NOVA SEZONA

Scuba skener opet u inspekciji: Nagrađivani majstori podvodne fotografije Jutarnjeg opet istražuju podmorje

Scuba skener

 Bozidar Vukicevic/CROPIX
Prošle godine pronašli smo olupinu talijanskog ratnog broda Cosenz u blizini Lastova. Veselimo se zaronima od sjevera do juga Hrvatske

Izvanredni tim Jutarnjeg lista, sastavljen od vrhunskih fotografa koji su ujedno ronioci i majstori podvodne fotografije, Scuba skener kreće u svoju drugu sezonu. Iznimno uspješan prošlogodišnji projekt kojim je ekipa Jutarnjeg lista u 68 dana obišla 16 ronilačkih centara odabranih prema geografskom položaju kako bi pokrila cijelu Hrvatsku od sjevera do juga donio je brojne priče s posjećenih lokacija, razgovore s domaćim roniocima, morskim biolozima i arheolozima, ali i iskustva i doživljaje turista koji su se zatekli na ronjenju.

Cilj je čitateljima i ove godine približiti ljepotu podmorja i ronjenje kao aktivnost. Specijalni tim nastavit će tijekom ljeta posjećivati ronilačke centre od Istre do Dubrovnika te širiti edukaciju o ronjenju, ekologiji i važnosti brige za more i podmorje. Ideja je, kažu članovi tima, popularizirati sport u koji su već odavno zaljubljeni. Tijekom prošle sezone donijeli smo i tehničke podatke o destinaciji i detalje koji određeno mjesto čine posebnim za ronjenje, kao što su, primjerice, crvene gorgonije, olupine ili podvodne špilje. Dodatne priče uključivale su i edukativnu komponentu o karakteristikama flore i faune na određenom ronilačkom području, ali i ekološka pitanja koja se tiču tog mikropodručja ili regije, kao što su invazivne vrste, zaštita staništa i špilja, porast temperature i kiselosti te zablude o okolišu.

image

Scuba skener

Ivana Nobilo/CROPIX

Informativna tablica za svaku destinaciju jasno je i pregledno donosila podatke o centrima. Velik je naglasak bio na ekologiji, posebice na ekološkim akcijama koje su se odvijale diljem obale, u kojima smo sudjelovali aktivno, ali i tekstom, pričom i videoklipovima. Pokriveno je ukupno 80 ronilačkih lokacija, odrađena su 154 zarona. Posjetili smo tri nacionalna parka i jedan park prirode, producirali 80 videa i više od 2000 vrhunskih fotografija, kojima smo ispratili ukupno 70 priča. U jednoj od redovitih akcija čišćenja podmorja ekipa Scuba skenera pronašla je olupinu talijanskog ratnog broda Cosenz koji je potonuo u blizini Lastova. Sve do tad bio je potpuna nepoznanica, kako Lastovcima tako i istraživačima. Pronađena je gotovo izumrla i zaštićena periska u olupini potonulog broda. Snimljeni su i rijetko viđeni trenuci životinjskog ponašanja, poput sipe koja jede raka ili najezde vatrenih crva koji pustoše sve pred sobom. Pronađen je i vrlo rijedak i zaštićen puž triton.

Znali smo da će Scuba skener biti zanimljiv roniocima, ali smo, zapravo, dobili pohvalne povratne informacije od neronilaca, znanstvenika i istraživača. Oni su posebno hvalili autore za korištenje "jasnog i razumljivog jezika" i isticanje važnih problema i rješenja za Jadransko more. Ove godine svoja će vrata Scuba skeneru otvoriti 14 novih centara. U planu je ronjenje od krajnjeg sjevera do krajnjeg juga Hrvatske, a akcija čišćenja bez granica u Savudriji i Piranu ove godine postaje međunarodna. Prošle su godine projekt provela tri iskusna i nagrađivana Cropixova fotoreportera koji su ujedno i majstori fotografije, vješti kvalificirani ronioci i autori tekstova - Ivana Nobilo, Božidar Vukičević i nedavno preminuli idejni začetnik projekta Srđan Vrančić Vrana.

