EKOLOŠKA AKCIJA

U 30. ekološkoj akciji Think Green ronioci čistili podmorje opatijskog mula

Kamionsku gumu nije lako izvući iz mora

 Ivana Nobilo/Cropix
Po završetku čišćenja djeca u more ubacila eko kugle s efektivnim mikroorganizmima kako bi dodatno oplemenili morsku vodu

Jedan od glavnih aduta hrvatskog turizma svakako je i čisto podmorje, ali nerijetko se pod plavom površinom mora nađe gomila automobilskih guma, krupni otpad, plastična ambalaža, odbačeni ribolovni alat.. upravo ono što nikako ne bismo ni sami željeli vidjeti, a kamoli naši gosti koji očekuju točno ono čime smo se pohvalili.

image

Zaostali ribolovni alat je opasnost za mnoge životinjske vrste

Ivana Nobilo/Cropix

Opatija, grad s najdužom turističkom tradicijom u Hrvatskoj, može se ponositi svojom izuzetnom arhitekturom, pomno održavanim parkovima, uređenim kupalištima i vrhunskom šetnicom Lungomare još od vremena kada je davne 1844. izgrađeni ljetnikovac Villa Angiolina postao središte društvenog života, a posjećivali ga ban Josip Jelačić i car Franjo Josip. Kako bi ovaj biser hrvatskog Jadrana učinili još sjajnijm, vodstvo Grada i Turistička zajednica potrudili su se da svoje podmorje oslobode od naslaga neželjenog otpada, ali i još jednom upozore one nesavjesne da more nije kanta za smeće.

image
Damir Zurub/Cropix

U tom su im pomogli ronioci i volonteri ronilačkog kluba Roniti se mora iz Zagreba koji se već dvanaest godina zalažu za čistoću naših slatkih i slanih vodenih površina provodeći ekološke akcije, ali i educirajući sve zainteresirane, uključujući i one najmlađe o dobrom odnosu prema prirodi kroz razne ronilačke vještine. RK Roniti se mora s partnerima C.I.O.S. grupa, Metis d.d., INA d.d., Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te AqUA – Adriatic Underwater Academy uspješno je realizirao svoju jubilarnu 30. ekološku akciju Think Green, po prvi put u Opatiji. Naravno da se događaju s veseljem pridružila i ekipa Scuba skenera.

image

Zastava Think Green

Damir Zurub/Cropix
image

Staklene čaše i boce tvore većinu otpada u moru

Ivana Nobilo/Cropix

U jednodnevnoj akciji čišćeno je područje oko opatijskog mula Zert, a kako tradicionalno ovi događaji imaju izuzetno velik odaziv i među ostalim ronilačkim klubovima diljem Hrvatske bez bez ikakvog problema se na mulu skupilo 139 ronioca i volontera koji su osim iz Opatije stigli iz Zagreba, Rijeke, Jadranova, Kraljevice, Raba, Karlovca, Duge Rese i Kostrene. Bilo je tu čak i slovenskih kolega koji su nesebično "dali ruke" i izvlačili otpad iz mora.

image
Ivana Nobilo/Cropix

Nakon gotovo dva tjedna neprekidne kiše i lošeg vremena, sunčano nedjeljno jutro je bilo prava sreća za volontere, a još uvijek hladno more uz dobra ronilačka odijela nije predstavljalo problem. Voditelj ronjenja Nikola Krvavica rasporedio je grupe po pozicijama duž mula počevši od restorana Bevanda i INA benzinske crpke. Nikola je naglasio kako je stanje koje su zatekli na kontrolnom ronjenju uoči same ekološke akcije bilo zaista zadovoljavajuće i da je otpada bilo puno manje nego se očekivalo na ovakvom području.

