Aquatica Mljet

Ležerna i prijateljska atmosfera, šarolika klijentela i najbolja moguća lokacija!

Ronilacki centar Aquatica u Pomeni

 Bozidar Vukicevic/Cropix
Centar od dvadesetak kvadrata ne ulijeva veliko povjerenje, ali tako je to kad ste u nacionalnom parku

Kada vam se ronilački centar nalazi u srcu najstarijeg morskog nacionalnog parka - pola posla je riješeno. Mnogi tako misle, ali stvarnost je ipak nešto drugačija. Atraktivne lokacije i titule poput nacionalnog parka samo su dio posla.

Najbitniji je ipak onaj ljudski faktor. Nacionalni park Mljet je naš prvi park na moru. Već šezdesetak godina zaštićena je trećina otoka s Velikim i Malim jezerom, ali i priobalnim morskim pojasom. Bistro i toplo Jadransko more, bogata flora i fauna podvodnog svijeta te izuzetna vidljivost neće vas ostaviti ravnodušnima. Ali uvijek je pitanje kakav je ljudski faktor. Jer bez dobrog i stručnog osoblja i najbolje lokacije mogu biti prosječne. Mario Orlandini okupio je dobru ekipu. Iako sam više ne roni, Nejc, Natalia, Dudo i Đivo rade dobar posao. Svatko je zadužen za jedan dio klijenata, tečajevi, dublji zaroni, diskaveri, vađenje sidra ili otpetljavanje propele, kao i stručno pojašnjenje diplomiranog biologa što ste sve vidjeli na zaronu. Sve je to naravno u ležernoj i prijateljskoj atmosferi, pa se i gosti rado vraćaju.

Ronilački centar Aquatica Mljet smješten je u mjestu Pomena, u samom nacionalnom parku, uz Hotel Odisej. Centar od dvadesetak kvadrata ne ulijeva veliko povjerenje, ali tako je to kad ste u nacionalnom parku, svaki je dodatni kvadrat nemoguća misija. Rado bi Mario preselio centar u neki veći prostor, ali izgraditi ga ne može, a unajmiti ili kupiti je još teže. Ipak obližnji hotel daje dodatni suport centru pa se kompresornica i toaleti ne ubrajaju u osnovnu kvadraturu. Centar je lako dostupan, na samoj rivi. Čak ni prelazak ceste nije neki problem jer tu zaista nema previše prometa, a i pješaci u NP imaju prednost. Parking nije najbolje riješen, ali to je boljka cijele Pomene pa ga ne treba stavljati na teret centru. Više od dvadeset kompleta opreme za iznajmljivanje može se naći u centru. Dobro organiziranih dvadesetak kvadrata dokazuju da sve može stati unutra. Ima mjesta čak i za službeni stol, ali i mali separe za druženje ronioca. Aquatica je jedini centar na otoku koji pruža uslugu ronjenja. Osim rekreativnih ronioca, oni pružaju podršku udrugama i organizacijama koje imaju potrebu roniti na ovom području. Naravno blisko surađuju i s upravom parka.

Klijentela je raznolika. Od domaćih i ronilačkih klubova iz okolnih zemalja, pa sve do grupa ili individualaca s kruzera. Ima pojedinaca koji dolaze samo zbog ronjenja, ali i onih koji „ukradu” dan-dva od familije dok su na godišnjem. Takva šarolikost uvjetovala je i fleksibilnost osoblja, moraju se prilagoditi pojedincima ili grupi, što nije uvijek lako. Prošla je sezona bila iznad svih očekivanja. Od stranaca zakazali su Englezi, ali nadomjestili su ih Francuzi i Amerikanci koji su došli u nešto većem broju.

Odisejeva špilja dostupna je za ronjenje, ali na žalost jezera nisu. U njima se može roniti, ali bez boca. O lokacijama na Odisejevom otoku dovoljno je samo citirati legendu. „Tu je veliki i mudri ratnik podlegao čarima neodoljive božice nimfe Kalipso i ljepotama njezina otoka, bio je to najljepši otok svih mora i oceana. Jer, epski opis ljepota podneblja, pitomih morskih uvala, kristalnih pećina i žala toga mitskog otoka podudara se s jedinstvenim ljepotama Mljeta, kakvima se ne odlikuje nijedan drugi otok u Sredozemlju.”

Nema razloga sumnjati da je podmorje išta manje atraktivno od opisa kopnenog dijela, ali oni koji sumnjaju uvijek mogu doći i sami se uvjeriti.

image
Hanza Media
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 17:25