Mobile World Congress

Honor predstavio telefon s baterijom od tri dana i telefon s najboljom kamerom na svijetu

Honor Magic5 Pro

 Ilija Matanović/Jutarnji list
U Hrvatskoj će se za početak prodavati samo uređaj iz srednjeg ranga Honor Magic5 Lite, koji bi trebao koštati 369 eura

Kineska kompanija Honor danas je na najvećem sajmu mobilne tehnologije Mobile World Congress (MWC) u Barceloni predstavila novu generaciju svoje linije pametnih telefona Magic5, kao i globalnu verziju preklopnog uređaja Magic V.

U Hrvatskoj će se za početak prodavati samo uređaj iz srednjeg ranga Honor Magic5 Lite, čija se baterija u testiranjima kineske tvrtke pokazala kadrom izdržati čak tri dana regularnog rada, odnosno dva dana vrlo intenzivnog rada. Dodatno, model Honor Magic5 Pro je u testiranju specijalizirane kompanije DxOMark dobio titulu pametnog telefona s trenutačno najboljom kamerom na tržištu.

image

Magic5 Lite ima bateriju koja traje i do tri dana

Ilija Matanović/Jutarnji list

Model Magi5 Lite, čija bi cijena u Hrvatskoj trebala biti 369 eura, ima brojne karakteristike koje pripadaju višem rangu. Recimo, tu je OLED zaslon s frekvencijom osvježavanja slike od 120 herca. Dijagonala ekrana, koji je blago zakrivljen na rubovima, je 6,67 inča i ima Full HD+ rezoluciju.

Premda ima bateriju od tri dana, s kapacitetom od 5100mAh, riječ je o neobično tankom i laganom telefonu - 7,9 milimetara i 175 grama. To je Honor postigao tako što je baterijska ćelija podijeljena u više dijelova i raspoređena po unutrašnjosti uređaja. Honor navodi da bi s punom baterijom, primjerice, trebalo biti moguće streamati YouTube puna 24 sata.

image

Honor Magic5 Lite koštat će 369 eura

Honor/Honor

Sistemski čip koji pogoni Magic5 Lite je Qualcomm Snapdragon 695 5G I dolazi sa 6 GB RAM-a te 128 GB interne memorije. Stražnja strana uređaja je vrlo specifična jer ima ogroman prsten u kojemu su smještene kamere. Glavna kamera ima senzor od 64 megapiksela, a uz njega dolazi i ultraširoka kamera od 5 megapiksela. Dodana je i makro kamera od 2 megapiksela, od koje ne treba očekivati mnogo.

Honor Magic5 Lite dolazi s Androidom 12, preko kojeg je nalijepljen Honorov "skin" Magic UI 6.1. Telefon je dostupan u tri boje - srebrnoj Titanium Silver, zelenoj Emerald Green i crnoj Midnight Black - i dolazi u prodaju od 1. ožujka.

image

Honor Magic5 Pro

Ilija Matanović/Jutarnji list

Tvrtka je u Barceloni predstavila i nekoliko uređaja koji će u Hrvatsku doći u narednim mjesecima. Prije svega je tu riječ o flagship modelu Magic5 Pro, kod kojeg se najviše ističe kamera.

Magic5 Pro ima ekran koji je zakrivljen na sve četiri strane, s iznimno tankim bridovima, izrađen u LTPO tehnologiji i s dijagonalom od 6,81 inča. Trebao bi imati maksimalnu svjetlinu od čak 1800 nita.

image

Trostruka kamera Honora Magic 5 Pro

Ilija Matanović/Jutarnji list

Najveća zvijezda ovog telefona je, dakle, kamera, kojoj je DxOMark dao ocjenu 152, što je najbolji rezultat dosad. Kamera je trostruka, s tri 50-megapikselna senzora pozicionirana u "oko muze", inspirirano arhitekturom slavnog Antonija Gaudija. Uz glavnu i ultraširoku kameru tu je i telefoto modul, s rasponom zuma od 3,5X pa sve do 100X (uz softversku pomoć).

I Magic5 Pro ima bateriju od 5100 mAh, s brzim punjenjem od 66W. Softver na kojemu radi je MagicOS 7.1, baziran na Androidu 13. Radi uz pomoć sistemskog čipa Snapdragon 8 Gen 2, uz memorijski paket od 12 GB RAM-a te 512 GB interne memorije. Cijena za naše tržište još nije poznata, dok će na europskom biti 1199 eura.

Predstavljen je i Honor Magic5. Riječ je također o vrlo tankom telefonu, debljine samo 7,8 milimetara. Većina drugih karakteristika slična je modelu Pro, osim što ima manje moćnu kameru, također trostruku.

image

Honor Magic Vs

Ilija Matanović/Jutarnji list

Honor je najavio i dolazak njihova preklopnog telefona Magic Vs na globalna tržišta. Najimpresivniji detalj kod ovog telefona je u njegovom dizajnu - naime, kada je sklopljen, dvije unutarnje polovice ekrana su sasvim spojene jedna uz drugu te uopće nema procjepa kakav je vidljiv na nekim drugim telefonima. To ga čini i vrlo tankim - 12,9 milimetara.

Jednako tako, Honor je za Magic Vs uspio smanjiti broj komponenti potrebnih za šarku za preklapanje sa 92 na prethodnoj generaciji telefona na samo četiri. Uređaj bi trebao moći izdržati 400.000 preklapanja (što bi otprilike bilo 100 otvaranja i zatvaranja uređaja svaki dan kroz 10 godina).

image

Magic Vs ima nema nimalo razmaka između stranica ekrana

Ilija Matanović/Jutarnji list

Vanjski zaslon ima dijagonalu od 6,45 inča, a kada se rasklopi unutra je 7,9-inčni ekran. I preklopni Magic Vs ima trostruku kameru, sa 54-megapikselnom glavnom kamerom, 50-megapikselnom ultraširokom kamerom te 8-megapikselnom telefoto kamerom s optičkim uvećanjem od 3X.

Ima nešto stariji čipset - Snapdragon 8+ Gen 1 te softver MagixOS 7.1, baziran na Androidu 13. Dolazi u cian i crnoj boji, a cijena za hrvatsko tržište još nije poznata, a u Europi će biti 1599 eura.

Honor je najavio i silicijsko-karbonsku bateriju, koja bi trebala imati 12,8 posto veću gustoću od standardnih. S tom tehnologijom bi Honor Magic5 Pro mogao imati kapacitet od 5450 mAh.

image

Preklopni Honor Magic Vs

Ilija Matanović/Jutarnji list
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. travanj 2024 17:42