VIŠE NIJE FIKCIJA

Gledali smo ih u SF-ovima, ali sada su stvarnost: Testiran prvi leteći automobil na svijetu

Električni leteći automobil Volar eVTOL

 Bellwether/Swns/Swns/Profimedia
Kompanija vjeruje da bi finalna verzija proizvoda mogla biti na tržištu već 2028. godine, a trebali bi koštati kao obično vozilo

Nekada su bili samo SF filmovima, a danas su stvarnost - leteći automobili. Futuristički leteći automobil koji postiže brzinu od 217 kilometara na sat na visini od 900 metara uspješno je testiran u Dubaiju.

Kako javlja Daily Mail, leteći "hiperautomobil" dizajnirala je londonska startup tvrtka Bellwether Industries. Iako je test električnog vozila Volar eVTOL proveden još u studenom, tek su sada objavljeni rezultati.

Prototip vozila budućnosti poletio je na visinu od oko četiri metra te je dosegao brzinu od 40 kilometara na sat pri prvom testiranju.

Ideja iza ovog vozila je da bi ono moglo zamijeniti automobile na zemlji, oslobađajući tako prostor za pješake i bicikliste. Kreatori, također, vjeruju da bi se automobil mogao uključiti u mreže pružatelja taksi usluga, poput Ubera. Potpuno razvijeni prototip trebao bi ugledati svjetlo dana 2023., a računa se da bi finalna verzija bila dostupna kupcima najranije 2028., a najkasnije 2030. godine.

- Vjerujemo da će prijevoz ljudi letećim automobilima biti neminovna stvarnost u idućih deset godina - poručili su iz tvrtke.

Dosad su napravili devet testova u Dubaiju, ali i seriju testova u zatvorenom prostoru. U posljednjim je testovima Volar pokazao stabilnost i laku upravljivost, što je, prema kompaniji, bio znak da se krene u proizvodnju ozbiljnog prototipa. Ono što ga čini drugačijim od sličnih projekata ili prizora iz filmova je što ima skriven propulzijski sustav, čime se uklanja potreba za velikim propelerskim elisama ili širokim krilima. Moguće ga je napuniti na svakoj postaji za električne automobile, no morat će se oslanjati na cjelovitu i dostupnu infrastrukturu kako bi se spriječile nesreće i pad ako se "rezervoar" isprazni.

Trenutni prototip je dvosjed, no cilj je da Volar naposljetku bude prilagođen za četiri ili pet osoba.

- Želimo stvoriti mali, urbani privatni zrakoplov za svakoga tko u bilo kojem trenutku može brzo i jednostavno odletjeti na drugo mjesto - poručuje tvrtka dodajući kako dosadašnji testovi pokazuju da Volar glatko leti zahvaljujući tehnologiji i inovativnosti njihovih inžinjera.

Cijena novog letećeg automobila još nije otkrivena, što je razumljivo s obzirom na to da će proći godine prije nego što krene u prodaju, ali vlasnici tvrtke uvjeravaju da neće biti veća od uobičajenog automobila.

- Naravno, prvi modeli bit će nešto skuplji, ali do 2030. omogućit ćemo da svatko može postati vlasnik ovakvog vozila - kažu.

Tvrtka eVTOL industry mogla bi, kažu današnje procjene, do 2040. vrijediti više od 1500 milijardi dolara. Osim letećih automobila za privatne vlasnike već razvijaju sustave taksija i drugih komercijalnih usluga putem zraka. U Engleskoj bi već iduće godine mogli, piše Daily Mail, uvesti usluge prijevoza putnika sa zračne luke Heathrow do juga Engleske. Pritom bi cijena vožnje bila oko 50 funti, a do Canary Wharfa došlo bi se za 13 minuta, dok sadašnja cijena daleko dugotrajnije vožnje standardnim taksijem iznosi 46 funti.

Za projekt su zainteresirani i Francuzi koji se nadaju kako bi se leteći taksi mogao početi koristiti tijekom Olimpijskih igara 2024., koje organiziraju, a i druge tvrtke uključuju se u rast ove industrije pa čak i veliki južnokorejski Hyundai planira proizvodnju letećih automobila do 2028.

Vertical Aerospace iz Bristola dosad je također uložio četiri milijarde dolara u projekt. Zaključno, ulaže se velik novac od strane velikih igrača što nas uvjerava da je vožnja letećim automobilima sve dalje od fikcije, a sve bliže stvarnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. lipanj 2023 04:36