KORAK PO KORAK

Nepoznati detalji o avanturistu čije dokumentarce gledamo i u Hrvatskoj: ‘Jedna stvar mi je spasila život‘

Simon Reeve
 Paul Quezada-neiman/Alamy/Alamy/Profimedia
Poznati TV voditelj Simon Reeve kaže kako su mu putovanja, ali i jednostavno hodanje doslovce spasili život

Putovanja su Simonu Reeveu više od posla - ona su za njega pitanje života i smrti.

Popularni BBC-jev voditelj, čiji se dokumentarci prikazuju i na HRT-u, zarađivao je za život posjetivši preko 120 zemalja u dva desetljeća.

No, on smatra da je jednostavna aktivnost hodanja učinila čuda za njegovo mentalno zdravlje otkako se kao problematični 17-godišnjak tijekom odrastanja u Londonu, zamalo ubio.

Simon je bio spreman baciti se s mosta - ali se predomislio kad je odozdo zatutnjao kamion.

Ubrzo nakon toga, riječi radnika centra za zapošljavanje postale su njegova cjeloživotna mantra: "Poduzimajte stvari korak po korak."

Sada 48-godišnji Simon kaže: „Moram putovati. To sam shvatio kad sam bio na najmračnijem mjestu do kojeg se može doći, doslovno na rubu tog prokletog mosta."

“Bio sam nezaposlen. Bio sam beznadežan, bespomoćan i izgubljen. Napustio sam školu i nisam imao kvalifikacija, nisam nikamo išao. Nisam poznavao nikoga i ništa. Nisam imao ambicija. Pa ipak, sam čin stavljanja jedne noge ispred druge bio je dovoljno smislen da mi pruži rješenje. Čin hodanja do radnog mjesta pružio mi je više odgovora od onoga što sam zapravo dobio u radnom centru. Kad započnete hodati, počnete dizati pogled, pokretati tijelo i započinjete pronalaziti smjer i svrhu za sebe", kaže Simon.

Simon sada živi na Dartmooru sa suprugom Anyom, sinom Jackom (9) i njihova dva psa.

Simon smatra da putovanja "ispunjavaju srce i mozak" - ali tijekom zatvaranja zbog epidemije bilo koja vas vježba može spasiti mentalne zamke izolacije.

"Odaberi neku vježbu i izađi van", kaže Simon. "Učinite bilo što dok se osjećate loše i odgovori će sami početi dolaziti."

Simon, koji se započeo baviti novinarstvom nakon što se zaposlio u knjižnici, inzistira da je njegov uspjeh zasnovan na sreći, napornom radu i problematičnoj prošlosti.

"Ne bih dobio ovu vrlo sretnu priliku da nisam prošao sve te teške godine", kaže. "Sve kroz što prolazimo čini nas onim što jesmo."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 22:28