NAUTIČKI TURIZAM

Najljepši hrvatski otoci povezani su ACI marinama

Iz ACI marine Milna, nautičari se mogu otisnuti u istraživanje ljepota otoka Brača

 Milan Sabic/Cropix
Hrvatska je u svijetu poznata po svojih tisuću otoka, okruženih kristalno čistim morem i obiljem prirode - na nama je da takvima i ostanu

Jadransko more s razlogom je jedno od najposjećenijih područja Mediterana, a Hrvatska kao zemlja tisuću otoka omiljena destinacija svih koji traže odmor za tijelo i dušu u obilju prekrasne prirode i gotovo najčišćeg mora poznatog čovjeku. Bez obzira na to kreće li se u istraživanje ljepota hrvatske obale i otoka sa sjevera ili juga, jedno je sigurno – nezaboravan doživljaj je zajamčen. To najbolje mogu potvrditi upravo nautičari, zahvaljujući prilici za istraživanje najčarobnijih skrivenih plaža i uvala na hrvatskim otocima. Međutim, zbog svoje besprijekorne čistoće i jedinstvenih pitoresknih prizora kakve nije moguće pronaći igdje drugdje na obali, domaći otoci također su pod sve većim turističkim pritiskom, zbog čega razvoj učinkovitih modela održivog turizma ne predstavlja samo trend, već apsolutni imperativ. Domaća zajednica toga je itekako svjesna te na čelu s ACI-jem, najvećim lancem marina na Mediteranu i regionalnim predvodnikom u zelenoj tranziciji nautičkog turizma, već danas poduzima korake koji će se uvelike odraziti na čistoću mora i okoliša u budućnosti, ali i kvalitetu života generacije koje dolaze.

Budući da je riječ o najvećem lancu marina na Mediteranu, ACI d.d. se nekima od najreprezentativnijih luka nautičkog turizma na Jadranu ponosi na gotovo svim najljepšim hrvatskim otocima, a svaka od njih smještena je u najatraktivnijim sredinama, bilo da je riječ o starim gradskim jezgrama ili skrivenim uvalama opasanim bujnom prirodom. Osim pružanja najkvalitetnije usluge nautičarima i ostalim gostima, temeljni cilj svih ACI marina diljem Jadrana, a posebice onih otočnih, je kontinuirano unaprjeđivanje brige o moru i podmorju, te očuvanje morskog i priobalnog okoliša maksimalno čistim za generacije koje dolaze. U toj misiji, ACI je iznimno predan i uključivanju te edukaciji najmlađih članova lokalnih zajednica s ciljem očuvanja tradicije brige o moru te u svrhu daljnjeg prenošenja ovih vrijednosti s koljena na koljeno jer naposljetku kao zemlja ne živimo od mora, već u suživotu s morem. Krenete li tako rutom najljepših hrvatskih otoka, od sjevera pa prema jugu, nećete pronaći samo bajkovite prizore najčišćeg mora i najbujnije prirode na Mediteranu, već i mnoštvo razloga zašto su i danas tako očuvani unatoč svim suvremenim ekološkim izazovima.

