SPORNA ODLUKA

Iako njegovi korisnici masovno bježe konkurenciji, WhatsApp tvrdoglavo ustraje u svojoj namjeri

 Damien Meyer/AFP
WhatsApp će u nadolazećim tjednima svojim korisnicima stoga nastojati "bolje" objasniti što se točno mijenja u uvjetima korištenja

Unatoč tome što je WhatsAppova siječanjska najava da će promijeniti uvijete korištenja aplikacije mnoge korisnike nagnala da se okrenu njegovoj konkurenciji, poglavito Signalu i Telegramu, tvrtka tvrdi da od promjena neće odustati već da će samo promijeniti način obavješćivanja korisnika o toj promijeni, piše BBC.

WhatsApp je prethodno ustvrdio da se našao na udaru dezinformacija kada je objavio da će unijeti promjene u uvijete korištenja. Međutim, tvrtka sada tvrdi da je "razmislila" o svojoj komunikacijskoj strategiji te ustanovila da je informacije o promjenama uvjeta korištenja mogla bolje predstaviti.

Inicijalna objava bila je sročena tako da su se mnogi korisnici pobojali da će WhatsApp velike količine njihovih podataka podijeliti s Facebookom, tvrtkom u čijem je vlasništvu. Prava je istina, međutim, da se na tom planu vrlo malo toga stvarno mijenja. Čak štoviše, gotovo svi korisnici već su prihvatili taj tip dijeljenja svojih podataka.

WhatsApp će u nadolazećim tjednima svojim korisnicima stoga nastojati "bolje" objasniti što se točno mijenja u uvjetima korištenja aplikacije kako ne bi nastavili bježati konkurenciji.

Tvrtka je sve informacije o tome što se u uvjetima korištenja mijenja, a što ne, smjestila u sekciju "Status" koja se nalazi odmah desno od popisa razgovora u kojima pojedini korisnik sudjeluje. "Jedna stvar koja se ne mijenja je naša predanost vašoj privatnosti. WhatsApp ne može čitati i slušati vaše razgovore jer su šifrirani", piše u dvije poruke koje je WhatsApp poslao svojim korisnicima.

BBC piše da se promjene u uvjetima korištenja WhatsAppa uglavnom tiču komunikacije korisnika i tvrtaka, odnosno olakšavanja takve komunikacije.

WhatsApp Facebooku trenutno šalje korisnikovu IP adresu, informacije o mobitelu te informacije o svim kupovinama koje se realiziraju pomoću te platforme.

Uz to, ove promijene neće pogoditi korisnike u Europi i Velikoj Britaniji zbog važećih zakonskih propisa.

Unatoč svemu tome, stručnjaci upozoravaju da ovaj slučaj pokazuje kako korisnici ne znaju kako se njihovi podaci koriste. WhatsApp je, kaže stručnjak za privatnost Ray Walsh, nehotice otkrio da žanje puno informacija o korisnicima te da ih potom uredno prosljeđuje Facebooku, svome vlasniku. "Oni koji su platformu napustili sada se sigurno osjećaju dobro", dodao je Walsh.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:47