ULICE BLOKIRANE

Panika u Italiji, stručnjaci motre slavni kosi toranj iz Danteovog ‘Pakla‘: ‘Opasnost je velika...‘

Tornjevi Garisenda i Asinelli u Bologni

 Werner Forman Archive/ N.j Saunders/Akg-images/Profimedia/Werner Forman Archive/ N.j Saunders/akg-images/profimedia
Na tornju su već ranije postavljeni zvučni monitori koji mogu zabilježiti zvukove pucanja

Pojavila se bojazan da se slavni nagnuti toranj Garisenda u Bologni dodatno nagnuo, zbog čega su okolne ulice tog grada u središnjoj Italiji zatvorene, a stručnjaci ga pažljivo motre kako bi na vrijeme uočili naznake pucanja, piše CNN.

48-metara visok toranj izgrađen je u 12. stoljeću kad je Bologna bila ‘mini Manhattan‘, s više od 10 tornjeva koje su izgradile lokalne velikaške obitelji svaka pokušavajući da visina njihovog tornja nadmaši ovaj prethodni.

Međutim, toranj Garisenda nagnut je pod kutem od četiri stupnja - gotovo kao slavni kosi toranj u Pisi. Toranj je bio nagnut već i u 13. stoljeću kad je slavni Dante Alighieri napisao Božanstvenu komediju i u dijelu Pakao opisao nagnuti bolonjski toranj. Na tornju i dan-danas stoji ploča s tim stihom iz Pakla.

Toranj je kasnije ponešto skraćen, a uz njega stoji i skoro duplo viši toranj Asinelli na koji su se turisti mogli popeti. Međutim, turističke posjete tornjevima trenutno su zabranjene.

image

Pregled tornjeva dronom

Michele Nucci/Lapresse/Profimedia/Michele Nucci/lapresse/profimedia

Gradonačelnik Bologne, Matteo Lepore, tijekom vikenda je dao zatvoriti okolne ulice nakon razgovora sa znanstvenicima i konzervatorima koji toranj pojačano motre od 2018. U toranj će sada biti ugrađeni dodatni senzori kako bi se dobio točan uvid u stanje tornja Garisenda.

Na tornju su već ranije postavljeni zvučni monitori koji mogu zabilježiti zvukove pucanja, a postavljen je i veliki visak koji detektira svaki i najmanji pokret.

Ispitivanja će se nastaviti čitav tjedan kako bi se vidjelo je li na tornju došlo do kakvih promjena i miče li se toranj više od predviđenog. Naime, svi visoki tornjevi i neboderi pomalo se ljuljaju, no to je predviđeno u njihovoj konstrukciji.

Lepore je rekao da je toranj nagnut već stoljećima te su tijekom posljednjih desetljeća na njemu izvršene brojne intervencije.

Grad je već izabrao tvrtku koja će obaviti radove koji će možda biti potrebni, a radi se o istoj tvrtki koja je sanirala srušeni most Morandi u Genovi.

Ulice oko bolonjskih tornjeva bit će blokirane do petka, no autobusima se možda nikada više neće dozvoliti prometovanje po okolnim uličicama jer izazivaju značajno podrhtavanje.

image

Pregled tornjeva dronom

Michele Nucci/Lapresse/Profimedia/Michele Nucci/lapresse/profimedia

Gradonačelnik Lapore je dodao i će simboli Bologne, tornjevi Garisenda i Asinelli, biti zaštićeni i da gradska vlast čini sve što je u njezinoj moći kako bi to postigla.

Ova čitava akcija, zapravo je pokrenuta nakon što je Lucia Borgonzoni, tajnica u talijanskom Ministarstvu kulture, inače članica krajnje desne Sjeverne lige, kazala kako je zabrinuta za sigurnost tornjeva. Borgonzoni je bila Laporeova protukandidatkinja na izborima za gradonačelnika Bologne, no Lapore, član Demokratske stranke, na kraju je odnio pobjedu.

Borgonzoni je za novine ‘Il Resto del Carlino‘ rekla da je zabrinuta zbog ‘oscilacija tornjeva zabilježenih u posljednje vrijeme‘ te dodala kako smatra da je vijeće koje motri tornjeve zadnjih pet godina podcijenilo situaciju.

Lapore joj je na to odgovorio da se neće uplitati u politička nadmudrivanja, već da će učiniti ‘pravu stvar sa stručnog aspekta‘.

Dok traje prepirka političara, stanovnici Bologne nisu zabrinuti u vezi tornjeva.

‘Uopće se ne bojimo. Mi građani Bologne nikad to nismo vidjelo kao problem. Sigurnost je najvažnija i naravno da se sve mora istražiti, ali ne mislim da će se toranj srušiti‘, kazao je Fabio Bergonzini, inače turistički vodič u Bologni.

image

Tajnik za kulturu Vittorio Sgarbi u srijedu je posjetio Bolognu

Michele Nucci/Lapresse/Profimedia/Michele Nucci/lapresse/profimedia
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. ožujak 2024 04:56