LJUBAVNI JADI

‘Mome dečku u vezi nedostaje ‘novost‘ pa je traži spavajući s drugim ženama i to mi se ne sviđa‘

Ilustracija
 Denis Krashkin/Alamy/Alamy/Profimedia
‘On kaže tu njegovu potrebu ja trenutno ne mogu ispuniti i da on bez ispunjenja iste ne može biti sretan‘, tvrdi ‘zbunjena‘ djevojka

"Mome dečku 'Maxu', s kojim sam zajedno pet godina, u našoj vezi nedostaje 'novost'. Oboje smo u srednjim 20-ima, orijentirani smo na karijeru, a prioritet nam je kvalitetno zajedničko vrijeme. Zajedno smo istraživali hobije i putovali, a imamo i puno zajedničkih prijatelja. On kaže da sam savršena za njega i da nas može vidjeti u braku, ali da joj nije spreman skrasiti se", stoji u pismu koje je 'Zbunjena' poslala spisateljici i kolumnistici The Washington Posta Carolyn Hax.

'Zbunjena' nastavlja: "On spomenutu 'novost' traži tako što se s drugim ženama upušta u seks za jednu noć. To se kod nas tretira kao etička nemonogamija budući da ja znam što se događa. Meni se to, međutim ne sviđa i to sam mu rekla. On kaže da tu njegovu potrebu ja trenutno ne mogu ispuniti i da on bez ispunjenja iste ne može biti sretan. Da ja to tražim, on bi s time prestao. Ne bismo prekinuli."

'Zbunjena' potom navodi da ne voli ultimatume te da joj je 'Max' rekao da je to samo faza. "Još uvijek smo zajedno i mogu nas zamisliti u dugoročnoj monogamnoj vezi. Također, ne želim biti uskogrudna po pitanju veza u kojima ljudi uživaju spolne odnose s mnogim partnerima. Trebam li mu vjerovati da je to samo faza i izdržati ili samo podržavam njegovo nezrelo narcisoidno ponašanje", pita 'Zbunjena' Hax.

"Nemam pojma možete li mu vjerovati. Ako se odlučite povjerovati mu, ta će odluka ići njemu u prilog 100 naprama nula. To bi objasnilo zašto tvrdi da ste savršena za njega (unatoč tome što ste bez sumnje na svoj i konkretan način ljupka osoba). No, možda samo ja tako vidim situaciju", započinje svoj odgovor Hax.

"Evo pravog pitanja: Biste li trebali sebi vjerovati?"

Hax pojašnjava: "Vi ste Maxu otvorili sva moguća vrata dok ste sebi sva zatvorila. 'On se osjeća ovako, zamišlja ono, nije spreman za štogod, napravio bi X kad bi se to od njega tražilo, vidi budućnost i postoji u svijetu iznad ljudske prirode'. S druge strane, vi 'ne volite ultimatume' i 'ne želite biti uskogrudni'. Dižete zidove i onda se zabijate u njih."

Kolumnistica potom objašnjava da je 'Zbunjena' ta koja treba određivati kako će izgledati njezina veza te da ona najbolje zna kako se osjeća. "Možete biti otvorenog uma i nešto podržavati, a da pritom u tome ne želite osobno sudjelovati. Stoga, ako vam se ne sviđaju uvjeti veze, promijenite ih. Ako promjena nije moguća s 'Maxom', prekinite. To je to. Možda se čini drastično, ali budući da niste rekli da je on savršen za vas (niste čak rekli ni da je OK) i što želite od života, vaš je trenutni aranžman dosta darežljiv prema njemu", pojašnjava Hax.

"Čak i ako sam vas krivo pročitala, ne morate mu se sada obvezati da bi se on vama obvezao kada 'novo' prestane biti novo. Ne morate ga držati na čekanju. Umjesto toga, možete živjeti svoj život po svojim pravilima i načelima. Još važnije, možete ga živjeti bez osjećaja da radite izgovore za druge koji se prema vama ne ophode korektno. Prekid će boljeti, ali ova veza već boli. Ako oboje izrastete u osobe koje su savršene jedna za drugu, možete se čuti i ponovno izaći na spoj", zaključila je Hax.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 01:26