image

Scuba skener

Ivana Nobilo/CROPIX

Vranin je odlazak bio velik gubitak za tim - otišao je vrhunski fotoreporter, podvodni fotograf, odlični ronilac, ali i dragi kolega i prijatelj. U sjećanje na njega, ali i zbog želje da se vrhunski i odlično prihvaćen projekt nastavi, ekipa Scuba skenera dobila je pomoć još jednog izuzetnog podvodnog fotografa i instruktora ronjenja - Damira Zuruba. Uz iskustvo, tehnike ronjenja i poznavanje morske flore i faune Damiru su u malom prstu, a za onu fotografsku nadogradnju dobio je priznanje na najvišem nivou. Višestruki je svjetski prvak i dobitnik brojnih medalja u svim mogućim natjecanjima u podvodnoj fotografiji. Ambijent i špilje njegov su najdraži motiv, ali jednako je dobar i u makrofotografiji.

- Bez obzira na to što sam preronio gotovo sva svjetska mora i snimao reportaže iz svih krajeva svijeta, uvijek se rado vraćam na Jadran, naše čisto more bogato florom i faunom. A biti dio projekta Scuba skenera sa svojim dragim kolegama i prijateljima za mene je velika čast - kaže Damir. Član tima Scuba skenera je i Splićanin Božidar Vukičević, koji roni od svoje 18. godine, kad je objavio svoje prve fotografije. Imao je četiri samostalne i brojne skupne izložbe, a dobitnik je brojnih fotografskih nagrada. Vodstvo projekta preuzela je fotoreporterka i podvodna fotografkinja Ivana Nobilo, a od brojnih priznanja i nagrada, najdraža joj je ovogodišnja: dobitnica je Velebitske degenije, nagrade za najbolje novinarske radove o zaštiti okoliša objavljene u 2021. godini u kategoriji fotografija, i to baš za one koje su nastale u projektu Scuba skener.

image

Scuba skener

Ivana Nobilo/CROPIX

Srđan Vrančić posthumno je nagrađen Degenijom, također za ovaj projekt, ali u kategoriji tiska i interneta. Scuba skener je ušao i u finale svjetskih medijskih nagrada INMA Global Media Awards. Naš je projekt završio na petom mjestu u svijetu, samo jednom ispod njemačkog Bilda. Ronjenje je sve popularnija aktivnost, ali i grana turizma. Ljudi putuju svijetom kako bi izbliza vidjeli rijetke ribe, najljepše grebene i olupine nekoć moćnih brodova. A gdje je tu Hrvatska? Kakva je ponuda ronilačkog turizma, gdje turist može zaroniti i steći prva iskustva pod vodom i na koja mjesta uputiti one iskusnije i spremne za ekstremnija podvodna uzbuđenja? Sve to inspiracija je za novu veliku akciju Jutarnjeg lista, inspekciju jadranskog podmorja Scuba skener.

- Tijekom cijeloga ljeta objavljivat ćemo ekskluzivni sadržaj, a vrhunskim fotografijama, tekstovima, videoprilozima i infografikom približit ćemo čitateljima podvodni svijet Hrvatske. Radit ćemo reportažno priče s lokacija, razgovarati s lokalnim roniocima, arheolozima, vodičima, turistima... U pričama će biti i tehnički podaci o lokaciji, ono po čemu je posebna, poput olupina, brodova ili drugih detalja. Naravno, sve će priče pratiti pažljivo odabrane vrhunske podvodne fotografije i videoprilozi, uz koje će i naši čitatelji nakratko zaviriti ispod morske površine. Veselimo se novoj sezoni - rekla je Ivana Nobilo u ime Scuba skener tima.

image

Scuba skener

Bozidar Vukicevic/CROPIX
image

Scuba skener

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 15:00