PRVI DOJMOVI

Huawei predstavio obitelj Mate 40: Isprobali smo novog kralja mobitelske fotografije

Hrvatske cijene još se ne znaju, kao ni datum dolaska
 Ilija Matanović/jutarnji List
Huawei je na globalnoj online prezentaciji predstavio svoj novi flagship pametni telefon i najmoćniji telefon dosad - Mate 40 Pro

Huawei je u četvrtak na globalnoj online prezentaciji predstavio svoj novi flagship pametni telefon i najmoćniji telefon dosad - Mate 40. Riječ je o obitelji telefona koja dolazi u dvije glavne verzije - Mate 40 i Mate 40 Pro - te specijalnoj inačici Mate 40 Pro+. Ujedno, prikazani su i brojni drugi novi uređaji iz game kineskog proizvođača.

Jutarnji je imao priliku nakratko isprobati Huawei Mate 40 Pro prije predstavljanja i dojam je da je kineska tvrtka ispravila neke sitne nedostatke s prošlogodišnjeg modela i napravila izvrstan posao.

image
Ekran djeluje kao da nema rubove
Ilija Matanović/Jutarnji list

Dizajn je nastavak i rafiniranje prošlogodišnjeg modela Mate 30. Najupečatljiviji dio svakako je opet ekran, koji se na stranama spušta preko rubova u 88 stupnjeva i s prednje strane izgleda kao da nema bridove. Donji brid, takozvana brada, minimalne je veličine i praktički simetrična s gornjom.

Umjesto velikog “notcha”, s lijeve gornje strane je ovalni otvor u zaslonu za prednju kameru i tehnologiju za 3D očitavanje lica. Ekran Matea 40 Pro ima dijagonalu od 6,76 inča (što će reći da je telefon dosta velik). Izrađen je u OLED tehnologiji, ima rezoluciju od 2772 X 1344 piksela i frekvenciju osvježavanja od 90 Hz.

image
Ekran Matea 40 Pro ima dijagonalu od 6,76 inča
Ilija Matanović/Jutarnji list

Možda je malo razočaranje što Huawei nije išao na 120-hercni ekran, no na to su se osvrnuli na prezentaciji rekavši da bi im bilo jednostavno postaviti ekrane od 120 Hz, ali da troše previše baterije te da zaslon od 90 Hz donosi optimalan omjer performansi i potrošnje energije.

Također za razliku od prošle godine, Huawei je dodao klasičnu “klackalicu” za zvuk te tipku za paljenje. Tvrtka je napokon dodala zvučnik na gornju stranu telefona te je tako sad dostupan stereo zvuk. Model Mate 40 ima nešto manji ekran od 6,5 inča i nešto slabiju Full HD rezoluciju.

Boja koju smo vidjeli zove se Mystic Silver i dosta je impresivna: ima matiranu teksturu pod rukom, ali se na svjetlu siva boja prelijeva u sve dugine boje. Tu su još i klasične crna te bijela, kao i kožne pozadine u žutoj i zelenoj boji. Bit će dostupne i keramičke pozadine u crnoj i bijeloj boji za posebni, treći model, Mate 40 Pro+ (koji ima optički periskopski zum od 10X).

image
Baterija će se moći napuniti za manje od 40 minuta
Ilija Matanović/Jutarnji list

Kad je riječ o bateriji, Huawei je dosad tradicionalno bio jedan od daleko najboljih proizvođača kad je riječ o energetskoj izdržljivosti. Isto bi se trebalo nastaviti i sad s ćelijom od 4400 mAh. U kutiji Matea 40 Pro dolazi superbrzi punjač od čak 66W, što znači da bi se cijela baterija trebala moći napuniti u manje od 40 minuta. Bežično punjenje moguće je brzinom od čak 50W. Baterija na Mate 40 je 4200 mAh i podržava superbrzo punjenje od 40W.

Sa stražnje strane je impozantni kružni modul za kameru. Izrađena u suradnji s Leicom je četverostruka - glavni senzor ima 50 megapiksela i najveći je na današnjem tržištu; Mate 40 Pro donosi i Super Cine ultraširoku kameru, zatim kameru koja ima optički periskopski zum od 5X te hibridni optički zum od 7X, dok Mate 40 ima optički zum od 3X i hibridni od 5X.

image
Kamera je dobila veći senzor
Huawei

Kamera je dobila brojna softverska poboljšanja, bolju stabilizaciju, kao i više mogućnosti snimanja slow motion videa (recimo, selfie kamera može snimati u 240 fps).

Uređaje pogoni sistemski čip Kirin 9000 s 15,3 milijardi tranzistora i prvi čipset izrađen na 5-nanometarskom procesu s 5G modemom. Huawei obećava da je brzina 30 posto veća u odnosu na druge čipove na tržištu, a i dosadašnji benchmark testovi pokazali su da bi to doista moglo biti tako, barem u odnosu na Android telefone.

image
Četverostruka kamera izrađena je u suradnji s Leicom
Ilija Matanović/Jutarnji list

Nažalost, telefoni i dalje dolaze bez podrške za Googleove aplikacije i sisteme, na što se osvrnuo Richard Yu, direktor mobitelske divizije Huaweija, rekavši da je riječ o nepravednoj blokadi američke administracije te se zahvalio korisnicima na podršci i povjerenju.

U Huaweiju su u međuvremenu dodatno poradili na ojačavanju svoje trgovine za aplikacije App Gallery, kao i na usavršavanju samog softvera na telefonu. Recimo, na telefonu dolazi predinstalirana navigacijska aplikacija Petal Maps kao konkurencija Googleovoj, zatim Petal Search kao internetski pretraživač (za koji obećavaju da ne prati niti ometa korisnika niti dijeli informacije s oglašivačima).

Nadalje, poboljšano je upravljanje gestama, moguće je djelomično upravljanje telefonom pogledom, a uređaj će sakriti vaše poruke ako detektira neko drugo lice ispred sebe.

Već tradicionalno, predstavljena je i Porsche Design verzija uređaja, koja je većinom ista, osim što ima distinktivnan oktogonalni otok za kameru na poleđini, u koju je dodan i senzor za mjerenje temperature. Osim telefona, Huawei je predstavio i sat Porsche Design Huawei Watch GT 2 s kućištem od titanija i s titanijskom narukvicom, koji ima dvotjednu bateriju.

Uz telefone, kineska je tvrtka predstavila i naizgled vrlo atraktivne naglavne slušalice FreeBuds Studio (i time na neki način od Applea preotela taj naziv, pošto se očekivalo da Apple predstavi upravo ovakve slušalice s nazivom Studio). Minimalistički dizajnirane slušalice imaju aktivno poništavanje buke, imaju 6 mikrofona i brojne kontrole dodirom te bateriju od čak 24 sata.

image
Hrvatske cijene još se ne znaju, kao ni datum dolaska
Ilija Matanović/jutarnji List

Huawei Mate 40 će koštati od 899 eura (8 GB RAM-a i 128 GB memorije), Mate 40 Pro od 1199 eura (8 GB + 256 GB), a slušalice FreeBuds Studio 299 eura. Cijena za Huawei Mate 40 Pro+ je 1399 eura, za Porsche Design Mate 40 RS 2295 eura, a za Porsche Design pametni sat 695 eura. Točne cijene za hrvatsko tržište još nisu poznate, kao ni datum dolaska u prodaju u našu zemlju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 03:15