ZAŠTITA PODATAKA

Hoće li Europljani zauvijek ostati bez Facebooka i Instagrama? Sudbonosna odluka sve je bliže!

Mark Zuckerberg

 Adrien Fillon/Zuma Press/Profimedia/Adrien Fillon/zuma Press/profimedia
Irski je regulator u srpnju 2022. objavio nacrt odluke o suspenziji Facebookova alata i drugi europski regulatori trenutno o njemu odlučuju

Tehnološki konglomerat Meta, vlasnik društvenih mreža Facebook i Instagram te komunikacijske platforme WhatsApp, u narednim će se mjesecima suočiti s pravorijekom koji bi ga mogao natjerati da Europljanima onemogući pristup Facebooku, javlja Politico.

Helen Dixon, ravnateljica irskog Vijeća za zaštitu osobnih podataka (DPC), rekla je Politicu da će odluku o Facebookovom posljednjem legalnom alatu koji mu omogućava da podatke korisnika šalje u Sjedinjene Američke Države "vrlo vjerojatno" donijeti prije nego što će Europska unija i Amerika uspjeti postići novi sporazum o prijenosu podataka.

DPC je u srpnju 2022. objavio nacrt odluke o suspenziji Facebookova alata i drugi europski regulatori koji štite osobne podatke trenutno o njemu odlučuju. Očekuje se da će se odluka finalizirati sredinom svibnja.

To znači da Meta mogla ostati bez alata koji joj omogućava da osobne podatke korisnika legalno prebacuje u SAD i stavlja Facebooku na raspolaganje.

Tehnološki je gigant ranije rekao da bi takva odluka mogla dovesti do gašenja njegovih usluga u Europi.

Meta je u veljači rekla da svoje najznačajnije proizvode poput Facebooka i Instagrama neće moći plasirati na europsko tržište ako Europska komisija ne usvoji odluku o adekvatnosti te ako se više neće moći oslanjati na uobičajene klauzule u ugovorima ili ako podatke iz EU na neki drugi način neće moći slati u SAD.

Odluka DPC-a mogla bi skupo koštati i druge tvrtke koje podatke europskih korisnika pomoću spomenutog alata prebacuju u Ameriku.

Europska mreža nacionalnih regulatornih tijela koja štiti osobne podatke - Vijeće za zaštitu europskih podataka - trebala bi do 14. travnja odlučiti hoće li potvrditi prethodnu odluku DPC-a da se suspendira spomenuti legalni alat koji su velike kompanije poput Mete koristile za prebacivanje podataka u SAD. Taj je alat poznat i pod imenom "uobičajene ugovorne klauzule".

DPC, glavno europsko regulatorno tijelo zaduženo za Metu i druge tech firme koje su bazirane u Irskoj, imat će potom mjesec dana za donošenje konačne odluke u ovom slučaju.

Europska komisija želi prije srpnja finalizirati novi podatkovni dogovor s Amerikom. Sud Europske unije poništio je prethodna dva dogovora zbog straha da se Amerika upušta u špijuniranje.

Ravnateljica DPC-a Helen Dixon rekla je da se ne planira odreći provedbe Opće uredbe o zaštiti podataka (GDPR). "Provest ćemo ovršnu radnju koju smo zacrtali", rekla je Dixon. "Naravno, postoje potencijalne pravne avenije kojima bilo koja tvrtka može poći, međutim nije jasno, a ni sigurno da bi tvrtka mogla u ovom slučaju mogla ishoditi prekid pravnog postupka", dodala je ravnateljica DPC-a.

"Ovaj se slučaj tiče povijesnog konflikta između europskih i američkih zakona koji se trenutno rješava pomoću novog europsko-američkog dogovora o privatnosti podataka. Pozdravljamo napore zakonodavaca koji su usmjereni na osiguravanje nastavka prijenosa podataka preko granica i očekujemo konačnu odluku regulatora", rekao je glasnogovornik Mete.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 01:02