Testirali smo

Isprobali smo Huaweijeve pametne satove s baterijom koja traje i do 3 tjedna, ali uz malu kvaku

Oba uređaja imaju vrlo svijetle AMOLED ekrane veličine 1,43 inča i 3D rotirajuće krunice
 Ilija Matanović/Jutarnji List
Watch 3 i Watch 3 Pro dolaze s Huaweijevim operativnom sustavom HarmoyOS i omogućuju eSIM povezivost

I dok Huawei posljednje dvije godine zbog američko-kineskog tehnološkog hladnog rata teškom mukom plasira svoje pametne telefone bilo gdje izvan domaćeg tržišta, druge segmente svog biznisa razvija prilično uspješno. Nedavno su tako svoj portfelj prilično solidnih prijenosnih računala obogatili i desktop modelima te monitorima, ali uređaji s kojima Huawei pobire najviše uspjeha na tržištu su slušalice te poglavito pametni satovi, s kojima su, primjerice, u Hrvatskoj u pojedinim kvartalima prvi po broju prodanih primjeraka.

Na hrvatskom tržištu nedavno je počela prodaja njihove nove linije satova, Huawei Watch 3, koji dolazi u dvije verzije, regularnoj i Pro. Riječ je o prvim Huaweijevim satovima koji rade na njihovom kućnom operativnom sistemu HarmoyOS i omogućuju eSIM povezivost, a Jutarnji je imao priliku testirati oba modela.

image
Verzija Pro izrađena je od titanija, keramike i safirnog stakla, a regularna od keramike i nehrđajućeg čelika
Ilija Matanović/Jutarnji List

Huawei Watch 3 je meni osobno daleko najljepši sat koji je Huawei dosad dizajnirao. Na hrvatskom će se tržištu prodavati u takozvanom Active izdanju, što znači potpuno crno kućište s crnim silikonskim remenom. Dijagonala kućišta je 46 milimetara, ali sat na ruci djeluje nekako manje i oblikovan je tako da idealno prijanja uz zglob. Kućište je izrađeno u kombinaciji čelika i keramike, a staklo koje prekriva ekran je blago zaobljeno i pruža se skroz do ruba kućišta.

Na seriji 3 Huawei je promijenio svoju dosad uobičajenu kombinaciju dvije krunice: s desne donje strane sada je tipka kojom se prizivaju opcije za vježbanje i fitness, dok je s gornje strane 3D rotirajuća krunica, koja funkcionira na identičan način kao i ona Appleova. Rotiranjem krunice tako se može brže prolaziti kroz izbornike, zumirati kroz sučelje i slično i to funkcionira odlično. Rotiranjem krunica dobiva se i haptički odziv, koji puno bolje funkcionira na modelu Pro.

image
Uz Watch 3 Pro inače dolazi kožni remen, ali mu možda i bolje stoje silikonski
Ilija Matanović/Jutarnji List

Huawei Watch 3 Pro je pak sat koji nećete moći zaboraviti da ga nosite. Iako je od regularnog po dijagonali širi za samo dva milimetra, dakle iznosi 48 milimetara, prilično je i deblji te ima i dulje "lugove" (dijelove sata na koje se spaja remen). Osobe koje ne vole velike satove definitivno bi trebale odabrati standardni model, dok će oni koji uživaju u velikim satovima definitivno uživati s Pro verzijom. Poglavito s toga što je zbog korištenja titanija Pro verzija samo desetak grama teža od regularne, a opremljen je i safirnim staklom, koje je standardno iznimno otporno na ogrebotine.

image
U Hrvatskoj je dostupna inačica Watch 3 Active, s crnim kućištem i crnim silikonskim remenom
Ilija Matanović/Jutarnji List

3D krunica zbog većih dimenzija funkcionira još bolje nego na regularnom modelu, a mala zamjerka mogla bi se uputiti na račun činjenice što sat dolazi u takozvanom Classic izdanju, s kožnim remenom, što sigurno nije idealna opcija za bavljenje sportom i fitnessom. Remen je prilično solidne izrade, sa sustavom za jednostavnu izmjenu, tako da se vrlo lako može staviti neki drugi. Kvaliteta izrade na oba je sata izvrsna. Premda različitih dimenzija, ekrani su na oba sata iste veličine, 1,43 inča po dijagonali, riječ je o AMOLED panelima s gustoćom prikaza od 326 piksela po inču, vrlo su oštrog i detaljnog prikaza, sasvim dovoljne svijetline i na izravnom suncu.

image
Verzija Pro je veća i deblja od regularne
Ilija Matanović/Jutarnji List

Što se tiče opcija za praćenje zdravstvenih, fitness i sportskih parametara, na raspolaganju je praćenje praktički svih najvažnijih sportova, kao i kontinuirano mjerenje otkucaja srca, zasićenosti krvi kisikom, temperature tijela (dosta korisno u ovo covid doba), fantastično napravljeno praćenje kvalitete sna...

Po prvi put na Huaweijevim satovima i zahvaljujući operativnom sustavu HarmonyOS, moguće je na sastove instalirati dodatne aplikacije, kao što su SofaScore, Petal Maps i brojne druge. Također, satovi imaju mogućnost korištenja eSIM kartica, tako da se za internetsku povezivost i pozive mogu koristiti i bez spajanja s telefonom. Važno je napomenuti da je za korištenje svih opcija ovih satova nužno na pametni telefon instalirati aplikaciju Huawei Health, a da biste imali najnoviju verziju te aplikacije, prvo morate na telefon instalirati Huaweijevu trgovinu aplikacijama App Gallery. Nju nećete naći u App Storeu ili Google Playju, nego ćete je morati skinuti s interneta.

image
U načinu rada "ultra long" baterije ograničeni ste na samo jedno lice sata
Ilija Matanović/Jutarnji List

Nažalost, prelaskom na HarmonyOS i dodavanjem brojnih novih softverskih opcija baterija nema onu legendarnu Huaweijevu “trademark” trajnost od dva tjedna. Točnije, baterija neće trajati toliko dugo u takozvanom "smart" načinu rada, kada se u potpunosti koriste sve funkcije sata. U tom načinu rada, regularni Huawei Watch 3 ima trajanje baterije između tri i četiri dana, a model Pro od pet do šest dana. Srećom, satovi se osim pomoću vlastitih punjača mogu bežično puniti na bilo kojem Qi bežičnom punjaču, pa tako i na pametnim telefonima koji su opremljeni reverzibilnim punjenjem.

Kada se pak sat prebaci u “ultra long” način rada, tada baterija traje dva tjedna za regularni model, odnosno čak tri tjedna za verziju Pro. Nažalost, u tom načinu rada gube se brojne funkcije, prije svega eSIM i Wi-Fi povezivost te se gube pojedine dodatne aplikacije, a tada je moguće koristiti samo jednu, i to prilično dosadnu opciju izgleda lica sata, što dosta kvari cijelo iskustvo. No, to je nešto što Huawei može i treba popraviti softverskim nadogradnjama, poglavito stoga što je ekosustav lica satova inače dosta bogat i zabavan. Huawei Watch 3 u Hrvatskoj se prodavaje po preporučenoj cijeni od 2999 kuna, a Watch 3 Pro košta 3399 kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 08:31