Na ruti od sjevera prema jugu, najbolje je započeti iz Istre

Na pomisao o plovidbi Jadranskim morem u potrazi za čarima najljepših hrvatskih otoka, mnogima će se kao logičan prvi korak zasigurno nametnuti polazak s kopna – i to sa sjevera prema jugu. A ako želimo ispuniti taj kriterij, odakle bolje krenuti nego iz Istre? Također, kada je riječ o ovako posebnoj ruti, koja prije svega u glavnu ulogu stavlja prirodne ljepote i brigu o istima, odabir početne točke donosi i neke dodatne kriterije, a sve ih najbolje ispunjava ACI marina Rovinj – trenutno najluksuznija i tehnološki najnaprednija luka nautičkog turizma na Mediteranu. Ova moderna marina impozantne i suvremene arhitekture nositeljica je prestižnih pet sidara, a smještena je u mirisnoj uvali iz koje puca spektakularan pogled na staru jezgru prekrasnog Rovinja. Na vez prihvaća i 100 metara duga plovila, a ponajviše se ističe upravo činjenicom kako je riječ o oglednom domaćem primjeru digitalne transformacije u nautičkom turizmu. Točnije, ACI marina Rovinj ponosi se pametnim rješenjima, od upravljanja prometom unutar marine gdje je dozvoljen pristup samo korisnicima marine i veza, preko nadzora potrošnje energenata i vode, do suvremene IoT tehnologije koja omogućuje da svi mjerni uređaji i senzori budu povezani te daju potrebne podatke osoblju marine za pravilno i pravovremeno praćenje i upravljanje svim potrebnim resursima. Tako, ACI marina Rovinj, ne samo da ispunjava uvjete za dobivanje međunarodne Plave zastave i oznake Green Sails, već i dodatno podiže ljestvicu te postavlja standarde za sve ostale luke nautičkog turizma diljem Mediterana. A zaputite li se sa sjevera Lijepe naše iz ACI marine Rovinj, kao prvi veliki hrvatski otok na putu prema jugu dočekat će vas prekrasni Cres.

ACI marina Cres – kvarnerska ljepotica prepoznata po vrhunskim nautičkim uvjetima i zaštiti okoliša

U jednoj od brojnih zelenilom okruženih uvala ovog kvarnerskog otoka, smještena je jedna od najljepših, najprometnijih i najnagrađivanijih marina na Jadranu te čitavom Mediteranu - ACI marina Cres. Ova luka nautičkog turizma nositeljica je prestižnih pet sidara te već godinama predstavlja jedan od prvih izbora ljubitelja netaknute prirode iz cijelog svijeta. Priznanja u akciji “Turistički cvijet – kvaliteta za Hrvatsku”, nagrada za najbolju domaću marinu u kategoriji više od 450 vezova i priznanje za 3. mjesto u kategoriji Najbolje velike marine na Jadranu samo su neke od potvrda izvrsnosti infrastrukture i usluge ACI marine Cres. Međutim, vrlina koja najviše krasi ovu luku nautičkog turizma daleko nadilazi samo zadovoljstvo gostiju uslugom, a to je briga o okolišu. Točnije, ACI marina Cres ponosna je nositeljica međunarodno prepoznate Plave zastave već 24 godine za redom, najviše potvrde iznimno čistog mora i priobalja koji u ovom slučaju najbolje dokazuje desetljećima dugu predanost brizi o okolišu i odgovornom gospodarenju pomorskim dobrom. Nastojanja društva ACI d.d. i djelatnika ACI marine Cres, nedavno su dobila i sjajno dodatno pojačanje u ovom segmentu profesionalnog i društvenog djelovanja, a riječ je o uređaju pod nazivom “Morska škovacera”. Riječ je o tehnološkom rješenju u obliku plutajuće kante za smeće koji kontinuirano filtrira morsku vodu, skupljajući pritom plastiku, mikroplastiku, deterdžente, ulja i ostale materijale s površine te koji posljedično sprječava otpad da otpluta na otvoreno more ili padne na dno gdje može naštetiti morskoj flori i fauni. Morska škovacera u prosjeku prikupi do 1,5 kg plutajućeg otpada na dan, čime ne doprinosi samo čistoći mora i podmorja, već i kvaliteti života lokalne zajednice – uvelike smanjujući količinu mikroplastike i ostalih toksičnih tvari u ribi koju naposljetku ljudi konzumiraju.

image

ACI marina Rijeka bit će ogledni primjer zelene tranzicije u Hrvatskoj i u potpunosti će promijeniti vizuru grada Rijeke

