POSAO I KARIJERA

SPREMNI ZA SASTANAK S POSLOVNIM PARTNEROM IZ EUROPE? Ovo su kulturološke razlike koje valja imati na umu

Kultura i poslovni bonton razlikuju se od naroda do naroda. Ukoliko se često nalazite u doticaju s inozemnim partnerima, potencijalnim klijentima i općenito sugovornicima - valjalo bi na umu imate sljedeća pravila, odnosno kulturološke razlike.
 Foto: Colourbox

FRANCUSKA

Prilikom ulaska i izlaska iz prostorije pristojno je rukovati se sa svima. Žena nikada ne bi trebala prva pružiti ruku muškarcu, ali se bez ustručavanja može rukovati s drugom ženom. Točnost je Francuzima jako bitna i slove kao jedan od najozbiljnijih i konzervativnijih naroda, kada je u pitanju poslovna kultura. Iako brzo prijanjaju na posao, duže im vremena treba za donošenje konkretnih odluka. Prilikom sastanka nemojte govoriti o svom privatnom životu jer se to smatra nepristojnim. Također izbjegavajte oslovljavanje samo imenom.

NJEMAČKA

Što se poslovne kulture tiče, Njemci su vrlo slični Francuzima. Prilikom predstavljanja obavezno se predstavite imenom i prezimenom, ali izbjegavajte naglašavanje svoje titule. Jako je važno ne kasniti jer prvim sastankom uspostavljate povjerenje i izgrađujete poslovni odnos. Iz tog razloga jako je bitna točnost koju će vam Njemac uzeti kao bitnu stavku prilikom sklapanja posla. Radi se po pravilima i sve je pažljivo dokumentirano te unaprijed definirano.

IRSKA

Irci nisu baš strogi po pitanju dogovora, odnosno kašnjenja na iste, pa se nemojte iznenaditi ukoliko vaš Irac zakasni i do pola sata. Kad god može, Irac će poslovni sastanak održati na golf terenu, a prilikom upoznavanja važno je uspostaviti kontakt očima. Što se odijevanja tiče, za žene nije uobičajeno da nose odijela.

ITALIJA

Muškarci ne bi trebli prvi pružiti ruku ženi, nego bi trebali sačekati da ona poduzme prvi korak. Ukoliko kasnite, obavezno nazovite i opravdajte se. Prilikom odijevanja slobodno se prepustite vlastitom ukusu i držite se elegantnih kombinacija. Umjeren flert je dopušten i na poslovnom sastanku, a prilikom razgovora uvijek održavajte kontakt očima.

VELIKA BRITANIJA

Ljudima se obraćajte njihovim prezimenom. Prilikom pozdravljanja pripazite da stisak ruke ne bude presnažan. Važno je da prijeđete na stvar čim prije je moguće. Britanci jako paze na svoju privatnost i stoga s njima ne ulazite u intimne razgovore, osim ukoliko vaš sugovornik sam ne započne takvu temu.

ŠPANJOLSKA

Nemojte se iznenaditi ukoliko vas vaš sugovornik Španjolac zagrli i potapša po ramenima nakon samo nekoliko zajedničkih sastanaka. Točnost im nije toliko važna no očekuje se da na dogovoreni sastanak dođete na vrijeme. Što se izgleda tiče, pobrinite se da su vam cipele uvijek čiste jer je Španjolcima to jako važno. Nemojte se uvrijediti ukoliko vas budu prekidali i upadali vam u riječ - u njihovoj kulturi to nije nepristojno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 17:19