IZNIMAN USPJEH

Sada je i službeno, Istra ima najbolji ovčji sir na svijetu, a dolazi iz jedne posebne sirane

Istarski ovčji sir

 Privatni arhiv
Istarski sir Špin uspješno je obranio prošlogodišnje zlato na International Cheese & Dairy Awards, što je potvrda predanosti i znanja

Priča o nagrađivanim Istarskim sirevima Špin počinje i završava na stanciji Špin, ovčarskoj farmi i sirani koje su smještene u Taru, samo dva kilometra od mora.

Prije samo nekoliko mjeseci Istarski sir Špin je na International Cheese & Dairy Awards 2023 u Velikoj Britaniji proglašen najboljim ovčjim sirom na svijetu, čime je priča o nagrađivanim Istarskim sirevima Špin koji izlaze sa stancije Špin, ovčarske farme i sirane smještene u Taru, dobila svoj najnoviji poticajni nastavak. Istarski sir Špin uspješno je obranio prošlogodišnje zlato i osvojio trofej za najbolji sir od svih kategorija pristiglih ovčjih sireva. Time je taj dvostruki uspjeh prije svega potvrda predanosti i znanja tima koji ga proizvodi pod vodstvom Krunoslava Salaja, voditelja sirane Špin.

Krunoslav već 14 godina potpisuje okuse sireva Špin koji su postali svjetski prepoznatljivi po svom jedinstvenom okusu i visokoj kvaliteti, a svoje vještine neprestano usavršava pa tako ima iznimno znanje o svim fazama proizvodnje sira. Malo je reći da je prava inspiracija, ne samo za 23 kolega s kojima u timu neposredno surađuje, nego i za druge kolege iz Agrolagune, ali i 22 kooperanata sirane na području Istre.

image

Krunoslav Salaj

Privatni arhiv

“Ponosan sam na ovaj izvanredan uspjeh, jer dvije godine zaredom okruniti se zlatom mogu uistinu samo najbolji. Kvaliteta nam je misao vodilja i ovaj trofej potvrđuje našu posvećenost vrhunskoj izradi zbog čega je naš ovčji sir i postao jedan od gastronomskih bisera Istre čija zaštićena oznaka izvornosti najbolje prezentira posebnost njegove strukture i okusa” – kaže Krunoslav i dodaje: “Istarski sir Špin spada u skupinu tvrdih punomasnih sireva i nešto je intenzivnijeg okusa od kravljeg. Važno je istaknuti da je pikantnost ovčjeg mlijeka vješto potisnuta pa još uvijek ostaje u mliječnom i blagom okusu, tako da ga vole i djeca”- ističe Krunoslav ne skrivajući ponos zbog velikog uspjeha Agrolagunine sirane Špin.

image

Proizvodnja istarskog ovčjeg sira

Privatni arhiv
image

Istarski ovčji sir

Privatni arhiv

Zadovoljstvo ne krije ni Nerina Zec, predsjednica Uprave Agrolagune koja ponavlja važnost kontinuiteta nagrada i priznanja koje kompanija dobiva za svoje sireve, vina i ulja. “To potvrđuje da su usmjerenost na kvalitetu, njegovanje tradicije i uvažavanje izvornosti pravi smjer za razvoj naših brendova. Iznimno nam je drago kad kvalitetu, ovoga puta ovčjeg sira, prepoznaju eminentni svjetski stručnjaci, no još nam je važnije što izborom naših proizvoda za svoju trpezu to potvrđuju i naši kupci. Među njima je sve više inozemnih kupaca koji posebno cijene autohtonost i kvalitetu vrhunskih domaćih proizvoda za koje se Agrolaguna specijalizirala” – kaže Nerina Zec.

Sirevi u sirani Špin proizvode se tradicionalnim načinom proizvodnje koji zahtijeva puno ljudskog rada, od pripreme proizvodnje do zrenja sireva. Mlijeku se ne oduzima masnoća i ne dodaju se aditivi pa su sirevi uvijek jedinstvenog okusa. Istarski sirevi Špin proizvode se isključivo od svježeg mlijeka čiju kvalitetu kontinuirano nadzire tim Agrolaguninih stručnjaka, a godišnje se na tržište plasira više od 300 tona tvrdih sireva vrhunske kvalitete koji su svojim pakiranjima prilagođeni potrebama potrošača. Istarski sirevi Špin mogu se kupiti u svim bolje opskrbljenim maloprodajnim lancima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 12:18