Spektakl u Hrvatskoj

Glavna lekcija ovogodišnjeg Infobip Shifta: ‘Nemojte rješavati probleme kojih nema!‘

Ivan Burazin i Silvio Kutić na finalnom Fireside chatu
 Josko Ponos/Cropix
Jedna od najzanimljivijih točaka konferencije bilo je kada su osnivači Infobipa ispričali nepoznate detalje o svojem početku

Sunčano vrijeme, opuštena atmosfera, sjajna organizacija i globalno prepoznata imena govornika odradila su svoje – već se prvog dana na hodnicima pričalo da je jubilarno 10. izdanje Infobip Shifta događaj godine u industriji. Prvi je ovo korak na putu ostvarenja Infobipovog dugoročnog cilja – organiziranja najveće developerske konferencije na svijetu.

Infobip Shift konferencija u dva je dana ugostila 13.000 posjetitelja iz 30 zemalja u Dvorani Krešimira Ćosića u Zadru.

Tema ovogodišnje konferencije bila je jednostavna – rješavanje problema. A to je upravo ono što developeri rade, objasnio je na samom otvorenju Ivan Burazin, začetnik konferencije i danas član Uprave Infobipa. Savjet brojnih govornika tijekom konferencije zvučao je više kao molba – prestanimo rješavati probleme koji ne postoje. Iako se radi o stručnoj konferenciji i posebnoj niši razvojnog programiranja, ponavljajuće teme od predavanja do predavanja lako su primjenjive i u drugim aspektima poslovanja. Glavne teze su: slušajmo korisnike umjesto da pretpostavljamo njihove želje i potrebe, put do savršenstva skup je i nepotreban, iz jedne perspektive izazov je nerješivi problem a iz druge nova mogućnost.

image
Ivan Burazin, Mirna Opolcer, Marin Tomičić, Ivana Bilan, Silvio Kutić, Roberto Kutić, Luka Horvatić, Nikola Radišić
Josko Ponos/Cropix

Poruke top stručnjaka u industriji većina je posjetitelja pratila online putem live streama, a više od 3.000 iz moderne sportske dvorane s 360° pozornicom koja se pretvarala u tri manje pozornice i prostorije omeđene teškim crnim zastorima sa zasebnim vizualnim i audio sustavima. Osim high tech pozornice, manje skupine posjetitelja sudjelovale su u radionicama u zasebnim prostorijama objekta, a dvije su manje dvorane bile posvećene predstavljanju partnera i Infobip Startup Tribe programa.

Infobip Tribe program

Tek je par mjeseci prošlo od kada je Infobip započeo vlastiti program za podržavanje najinovativnijih startupova u cijelom svijetu, a već je stiglo više od dvije stotine prijava ambicioznih i kreativnih poduzetnika iz ukupno 34 zemalja. Prijave su stalno otvorene, a kandidirati se mogu svi startupovi s ukupnim dosadašnjim investicijama do pet milijuna eura i ne više od 100 zaposlenih. Najvažniji je kriterij veliki potencijal rasta. Hrvatski startupovi poput Robotiq.ai, Hubbig, Orqa i Parklio tek su neka imena među 54 člana Tribea koji imaju na raspolaganju do 10.000 dolara kredita u Infobipovim uslugama, Infobipove eksperte za različite dijelove poslovanja, pristup više od 70 Infobipovih ureda diljem svijeta te direktan kontakt s Infobipovim partnerima i edukatorima.

image
Infobip Startup Tribe pozornica
Josko Ponos/Cropix

- Ovim vrijednim programom, Infobip pokazuje da je spreman investirati u zajednicu više nego jedna tradicionalna tech kompanija. I to ne samo kroz kapital i kredite, već kroz sve druge resurse koje ima na raspolaganju, kao i svoju globalnu prisutnost i umreženost. Tech industrija uzbudljiv je gamechanger i želimo podržati lokalne i regionalne ekosisteme diljem svijeta. Rad sa startupovima nam osigurava pristup novim idejama, načinima razmišljanja i pristupima koje omogućavaju kompanijama da bolje iskoriste vlastite resurse, kapital i tehnologiju za veći učinak – poručio je Nikola Pavešić, voditelj programa kojeg su Ivan Burazin i osnivači regrutirali čak iz Japana kako bi jačao Infobipove odnose s globalnim startupovima. Nikola je ujedno bio i glavno lice Startup Tribe pozornice u dvorani Krešimira Ćosića te vodio panele i dodjelu nagrade Gamechangera na Infobip Shift konferenciji.