Press/

”ACI marina Cres s razlogom je nositeljica prestižnih pet sidara, što ujedno znači i da je pod visokim turističkim pritiskom kao jedna od najvažnijih luka nautičkog turizma u ovom dijelu Jadrana. Morska škovacera uvelike će nam pomoći da našu marinu održimo čistom, urednom i sigurnom za morski svijet, kako na zadovoljstvo naših gostiju, tako i za nasljeđe budućim generacijama. Ovaj uređaj još je jedna od usluga koje čine dodanu vrijednost ACI marine Cres, uz sve usluge koje već od ranije imamo u marini za naše goste. Implementacija Morske škovacere uvelike će utjecati i na kvalitetu života lokalne zajednice, jer će iz mora prikupljati znatnu količinu otpada. Ovim iskorakom još smo jednom pokazali koliko uspješno surađujemo s lokalnom zajednicom na ovom području, a Morska škovacera samo je dio dugogodišnje kvalitetne suradnje”, ističe Alan Šepuka, direktor ACI marine Cres.

Briga o očuvanju okoliša

Kao jedna od nedavno održanih akcija čišćenja podmorja u ACI marini Šimuni, ističe se “Plava čistka”, kojom je morski ekosustav marine rasterećen značajne količine otpada, posebice plastike, zahvaljujući brojnim članovima lokalne zajednice i volonterima. Djelatnicima ACI marine Šimuni, lokalnim ribolovnim i ronilačkim udrugama te brojnim vrijednim članovima lokalne zajednice, u ovoj se hvalevrijednoj akciji pridružio i još jedan istaknuti domaći mladić - Kristijan Gligora, šesnaestogodišnji istraživač podvodnog svijeta i najmlađi takav istraživač u Hrvatskoj.

Inače, Kristijan je postao poznat po otkriću nekoliko podvodnih arheoloških lokaliteta, uključujući antičku rivu na obali Girenice i antički brod kod otoka Mauna. S obzirom na to da ACI itekako prepoznaje važnost podrške mladim Hrvatima koji svojim društveno-odgovornim, znanstvenim, umjetničkim, sportskim ili drugim postignućima predstavljaju Republiku Hrvatsku u domovini i svijetu, Društvo aktivno pomaže mladim talentima na njihovom profesionalnom putu. Jedan od njih od nedavno je i mladi Kristijan Gligora koji je postao dijelom skupine mladih Hrvata koje ACI sponzorira u njihovom radu.

“Veliko nam je zadovoljstvo što se akciji čišćenja ACI marine Šimuni ove godine pridružio i mladi Kristijan Gligora, koji će, vjerujem, svojim primjerom potaknuti mlade ljude da u jednakoj mjeri vode brigu u očuvanju našeg okoliša. Ponosni smo što pratimo Kristijanov put i zajedno gradimo uspješnu suradnju s još jednim perspektivnim mladim čovjekom koji će označiti budućnost Hrvatske kakvoj težimo”, poručio je Josip Ostrogović, član Uprave ACI d.d.

Što čini Rab jednom od najpoželjnijih destinacija

U neposrednoj blizini Cresa smješten je još jedan prekrasan kvarnerski otok, koji svojim prirodnim ljepotama iz godine u godinu privlači sve više gostiju, a posebice nautičara. Riječ je o otoku Rabu, domu čak dvije ACI marine iz kojih se može krenuti u istraživanje svih njegovih čari. To su ACI marine Rab i Supetarska Draga. U samom gradu Rabu – i to na samo nekoliko koraka od povijesne jezgre, krije se ACI marina Rab. Već samo uplovljavanje u ovu marinu s pučine odaje dovoljno razloga zašto nautičare u ovoj marini čeka nešto zaista posebno. Veličanstven pogled na ovaj impresivan grad, prepoznatljiv po impozantnim gradskim zidinama i četiri velika zvonika, uvertira je u bogatstvo sadržaja i jedinstven ambijent koju osigurava ova moderna, dobro opremljena i sigurna luka nautičkog turizma. Osim vrhunske infrastrukture i usluge, ACI marina Rab ima još jedan važan adut u svom rukavu za sve koji žele maksimalno autentičan mediteranski ambijent, a riječ je o iznimnoj čistoći mora i okoliša koji ju okružuje. Nešto sjevernije, smještena je ACI marina Supetarska Draga, pitoreskna marina koja također odiše poviješću i prirodom.

