MUŠKA MODA

Talijani se vratili klasici, a Westwood voli ‘klošarski chic’

Armani, Cavalli i Prada u recesiji nisu željeli riskirati s ekstravagantnim modelima, za razliku od Britanke
 Reuters

Milano je u subotu pokrenuo modnu akciju s prvim kolekcijama ovog desetljeća na Tjednu muške mode za jesen/zimu 2010./2011.

Najekstravagantnija revija, od njih ukupno 40, bila je ona britanske dizajnerice Vivienne Westwood. Za mjesto radnje dizajnerica je izabrala Museo della Permanente, a njeni modeli trebali su izgledati kao skitnice, što je odmah nazvano “šik beskućnika”.

Na pisti su bile stare kutije, kosa modela bila je raščupana, svi su imali neuredne brade i kosu s bijelim pramenovima, a išlo se toliko daleko da su manekeni imali i našminkane podočnjake.

Olako poigravanje

- To je zato što smo željeli da mladi muškarci izgledaju kao da se nisu dobro naspavali jer su spavali vani - objasnila je svoju viziju dizajnerica. Uz sve to poslala je jednog manekena na pistu u narančastom kombinezonu, gotovo identičnom kakve imaju zatvorenici u Guantanamu. On je doduše na nogama imao narančaste mokasinke i remen oko struka, te je look nazvan “Guantanamo chicom”, iako nema baš apsolutno ništa chic u teroristima niti u Guantanamu gdje su zatvorene islamiste Amerikanci mučili nedopuštenim metodama, poput “waterboardinga”.

Armani je s druge strane ponudio čiste linije na svojim modelima. Revija Giorgija Armanija nosila je naziv “Geometrijski teorem” i bazirala se na pet osnovnih oblika: kvadratima, trokutima, pravokutnicima, kružnicma i rombovima. Osnovna boja bila je siva u kombinaciji s fluorescentno zelenom, žutom i ružičastom.

Studenti s Harvarda

Miuccia Prada predstavila je kolekciju na kojoj su manekeni izgledali kao jako zgodni studenti s Harvarda, u elegantnim prslucima i sakoima.

Kreativna direktorica Guccija, Frida Giannini, krenula je sličnim putem i pokazala klasične sportske sakoe od devine dlake, te rekla kako “trenutak poziva na bezvremenu, a ne sezonsku modnu kolekciju”. Cavalli se svojim odijelima vratio čistoj klasici.

No dok su ostali bili prilično umjereni, Donatella Versace ostala je dosljedna sebi i u ponedjeljak navečer pokazala reviju koja se pretvorila u motoristički show, s puno motociklističkih čizama, crnih kožnih jakni i velikih torbi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 10:40