NOVO NORMALNO

Otvaraju se berlinski bordeli, ali s jednom velikom promjenom: ‘Ovo nema smisla, frustrirane smo‘

Seksualna radnica Jana
 Odd Andersen
Seksualne usluge zabranjene su u Berlinu od sredine ožujka u sklopu napora da se zaustavi širenje koronavirusa

Vlasti su bordelima u Berlinu dopustile da napokon otvore svoja vrata, zatvorena mjesecima zbog pandemije, ali seks još nije dobio zeleno svjetlo. Umjesto toga klijenti će se morati zadovoljiti erotskim masažama, najmanje do početka rujna.

I nisu zbog toga samo oni frustrirani. Ni dugogodišnja seksualna radnica, 49-godišnja zaposlenica jednog od bordela, nije time sretna. "I ja i moji klijenti više volimo potpunu uslugu", kaže.

Seksualne usluge zabranjene su u Berlinu od sredine ožujka u sklopu napora da se zaustavi širenje koronavirusa.

U srpnju je nekoliko seksualnih radnica, 'naoružanih' lutkama na napuhavanje, prosvjedovalo ispred parlamenta u Berlinu žaleći se da im nametnute restrikcije onemogućavaju da zarađuju za život i k tome potiču ponovo razbuktavanje njihova zanata na crno.

Prostitucija je u Njemačkoj legalna i tamošnjih 40.000 registriranih seksualnih radnica ima pravo na ugovore o radu te zdravstveno i socijalno osiguranje.

Aurel Johannes Marx, upravitelj jedne od javnih kuća, kaže da su mu zbog višemjesečnog zatvaranja gubici šesteroznamenkasti, a sada mora dodatno uložiti kako bi njegova ustanova ispunila propisane mjere.

Natpisi s objašnjenjem pravila posvuda su oko recepcije, koja sa svojim kožnim foteljama i mramornim podom podsjeća na hotelski lobi.

Svaki gost mora ispuniti obrazac sa svojim podacima i kontaktima. Moraju nositi i maske, "baš kao da su na benzinskoj pumpi ili u dućanu", kaže Marx.

"Većina ih s tim nema nikakvih problema, ali ono što ne funkcionira dobro je činjenica da mnogi koji dođu u bordel. Dolaze s očekivanjem da će ovdje dobiti seks", dodaje. A to bi u ponudi ponovo trebalo biti od 1. rujna, uz stroge higijenske mjere.

'Veteranka' s početka priče nije zabrinuta da će pokupiti koronavirus. "Ako radite ovaj posao 20 godina, onda imate svoje redovne mušterije. Možete birati koga ćete primiti u sobu", objašnjava.

"Ako vam se netko ne svidi, samo mu pokažete vrata. Nisam uopće uplašena nego sretna da konačno mogu opet početi raditi", rekla je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 11:31