PROTUTERORISTIČKO VOZILO

Hrvatska tvrtka predstavila stroj za specijalne jedinice kakav ne postoji u Europi: ‘Nikad viđeni inovacijski iskorak‘

DOK-ING Enforce Tac

 Dok-ing/
DOK-ING je u Njemačkoj predstavio- MV-3 protuterorističko navalno vozilo

DOK-ING je na Enforce Tac sajmu koji se održavao od 28.02.- 01.03. u njemačkom gradu Nuremberg premijerno predstavio nikad viđen inovacijski iskorak u svijetu protuterorizma - stroj MV-3. Ovaj multi-funkcionalan stroj je namijenjen specijalnim, interventnim, protueksplozijskim i anti-terorističkim postrojbama policije i vojske.

„Na Enforce TAC sajam došli smo kako bismo predstavili svjetskom tržištu naš najnoviji robotski sustav – MV-3 Hystrix. MV-3 sustav je jedinstven u svijetu te je napravljen kako bi premostio identificirani jaz u sposobnostima uočen prilikom obavljanja protuterorističkih zadaća specijalnih postrojbi. Koristi se u zadaćama borbe protiv terorizma i rješavanja kriznih situacija visokog rizika kao što su teroristički napadi, talačke krize i slično. DOK-ING-ov inovativni sustav privukao je veliku pozornost posjetitelja te je impresionirao svojim tehničkim i taktičkim mogućnostima u rješavanju potencijalnih intervencija visokog rizika. Stroj je prvenstveno namijenjen za rješavanje kriznih situacija u zatvorenim prostorima - poput trgovačkih centara, aerodroma, koncertnih i sportskih dvorana“, rekao je Dino Išasegi, voditelj kupaca DOK-ING-a.

image

DOK-ING Enforce Tac

Dok-ing/

Alenko Ribić, nekadašnji pomoćnik za operativne zadaće specijalnih postrojbi MUP-a, sadašnji vanjski suradnik DOK-ING-a, ovom je prilikom izjavio: ”Protuterorističke intervencije predstavljaju značajnu prijetnju taktičkim timovima upravo zbog ograničenja osobne balističke zaštite te je upravo ovaj višenamjenski stroj nastao temeljem analiza provedbenih antiterorističkih strategija i naučenih lekcija. MV-3 taktičkom timu daje mogućnost korištenja sustava s ili bez taktičkog tima što omogućuje fleksibilnost i modularan pristup bez potrebe za izlaganjem specijalnih taktičkih timova opasnostima. Ukoliko stroj ide u rizično područje bez taktičnog tima (specijalnih, interventnih i sl postrojbi), stroj ima mogućnost istraživanja i izviđanja s naprednim video sistemom od 9 kamera i 2 LCD monitora. Uz to, može uklanjati opasne prepreke zahvaljujući dodatni alatima, a ima i detektore određenih plinova (primjerice butan, propan itd). Stroj na sebi može prenijeti još 700 kg dodatne specijalističke opreme poput formacijskih zaštitnih balističkih štitova, oružja i streljiva, ljestvi i drugo.” Ribić je potom nadodao: “Sve ove opcije se koriste i s taktičkim timom na stroju na koji može stati tim od 8 ljudi, a može se koristiti za prijevoz ranjenih osoba i ostalog ljudstva. Dok je taktički tim na stroju, enormna prednost je upravo balistička zaštita za ljudstvo, odnosno balistički štit iznimno visoke zaštite IV. čime se smanjuje pogibeljnost i mogućnost ozljeda. Uvođenjem protuterorističkog navalnog vozila MV-3 u operativni sustav specijalnih postrojbi, značajno će se podignuti njihova taktička sposobnost, smanjiti vrijeme izvođenja operacija i, ono najvažnije, povećati razina zaštite pripadnika taktičkih timova prilikom intervencija.”

Za potrebe ovog sajma, zbog iznimno velikog interesa za strojem uoči sve češćih dojava o terorističkim napadima, DOK-ING je u Njemačku poslao tim sastavljen od 14 vrhunskih stručnjaka, inovatora ideje o stroju, inženjera koji su radili na stroju te prodajni tim. Upravo zbog svih multi-funkcionalnosti stroja MV-3, u DOK-ING-u, dobitniku brojnih svjetskih priznanja i nagrada iz područja inovativnosti i novih tehnologija, očekuju izniman interes za ovaj revolucionarni stroj.

image

DOK-ING Enforce Tac

Dok-ing/

O Enforce Tac sajmu

Pripadnici sigurnosnih agencija i oružanih snaga, okupili su se u Nürnbergu kako bi razmijenili znanja, vidjeli inovacije i usluge od više od 500 izlagača iz 37 zemalja. Ovaj sajam slavi 10-u godišnjicu, a iskorak je da se po prvi put proteže na tri izložbene dvorane. Sajam je u roku od 2 dana posjetilo oko 10.000 posjetitelja.

image

DOK-ING Enforce Tac

Dok-ing/
image

DOK-ING Enforce Tac

Dok-ing/

O DOK-ING-u

DOK-ING je pionir u proizvodnji robotskih i autonomnih sustava i opreme za posebne namjene. Tvrtka je lider na međunarodnom tržištu i ima više od 80% tržišnog udjela u više od 40 zemalja svijeta. Sjedište je u glavnom gradu Hrvatske, Zagrebu, a osim europskog ureda DOK-ING je prisutan i na sljedećim kontinentima: Sjeverna Amerika, Afrika i Azija. U više od 30 godina poslovanja, tvrtka je prepoznata po tome što je inovativnim pristupom promijenila industrijski krajolik te je osvojila više od stotinu međunarodnih nagrada u područjima poslovanja, inovativnosti i tehnologije. Integriranjem vlastitih inovacija i novih tehnologija, DOK-ING razvija i proizvodi robotske i autonomne sustave za zaštitu ljudskih života i imovine u opasnim okruženjima, prvenstveno za vojnu inženjeriju, NKBR (nuklearno kemijsko biološko i radiološko), krizne situacije, protuterorizam i podzemno rudarstvo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 11:48