideje i proizvode obišli su i institucionalni predstavnici: Hrvatska gospodarska komora dala im je potporu, a s predstavnicima startupa našla se i generalna konzulica Hrvatske za zapadni dio Amerike Renee Pea.

image

Orqa

Bojan Mušćet

Na Eureka Parku bilo je zakupljeno 800 štandova, no dio startupa odustao je od dolaska, kao i neki veliki igrači kao što su Facebook, Microsoft, Intel, IBM i mnogi drugi, a onda su i tehnološki mediji (Verge, Engadget, Tech Radar, Mashable…) odlučili uskratiti podršku organizatorima i nisu se pojavili na sajmu. Štoviše, gotovo su unisono napali organizatore, a neki su išli toliko daleko da su napisali kako se sajam neće ni održati potpuno pretjeravši u svojim istupima.

S druge strane, organizatori su poduzeli sve epidemiološke mjere kako bi sajam mogao funkcionirati: akreditaciju se moglo dobiti samo uz valjanu covid-putovnicu a posjetitelji i izlagači su dobili i antigenske testove kako bi svaki dan mogli utvrditi hoće li ići na sajam ili ostati u hotelu. U Nevadi su brojke oboljelih od covida razmjerno male što je udruzi CTA dalo zamah da ipak krenu u organizaciju. Na taj način CES je postao najveći event koji je u posljednje dvije godine organiziran u globalnim razmjerima.

image

Iron Bull

Bojan Mušćet
image

Sajam CES u Las Vegasu

Bojan Mušćet

Kritizirani direktor CTA Gary Shapiro je rekao: 'CES 2022. pogonjen je kolektivnim entuzijazmom. Zajedno možemo pokazati kako tehnologija može osnažiti snagu ljudskih kapaciteta i realizirati snagu koja će svijet promijeniti na bolje. Kroz svaku tehnološku kategoriju koju predstavljamo, uključujući umjetnu inteligenciju, robotiku, virtualnu stvarnost, zdravlje, 5G i druge, očito je kako tehnologija utječe na bolju održivost, pristupačnost i ima sve veću važnost u našim društvima.'

Financijski rezultati daju mu sasvim za pravo: stopa rasta u tehnološkoj domeni u Americi prošle godine bila je čak 10 posto! Najviše su se prodavali 4K televizori, kao i smart home rješenja, dobrim dijelom vezana uz sigurnost. Također, sve više raste pretplata na tech usluge. Među trendovima koji se nastavljaju svakako se ističu 5G, umjetna inteligencija, IoT, auto-trendovi i digitalno zdravlje, dok se kao novi nameću metaverzum, svemirska tehnologija i tehnologija održivosti.

Svemirska tehnologija usmjerena je na putovanja izvan Zemljine atmosfere i temelj je realne svemirske ekonomije koja bi u desetljećima koja dolaze mogla takva putovanja približiti široj populaciji a ne samo dokonim milijarderima. Tehnologija održivosti postaje sve važnija pa materijali koji se ugrađuju u uređaje sve više utječu i na kvalitetu i na cijenu proizvoda.

image

Eureka Park

Bojan Mušćet

U konferencijskom dijelu sajma govorilo se o prehrambenom aspektu tehnologije, kao i neizostavnim kriptovalutama te NFT-u. Svo troje iznimno je zanimljivo i širi granice no još uvijek je dvojbeno hoće li se razvitiu u glavne tehnološke trendove koji će za sobom povući velik broj korisnika.

Uoči samog otvaranja sajma, organiziran je event CES Unveiled, priredba na kojoj se u najvećoj mjeri predstavljaju pobjednici najvažnije tehnološke nagrade, CES Innovation Awardsa, svojevrsnoga tech Oscara, a ja sam član žirija koji dodjeljuje tu nagradu.

Tako je jedna od ključnih riječi koja se mogla čuti na tome predstavljanju – metaverse, odnosno u premijernom prijevodu – metaverzum, mjesto u kome se prepliću virtualna i realna stvarnost. Tvrtka Shiftall predstavila je svoju kolekciju za nastupajuću sezonu namijenjenu svome robocopu. Haritora X je inteligenta tjelesna navlaka koja prati fitness pokrete, a onda ih kasnije mogu analizira u virtualnoj stvarnosti. MeganeX su ultralake VR naočale, a PebbleFeet sustav koji hladi ili zagrijava ljudsko tijelo. Mutalk je, pak, uređaj kojim se glas automatski digitalizira, a izvrstan je za gaming.

Vivoo je u odnosu na njih čvršće u stvarnosti: proizveli su aplikaciju koja pravi personalizirani plan za nutritivni napredak i pripadajuće lifestyle savjete na temelju – analize urina. I sve to s pomoću čarobnog štapića koji se dobiva uz aplikaciju i na koga se treba pomokriti.

Nagradu je dobila i tvrtka Satisfyer koja je proizvela uređaje i dizajnirala aplikaciju koja kombinira senzualna zadovoljstva s digitalnom intimnošću. Tako se njihovim vibratorima i drugim gadgetima može upravljati s bilo kog mjesta na svijetu koje ima vezu s internetom, brzina i ritam mogu se ugađati po želji, ambijentalni zvuk osigurava dodatnu dozu intimnosti, a glazba je sinkronizirana s radom uređaja i sve to uz ugodnu temperaturu.

Osobitu pažnju izazvala je, pak, tvrtka koja organizira utrku Indy Autonomus Challenge u kojoj sudjeluju električne replike Formule 1 pogonjene daljinskim upravljačima. Utrka se održala 7. siječnja na speedway stazi u Las Vegasu uz, dakako, pripadajući livestream.

Automobili predstavljaju sve važniji dio CES-a, pa tako taj tehnološki sajam istodobno i jedan od najvećih sajmova automobila s obzirom na to da na njemu sudjeluju gotovo svi najvažniji proizvođači, kao i oni koji imaju snažne tržišne pretenzije. Demostriran je sasvim funkcionalan taxi bez vozača kojim se moglo i voziti kroz tunel ispod novosagrađenoga dijela Las Vegas Convention Centra. Grad Las Vegas želi postati prvi pravi smart city u Americi tako da je u planu da još u ovom desetljeću taxiji bez vozača postanu dio gradskoga prometnog sustava. Kompanija TuSimple predstavila se i prvim samovozećim kamionom. Veliku pažnju izazvao je BMW s opcijom koja vozaču omogućuje da na pritisak gumba u automobilu – promijeni boju!

image

Bojan Mušćet, član žirija CES Innovation Awardsa na sajmu CES u Las Vegasu

Bojan Mušćet

Premda CES nije imao onu snagu kao nekad, činjenica da je održan i u fizičkom, a ne samo online obliku podrazumijeva upravo pobjedu zajedništva u Las Vegasu. Bez obzira na obaveznu razdaljinu, ondje su svi tih dana nastojali pomoći jedan drugome i utjecati na uspjeh događaja.

Jedino je Jason Derulo napao neke tipove koji su ga navali Usherom, ali to je već neka druga priča.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 21:27