NA APARATIMA

Jedini ljevičar u domaćem IT sektoru otkrio kako funkcionira njegova firma: ‘Zašto bi radnik radio za moj Lamborghini? ‘

Aleksandar Gavrilović

 Jutarnji List/Hanza Media
Njegovih 20 zaposlenika ima jednake plaće, kolektivni ugovor, skraćeno radno vrijeme i zagarantiranu pauzu od 45 minuta

Aleksandar Gavrilović, direktor gejmerske tvrtke Gamechuck, jedini domaći socijalist u IT sektoru, ima posve drugačije shvaćanje poslovanja i rada. Njegovih 20 zaposlenika, programeri, pisci i crtači, imaju jednake plaće, kolektivni ugovor, skraćeno radno vrijeme i zagarantiranu pauzu od 45 minuta.

- Situacija u IT-u je toliko šugava da sam htio napraviti neku svoju oazu. Danas programeri rade 16 sati dnevno, kao rudar u 19. stoljeću, a svi naši heroji su nekakvi šugavi luzeri kao Elon Musk. Zato sam rekao, hajdemo izmisliti firmu u kojoj nitko nikad ne može dobiti otkaz, u kojoj se ne moraš gristi hoćeš li dobiti veću plaću, nego svi imamo istu, a ona se izračuna tako da prihode podijelimo s brojem zaposlenih i tolika je plaća - objašnjava Gavrilović.

U novoj epizodi podcasta Jutarnjeg lista ‘Na aparatima‘ novinar Filip Pavić razgovara s Aleksandrom Gavrilovićem o budućnosti rada. Kako u praksi izgleda socijalistička IT tvrtka u kojoj svi programeri imaju iste plaće, rade li generalno Hrvati previše ili premalo, zašto nas tehnologija još nije oslobodila od rada i zašto ne bismo trebali vjerovati mesijama iz Silicijske doline?

- Mislim da mi ne znamo ništa o ljudskoj psihologiji, da je sve što nas uče u školi o tome krivo, da je sve što nas uče o menadžmentu krivo, da sve što nam govore o ljudskoj radnoj motivaciji i poticaju krivo. Ljudi žele raditi nešto korisno i smisleno. Ne žele biti otuđeni od svog posla. Ali, naravno, radnik se neće truditi na poslu ako dobiva kikiriki, a šef vozi Lamborghini. Zašto bi se netko trudio i radio za tuđi auto? - pita Gavrilović.

Cijelu epizodu podcasta ‘Na aparatim‘ pogledajte ispod:

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 18:07