image
Ivana Nobilo/Cropix

Ono što nas je posebno razveselilo bio je angažman onih na kojima svijet ostaje: Društvo "Naša djeca" Opatija, djeca koja djelujući kroz Dječje gradsko vijeće Grada Opatije, ukazuju na problematiku onečišćenog mora i okoliša i tijekom cijele godine prikupljaju i analiziraju otpad s lokalnih opatijskih plaža, tijekom ekološke akcije sudjelovali su i u likovnoj radionici gdje su od prethodno prikupljenog organskog otpada, poput morem izbrušenog stakla ili komada naplavnog drveta izrađivala likovna djela pod skupnim nazivom "Morske ćakule". Aktivističkim pismima zagađivačima okoliša ovi su mladi ekolozi pozivali odgovorne da se pobrinu za čistoću mora, a u susret im je izašla i tvrtka Metis d.o.o. što je donijelo dobre rezultate.

image

Društvo „Naša djeca“ Opatija

Ivana Nobilo/Cropix

Po završetku čišćenja u more su ubacili eko kugle s efektivnim mikroorganizmima kako bi dodatno oplemenili morsku vodu. Eko kugle su izrađene u suradnji s tvrtkom Efektivni mikroorganizmi originalna tehnologija Rijeka d.o.o. (EM Tehnologija Rijeka), a predstavljaju otopinu koja sadrži 80 raznih mikrobnih skupina u kojoj glavnu ulogu imaju fotosintetske bakterije i bakterije mliječnih kiselina. Uz druge prirodne mikroorganizme s kojima su u sinergiji nastoje svako područje dovesti u prirodnu ravnotežu. Svaka kuglica veličine teniske loptice od smjese gline i efektivnih mikroorganizama pročisti i dodatno oplemeni oko metar kvadratni morske površine. Ovo je u potpunosti prirodan proizvod, nisu laboratorijski uzgojeni, niti genetski modificirani. Nakon bacanja kuglica u more one padaju na dno te počinju svoj proces oplemenjivanja morskog dna.

image

Ubacivanje eko kugli s efektivnim mikroorganizmima u more

Ivana Nobilo/Cropix

Službeni dio otvorenja akcije protekao je u nazočnosti predstavnika Metisa - Viktorije Vlahov Šustar, Ane Puž Kukljan iz TZ Opatija, Marije Kos iz korporativnih komunikacija i marketinga INA d.d., direktorice Sejle Kerenović i Gorana Grbe brand managera tvrtke Montre (Seiko Hrvatska) te Sanje Škorić, predstavnice Društva "Naša djeca" Opatija i dopredsjednice DND Hrvatska te ravnateljice Županijske lučke uprave Opatija - Lovran - Mošćenička Draga, Alessandre Selak koja je zahvalila što je odabrana baš lokacija Opatije i čestitala na jubilarnoj 30. akciji.

image
Ivana Nobilo/Cropix

30. Think Green pod vodstvom Damira Zuruba, predsjednika kluba Roniti se mora rezultirao je vađenjem 3760 kilograma otpada pa se ta brojka nadodala onoj od 33 tone koliko je izvučeno u prethodnim akcijama ovog kluba koji je ove godine dobio nagradu Ponos Hrvatske za svoja zalaganja za okoliš. Logističku podršku, kao i tijekom prethodnih akcija osigurali su C.I.O.S. grupa i Metis, što je bila garancija da će se otpad propisno zbrinuti.

image

Dizalica C.I.O.S.-a izvlači otpad iz mora

Damir Zurub/Cropix

Nakon podijeljenih zahvalnica i nagrada roniocima koji se već godinama zalažu za naše more najavljeno je i da je u provođenju ekoloških akcija sklopljeno partnerstvo s Inom. Drago nam je da i velike kompanije poput INA grupe sve više pažnje usmjeravaju na ovaj gorući problem zagađenja, da mijenjaju standardnu ambalažu tako da se smanji udio plastike, obavezno je i odvajanje otpada na svim maloprodajnim mjestima i generalno ulažu u brojne ekološke projekte.

image
Ivana Nobilo/Cropix
image

Iz mora je izvučeno 3760 kg otpada

Vedran Metelko/Cropix
image

Izvlačenje kamionske gume iz mora

Ivana Nobilo/Cropix
image
Ivana Nobilo/Cropix
image

Ispred Dječjeg gradskog vijeća govorila je Lana Golubović

Ivana Nobilo/Cropix
image

Prikupljeni otpad stavljen je na hrpu

Ivana Nobilo/Cropix
image
Ivana Nobilo/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 17:05