Developersko iskustvo na prvom mjestu

Hodnicima je, uz Nikolu, trčao i najnoviji član Uprave Infobipa Ivan Burazin čiji je ključni cilj razvijati odnose Infobipa s developerima diljem svijeta, a jedan od uspješnijih poteza sigurno su bili jedan na jedan razgovori s gostima konferencije gdje bi se nerijetko cijela dvorana ujedinila u smijehu i razumijevanju. Takozvane Fireside chatove, Ivan je otvorio s Davidom Heinemeierom Hanssonom, suosnivačem popularne projektne platforme Basecampa i nagrađivanim autorom, a zatvorio ih je sa suosnivačem Infobipa i današnjim bliskim kolegom Silviom Kutićem. Posljednja točka konferencije bio je upravo njihov razgovor, a publika ih je napeto slušala kako bi se upoznala s pravom pozadinskom pričom vodnjanskog IT diva.

image
Ivan Burazin i Silvio Kutić zatvorili su 10. jubilarnu Infobip Shift konferenciju
Josko Ponos/Cropix

Njihove usluge koristi već dvije trećine ukupne svjetske populacije, a da toga ni nisu svjesni. No, priča Infobipa nije linearna, objasnio je tijekom razgovora Silvio Kutić. Svi već znaju kako je nakon četiri sata zaposlenja u jednoj javnoj kompaniji, tijekom prve pauze za ručak sjeo na autobus i vratio se u svoj rodni Vodnjan. Tamo je s timom bliskih prijatelja krenuo razmišljati o projektima koje bi sami mogli razvijati i od njih stvoriti održivi biznis. Infobip je bio samo jedan od njih i doživio je svoje uspone i padove dok nakon negdje četvrte ozbiljnije iteracije nije došao na skalabilnu razinu. Izabel Jelenić, objašnjava Silvio, jedan je od rijetkih koji su ostali iz prvobitnog tima, a brat Roberto Kutić je uvijek bio tu negdje te radio s njima i podupirao ih. Infobip je bio startup koji je u jednom trenu osjetio val na koji može skočiti i iskoristio priliku. Danas, samo petnaest godina kasnije, zapošljava više od 3500 ljudi na šest kontinenata, a njihove usluge imaju kapacitet doprijeti do svake osobe s gadgetom i internetom na planeti.

LICA KONFERENCIJE

Marin Tomičić

Voditelj Infobip Shift projekta

‘Ove smo godine imali pet puta više kvadrata nego rekordne 2019. pa je izazov bio bar pet puta veći. Uspjeli smo kao tvrtka i kao tim te nastavljamo dizati standardne kvalitete. To je jedna stvar koja se nikad neće promijeniti.’

Nikola Pavešić

Voditelj Infobip Startup Tribe programa

‘Svrha pitcha je bila da se predstavi startupe iz programa koji su raznoliki po svim osnovama – od razvijenijih do početnika, od onih u kripto svijetu do razvoja hardwarea. Mi im pružamo podršku kad i gdje god im treba, a uvjereni smo da će i dalje postizati uspješne rezultate kao one o kojima se pričalo na Startup Tribe pozornici.’

Marin Trošelj

Suosnivač startupa Stemi

‘Spektakularan događaj – od same lokacije i ambijenta pa sve do vibre koju su stvorili developeri iz doslovno cijelog svijeta. Bila su to dva intenzivna dana nabijena emocijama, pozitivom, razmjenom ideja i promišljanjem o budućnosti. Događaj koji gradi zajednicu, a koja zatim stvara budućnost.’

Međutim, priča o razvoju Infobipa kakvim ga danas poznajemo uključuje i brdo poznanika koje se manje i više uspješno slalo na razne kontinente da prodaju Infobipove usluge, urede koji su se brzo otvarali, neki među njima još brže zatvarali, poslovne sastanke u inozemstvu nakon kojih su se propuštali povratni letovi i bez „prebijene lipe“ su se tražile alternative za povratak u Vodnjan. No ništa od toga početni trojac nije spriječilo da stvore prvog hrvatskog jednoroga i vodeću globalnu kompaniju u industriji. Koja ih je to glavna misao vodilja dovela do ovdje? Veliko poštovanje prema kolegama developerima jer, kako je Silvio rekao tijekom razgovora, to su uistinu dobri ljudi. To je ujedno i dobra krilatica najrecentnijeg poglavlja Infobipove priče koje je započelo početkom ove godine i akvizicijom Burazinove tvrtke Shift uključujući cijeli tim koji stoji iza svih 10 dosadašnjih konferencija. Ivan Burazin danas je član Uprave vodnjanskog IT diva zadužen za developersko iskustvo, a taj je izazov ozbiljno prihvatio od samog početka. S kolegom Nikolom uspostavio je Infobip Startup Tribe tek koji mjesec nakon vlastitog dolaska. Još koji mjesec kasnije organizirao je najveću developersku konferenciju u Europi ove godine uz vodstvo dugogodišnjeg kolege Marina Tomičića. Njih trojica nastavit će unaprjeđivati Infobipovu poziciju kao stvarnog partnera developera u svakom kutu planete.

