PRESKUPI ZA SUSJEDE

Slovenci u panici: ‘Ne znamo gdje ćemo na ljeto, ovo što se događa u Hrvatskoj je neobično...‘

 Jure Miskovic/Cropix
Prema analizi avtokampi.si koje je istražilo cjenike šezdesetak kampova diljem Jadrana, većina njih paušal je povećala za 350 do čak 500 eura

Slovenci su zabrinuti kako će si ove godine moći priuštiti kampiranje u Hrvatskoj koje je, prema podacima na portalu avtokampi.si, ove godine značajno poskupjelo.

Razlozi su uobičajeni - poskupila je energija, a time i iznosi za paušalni najam u kojem slovenski turisti sudjeluju s jako visokim udjelom, prenosi portal žurnal24, no dodaje se kako je poskupljenju zasigurno pripomogao i ulazak Hrvatske u eurozonu.

Osim toga, žurnal24 primjećuje i kako je broj raspoloživih parcela za paušalni najam, dakle najam za cijelu sezonu, svake godine sve manji te da većina kampova u Istri i Kvarneru uopće na prima nove paušalne korisnike već mogućnost produljenja najma nude tek postojećim korisnicima.

Prema analizi avtokampi.si koje je istražilo cjenike šezdesetak kampova diljem Jadrana, većina njih paušal je povećala za 350 do čak 500 eura.

"Prema ocjenama najvećeg njemačkog automobilističkog udruženja ADAC rast cijena u visini 15 do 20 posto posljedica je trenutnih ekonomskih kretanja te značajno viših cijena električne energije. Osim toga, na cijenu utječe i konkurencija na tržištu kao i trend podizanja kvalitete ponude" kazao je za slovenske medije direktor hrvatskog predstavništva HTZ-a u Sloveniji Bruno Bonifačić.

Najveće promjene cijena dogodile su se u kampovima najbližima slovenskom tržištu - dakle na području Istre, Kvarnera i Sjeverne Dalmacije. Prosječna slovenska četveročlana obitelj sada će za paušalni najam parcela na području Istre morati izdvojiti između 2300 i 9 tisuća eura za parcelu uz more, dok se na području Kvarnera kreću između 2500 i 6400 eura. Najvišu cijenu pak postižu kampovi na području Dalmacije gdje je, prema portalu avtokampi.si, za parcelu potrebno izdvojiti između 2700 i 6500 eura.

Osim za paušalce, nastavljaju, izgledno je da će ove godine porasti i redovne cijene noćenja u kampovima, i to u prosjeku za 20 posto, a smatra se da će u ovom slučaju najveći utjecaj na poskupljenje imati hrvatski ulazak u eurozonu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 02:56