GLASOVNE PRETRAGE

GOOGLE SNIMA I SPREMA SVE ŠTO MU GOVORITE! Otkrijte kako možete poslušati (i izbrisati) sve što ste izgovorili do sada

Ilustracija
 Valentyn Ogirenko / REUTERS

Koristite li glasovnu pretragu na Android mobitelima ili u Google-ovoj tražilici, vjerojatno ste se iznenadili koliko dobro radi, no ta kvaliteta ima i svoju cijenu.

Kada tragate za adresom, ustanovama, zakonima, člancima, portalima... Google nema problema u prepoznavanju hrvatskih riječi i izraza, i vaše pitanje brzo pretvori u ispravnu tekstovnu frazu na hrvatskom jeziku.

Termine kao "Porezna uprava Zagreb", "Najbliži bankomat" ili "Zakon o zaštiti osobnih podataka" Google će bez problema ispravno razumijeti. No, ono što možda ne znate je da Google sve snimke vašeg glasa sprema.

Ukoliko odete na stranicu https://myactivity.google.com/ i ulogirate se sa svojim Google računom, možete pogledati - i preslušati - sve svoje glasovne pretrage. Samo kliknite na "Filtriraj po datumu i proizvodu" i potom odaberite "Voice & Audio".

Ukoliko ih želite ukloniti, možete kliknuti na izbornik (izgleda kao tri vertikalno postavljene točke) pored snimke, i odabrati "Izbriši". Ako ne želite da se snimaju, nemojte koristiti glasovno pretraživanje.

Zašto Google snima naše glasove? Službeno nema objašnjenja, no Google je tvrtka koja prikuplja strahovite količine podataka svih vrsta, i nalazi im korisnu primjenu.

Snimke naših glasova vjerojatno pomažu Google-ovim neuralnim mrežama da brže i kvalitetnije prepoznaju govor na svim jezicima, a možda služe i za razvoj sustava za reprodukciju govora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 18:01