- Želimo developerima rad učiniti lakšim te im omogućiti da diljem svijeta budu još utjecajniji. Upravo je Infobip Shift konferencija, kao mjesto dijeljenja znanja i druženja, jedan od načina kroz koji to želimo ostvariti. Cilj nam je da developeri i globalna developerska zajednica rastu i razvijaju se direktno koristeći Infobipovu tehnologiju – izjavio je Silvio Kutić, suosnivač i izvršni direktor Infobipa.

image
Atmosfera na Infobip Shift konferenciji
Nikola Vilic/Cropix

Od developera do osnivača

Je li vođenje uspješne tvrtke dovoljno jednom developeru da napusti život kodiranja i preciznih komandi? Najteže je procijeniti trenutak u kojemu osnivač kao developer mora prestati raditi sve i pokazati da vjeruje zaposlenicima developerima, poruka je sugovornika na Infobip Shift konferenciji koji su to i sami iskusili poput Davora Runje i samog Izabela Jelenića, suosnivača Infobipa. Najbolji programer, kako ga je kolega i prijatelj Silvio Kutić nazvao, prošao je tijekom posljednjeg desetljeća skok od developera u malom timu do tehničkog direktora kompanije koja zapošljava više od 1000 developera diljem svijeta. Bez obzira na dosadašnji uspjeh, Izabel je konferenciju otvorio s jasnom porukom 'tek počinjemo'. Infobip je prvo preuzeo američki OpenMarket, zatim hrvatski Shift, a najnovija je akvizicija irski Anam Technologies.

Nezaboravno iskustvo u Zadru

Na Infobip Shift konferenciji bilo je i mnoštvo popratnog sadržaja. Od dobre kave i koktela do košarke, showrooma tenisica i preklopivih pametnih telefona. Svega je bilo u pravoj maloj chill zoni gdje su se posjetitelji kretali u skladu sa sjenom i širili svoju mrežu kontakata s kojima su kasnije na tulumu u samom centru Zadra ta nova poznanstva dodatno zapečatili. No, atrakcija koja nikome nije promakla bila je crna zvijer na vlastitom podiju koja je dočekala svakog posjetitelja i ukrala mu pogled barem na sekundu. Crni Porsche Taycan Super S bio je tek uvod u sasvim novo iskustvo Infobip Shift konferencije. Adrenalin partner Porsche Centar Zagreb osigurao je jedinstveno iskustvo za stotinu sretnih posjetitelja koji su tijekom konferencije okušali svoje vještine vožnje na poligonu vozeći Porsche Taycan i Cayenne RS. Najbrži vozači na malom poligonu jutro nakon konferencije posjetili su poligon na zadarskom aerodromu gdje ih je tek nekolicina isprobala pravi poligon vožnjom modela Panamera, Cayenne i Taycan, a kao suputnici profesionalnog vozača Porschea iz Italije isprobali su i najjači model Porsche GT3.

image
Porsche Centar Zagreb adrenalin partner Infobip Shift konferencije
Nikola Vilic/Cropix

- Na jednom smo mjestu okupili predstavnike globalnih tehnoloških divova poput Googlea, Amazona, Microsofta, ali i sjajne domaće startupe među kojima su Orqa, Robotiq i Stemi, uz velik broj ljudi iz Infobipa. Upravo je to bila naša želja – na jednome mjestu okupiti domaće i strane developerske stručnjake kako bi hrvatsku pamet i ekspertizu predstavili ostatku svijeta, ali kako bismo i našim ljudima omogućili izravan doticaj s globalno najvećim imenima u industriji - poručio je na samome kraju Silvio Kutić.

Tim Infobip Shift definitivno je postavio visoke standarde za sljedeće godine. No, budući da je cilj cijelog Infobipa biti domaćinom najveće developerske konferencije na svijetu, ništa manje nismo niti očekivali.

INFOBIP STARTUP TRIBE

Više od 200 startupova iz 34 zemlje prijavilo se na Infobipov najnoviji program podrške najinovativnijih mikro i malih poduzeća iz industrije. Neka od poznatih hrvatskih imena koja su postala dijelom zajednice od 54 uključenih startupa su Stemi, airt., Orqa i Parklio. Prijaviti se može bilokoji startup koji je do sada primio investicije u iznosu do 5 milijuna eura i koji ima tim manji od 100 zaposlenih, a benefiti svakog člana su sljedeći:

  • Kredit za korištenje Infobipovih usluga u rasponu od 10.000 do 60.000 američkih dolara
  • Izravan pristup stručnjacima iz njihovog područja u industriji
  • Izravan pristup ulagačima iz najuglednijih svjetskih i lokalnih VC fondova i akceleratora
  • Izravan pristup prodajnim timovima Infobipa diljem svijeta
  • Predstavljanje svog poslovanja na Infobip Shift konferencijama i partnerskim događanjima
  • 70+ ureda Infobipa u cijelom svijetu na korištenje gdje god je dostupno
  • Izravan pristup Infobipovoj seriji edukacija najboljih poduzetnika i ulagača

Infobip Shift konferencija održala se pod medijskim pokroviteljstvom Hanza Medije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 03:34