Zahvaljujući izuzetno visokim standardima brige o okolišu i zadovoljstvu gostiju, ACI marinama Rab i Supetarska Draga dodijeljen je certifikat IQM Destination za upravljanje integralnom kvalitetom usluge u destinaciji, kao posljednja u nizu potvrda uspješnosti kontinuiranih ulaganja u razvoj ponude i infrastrukture. ACI marine Rab i Supetarska Draga ističu se prije svega brigom za okoliš i održivim razvojem, uz aktivno uključivanje lokalne zajednice u sve aspekte poslovanja. Također, ove dvije rapske marine predane su i stalnom unaprjeđivanju kvalitete usluge te su uložile velike napore u obuku i motivaciju osoblja. Sve ove faktore IQM Destination certifikacijski sustav ocijenio je izrazito konkurentnima, zbog čega su, nedugo nakon ACI marine Cres, također nositeljice ovog važnog certifikata, i ove dvije kvarnerske marine nagrađene ovom prestižnom potvrdom izvrsnosti.

Na Pagu za svakoga po nešto

Nakon otoka Raba, sljedeći jedinstveni i prekrasan hrvatski otok na putu prema jugu je otok Pag. Ovaj svestrani otok, koji ujedno predstavlja i ulaz u područje Dalmacije, svojim brojnim atributima privlači zaista raznolike goste, od gastronomskih entuzijasta zahvaljujući čuvenom paškom siru i janjetini, ljubitelja noćnog života zahvaljujući etabliranim lokacijama u krugu grada Novalje i naposljetku – ljubiteljima prirode koji svoje boravak na Pagu najradije provode u ACI marini Šimuni. Smještena u središnjem dijelu i na zapadnoj obali otoka Paga, ova luka nautičkog turizma jedna je od Mediteranskih predvodnica kada je riječ o jedinstvenom prirodnom okruženju te zalaganjima za čistoću mora i podmorja. Svoju Plavu zastavu, iz godine u godinu potvrđuje brojnim akcijama čišćenja mora i priobalja, u kojoj sudjeluje gotovo cijela lokalna zajednica – od onih najmanjih do onih najiskusnijih.

Nacionalni park Kornati – neslužbeno osmo svjetsko čudo

Krene li se iz ACI marine Šimuni prema jugu, u nastavak istraživanja najljepših hrvatskih otoka, nezaobilazno je jedno od najčudesnijih otočja svijeta – okupljeno pod Nacionalnim parkom Kornati. Od 152 otoka, otočića i hridi smještenih između Dugog otoka i otoka Žirja, čak 89 njih spada pod područje Nacionalnog parka Kornati. Pritom kopno čini samo oko četvrtinu površine parka, dok morski ekosustav čini ostatak, što potvrđuje kako se Kornati uistinu mogu najpotpunije upoznati jedrenjem. To je potvrdio i slavni irski nobelovac George Bernard Shaw, koji je jednom prilikom rekao kako je “Bog posljednjeg dana stvaranja svijeta želio okruniti svoje djelo te je od suza, zvijezda i daha stvorio Kornate.” I uistinu, ovi su otoci i otočići rasuti po moru baš kao zvijezde po nebu, a njihovu priču s valovima pričaju jedinstvene okomite litice i hridi.

