PUT SVILE

Talijanka (72) krenula pješke preko pola svijeta, stiže i u Hrvatsku! ‘Prijeći ću 22.000 km, malo sam nervozna‘

Vienna Cammarota/Arhivska fotografija

 Andreas Gebert/AFP
Vienna Cammarota kročit će Putem svile u ‘hodu za mir‘ od Venecije do Pekinga, putevima Marca Pola

Vienna Cammarota, 72-godišnja Talijanka, krenula je na svoje 'epsko' putovanje, pješice od Venecije i Pekinga, prateći put legendarnog trgovca Marca Pola drevnom trgovačkom rutom Put svile. Cammarota je u utorak napustila Veneciju, rodno mjesto Marca Pola, a prijeći će oko 22.000 kilometara prolazeći kroz 15 zemalja, sa ciljem da stigne u Peking u prosincu 2025. godine, prenosi The Guardian.

Cammarota je strastveni šetač više od 30 godina, a prethodno je pješke prošla Tibet, Palestinu, Izrael, Patagoniju i Madagaskar. Njezina posljednja avantura odvela ju je na putovanje kroz srednjovjekovne gradove u južnotalijanskim regijama Campania, Calabria i Basilicata.

Govoreći prije polaska na put, Cammarota je izjavila kako je spremna za svoj najnoviji izazov, tijekom kojeg će iskusiti posve suprotne vrste terena i klimatske uvjete na ruti kroz zemlje Europe, Bliskog istoka i Azije. Međutim, iako spremna, istovremeno je i malo nervozna. "Uvijek je isti osjećaj na početku putovanja", rekla je Cammarota.

Aplikacija za praćenje zdravstvenog stanja

Osim ruksaka, opremljena je GoPro kamerom za snimanje putovanja i telefonom koji ima i aplikaciju putem koje njezin liječnik može na daljinu provjeravati njezino zdravstveno stanje. "Bit će doista izazovnih trenutaka, poput suočavanja s hladnoćom u Mongoliji, ali ja sam spremna", kaže 72-godišnjakinja.

Cammarota će prvo iz sjeverne Italije prijeći u Sloveniju, prije nego što se uputi kroz Hrvatsku, Srbiju, Bugarsku, Tursku, Gruziju, Iran, Turkmenistan, Azerbajdžan, Uzbekistan, Kirgistan, Kazahstan, Mongoliju i - konačno - dođe do Kine. Kad stigne u Peking, imat će 75 godina.

image

Vienna Cammarota/Arhivska fotografija

Andreas Gebert/AFP

Nada se da će je ljudi koje sretne na putu ugostiti. "Ne zato što pokušavam uštedjeti novac, već zato što želim imati izravan kontakt i ispričati priču o zemljama kroz ljude na koje naiđem", ističe Cammarota, dodajući da bi joj se mogla pridružiti i obitelj ukoliko ostane u nekom mjestu dulje od dan ili dva.

Cammarotu, koja je ambasador Arheocluba Italia, organizacije koja promiče zaštitu i očuvanje kulturne baštine, na istraživanja su inspirirali slavni njemački književnik Johann Wolfgang von Goethe, koji je objavio i dnevnike svojih putovanja po Italiji između 1786. i 1788. u svojoj knjizi Putovanja Italijom te, dakako, Marco Polo.

Inspiracija Goethe i Polo

Polo je, navodno, iz Venecije krenuo 1271. godine u dobi od 17 godina i proveo više od dva desetljeća putujući Azijom na ruti koja je kasnije postala poznata kao Put svile. Vjerojatno najpoznatiji Europljanin koji je prošao tu rutu, napisao je knjigu o svojim avanturama koja je postala jedan od prvih svjetskih bestselera.

"Nakon Von Goethea, postala sam fascinirana Marcom Polom", kaže Cammarota. "Volim povijest, kulturu i arheologiju, hodam kako bih vidjela i prepričavala, ali prije svega slušala".

Cammarota će putovati s talijanskom i ukrajinskom zastavom, opisujući putovanje kao "šetnju za mir" i pokušaj ujedinjavanja ljudi.

"Po svoj prilici, putovanje će biti dugačko oko 22.000 kilometara, ali ne isključujem odstupanja kako bih se nosila s promjenama koje bi se mogle dogoditi duž Puta svile", zaključuje Vienna Cammarota.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 12:43