SYMFONISK

Ikea predstavila novi proizvod u suradnji s kultnim američkim proizvođačem: Okvir za slike koji je ujedno i zvučnik

IKEA Symfonisk
 Stellan Herner
Osim što se može objesiti na zid kao bilo koji okvir za slike, zvučnik se može i pod kutom nasloniti na policu ili zid

Ikea je jučer i službeno predstavila novi proizvod proizašao iz njihove suradnje s kultnim američkim proizvođačem audio opreme Sonosom: ovaj je put riječ o okviru za slike koji je ujedno i zvučnik.

Radi se o trećem proizvodu iz Ikeine i Sonosove linije Symfonisk, nakon samostojećeg zvučnika za policu te zvučnika koji je ujedno i lampa. Symfonisk okvir za slike je svakako najosebujniji od ta tri uređaja. Cijeli uređaj debljine je 6 centimetara i zvuk proizlazi iz jednog woofera te jednog tweetera.

image
IKEA Symfonisk
Ikea

Osim što se može objesiti na zid kao bilo koji okvir za slike, zvučnik se može i pod kutom nasloniti na policu ili zid, za što su ugrađene posebne nožice. Iako je ovaj proizvod etiketiran kao okvir za slike, to ne treba shvatiti sasvim doslovno, jer na njega nije moguće instalirati vlastite slike - barem ne zasad.

Kupcima će zato na raspolaganju biti Ikeini dizajni na tkanini koja prekriva zvučničke elemente i koji će se moći kupovati i izmjenjivati. Uređaj dolazi u dvije boje, crnoj i bijeloj. Okvir je težak nešto više od 5 kilograma, a kabel za struju je dug 3,5 metara i moguće ga je provući iza zvučnika s bilo koje strane kako bi se što diskretnije uklopio u interijer.

image
Ikea Symfonisk
Ikea

Zvučnik inače funkcionira kao i većina proizvoda iz Sonosove obitelji; spaja se s aplikacijom putem Wi-Fija, može se koristiti samostalno ili uvezati s drugim proizvodima iz linije Symfonisk ili s drugim Sonosovim uređajima pa dobiti stereo zvuk. Kroz aplikaciju se moguće povezati s više od 100 streaming servisa. Na poleđini okvira nalaze se fizičke tipke za upravljanje funkcijama uređaja.

image
Ikea Symfonisk
Per Liedberg

Symfonisk okvir za slike bit će dostupan u zagrebačkoj Ikei te na stranici ikea.hr od 15. srpnja po cijeni od 1499 kuna. Inače, zanimljivo je da je vodeća osoba koja radi na razvoju ovih uređaja s Ikeine strane Stjepan Begić, sin hrvatskih emigranata u Švedsku, koji su se u tu zemlju odselili 60-ih godina iz Metkovića. Begić nosi titulu Product Developera u Ikeinoj diviziji Home Smart i zadužen je upravo za portfelj fizičkih uređaja povezanih sa zvukom.

image
Stjepan Begić IKEA
Ikea

Iako rođen u Malmöu, Begić odlično govori hrvatski, jer su na tome inzistirali njegovi roditelji, rekao nam je u razgovoru za Jutarnji.

“Kao i većina ljudi tih godina, plan im je bio ostati u Švedskoj nekoliko godina, zaraditi nešto novca i vratiti se natrag. Zbog toga smo i učili hrvatski, roditelji su bili odlučni oko toga. Ali, ispalo je tako da su ostali ovdje sve do danas. No svake godine dolazimo u Hrvatsku, na Pelješcu imamo kuću za odmor, kada sam tu svakodnevno čitam vaše novine i neizmjerno uživam u svakom danu koji provedem na Jadranu”, kazao nam je Begić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 07:43