image

ACI Cres jedna od najljepših i najnagrađivanijih marina na Jadranu

Tomislav Kristo/Cropix

Naposljetku, njihovu priču ponajbolje pričaju i ACI marine Žut i Piškera, sezonske su ACI marine smještene na sjevernom i južnom dijelu Kornata. Jedinstvene po svom robinzonskom stilu, ove se marine itekako ističu svojim nenadmašnim položajem, koji omogućuje najživopisniju plovidbu Kornatima u apsolutno svim varijantama. Plovidbom zacrtanom rutom od sjevera prema jugu, obilazak Kornata započinje iz ACI marine Žut, unikatne marine smještene na najzapadnijem dijelu uvale Luka Žut, koja se nalazi u sjeverozapadnome dijelu kornatskoga arhipelaga. Marina odiše mirnom i intimnom atmosferom, zbog koje je mnogi nautičari smatraju jednom od najromantičnijih marina na Jadranu. Đita Kornatima iz ACI marine Žut, daje dvije čarobne mogućnosti obilaska Kornata, a na vama je samo da odaberete želite li ploviti istočnom ili zapadnom stranom kornatskog otočja. Pritom je posebno zanimljiv prolaz između otoka Kornata i otoka Katine, koji vodi prema otoku Velo Šilo i otoku Levrnaka, na kojem je smješten pravi skriveni biser – plaža Lojena. Svaka od tri rute na kraju vodi na isto mjesto, ACI marinu Piškera. Smještena između otoka Piškera i Panitula vela, ACI marina Piškera jedna je od najposebnijih ACI marina u ovom dijelu Jadrana, kako za nautičare, tako i za otočane iz Sali i drugih okolnih naselja. Budući da je u blizini marine smještena crkvica Male Gospe, otočani se svake godine na posljednju nedjelju u srpnju brodicama zapute do otoka Panitule, na kojem je smještena i ACI marina Piškera. Nakon ovoliko vremena na pučini i istraživanja zaista mnogobrojnih čari Kornata, nije nimalo neobično ogladnjeti i zatrebati predah, a najugodniji odmori i najukusniji zalogaj na Kornatima možete pronaći u Restoranu N20 u ACI marini Piškera.

image

ACI marina Palmižana okružena je obiljem raskošne prirode i bujnim mediteranskim biljem

Milan Sabic/Cropix

Nije na odmet zastati na kopnu i nadiviti se slapovima Krke

Dolaskom do Kornata, otprilike smo na pola puta plovidbe Jadranom u potrazi za najljepšim prirodnim čarima hrvatskih otoka. Poželite li se malo odmora na kopnu, ali istovremeno ne želite propustiti prirodne ljepote hrvatske obale, najbolje je zaputiti se prema Skradinu i Nacionalnom parku Krka.

Kada je riječ o jednom od najposebnijih spojeva jedinstvenog prirodnog okruženja, bogate povijesne baštine i gotovo nenadmašne lokalne gastronomije, oni najiskusniji će odmah znati kako se govori o ACI marini Skradin, jedinstvenoj marini koja globalne trendove prati jedino kad je riječ o kvaliteti i suvremenosti infrastrukture. Za sve ostalo, ovaj su povijesni gradić i marina u njemu smještena, utabali vlastiti put čije se čari jednostavno ne smiju propustiti. Iako je smještena u povijesnom gradu jedinstvene arhaične vizure, ACI marina Skradin pripada elitnom društvu tehnološki najnaprednijih marina na Mediteranu, a u ulazak u takav probrani klub zaslužila je implementacijom visokotehnološka rješenja kao što su podvodne robotske i senzorske tehnologije. Ova rješenja razvijena su i postavljena u suradnji s najrelevantnijim domaćim akademskim i poslovnim institucijama s ciljem, ne samo očuvanja čistoće mora i okoliša, već i s ciljem stvaranja zelenijih, održivijih i učinkovitijih modela gospodarenja pomorskim dobrom. Pridodaju li se k tome redovite akcije čišćenja mora i podmorja u ACI marini Skradin te Plava zastava kao dokaz učinkovitosti istih, ali i neposredna blizina Nacionalnom parku Krka, svakom posjetitelju je već na prvi pogled jasno kako je stigao u jedan od najčišćih, ekološki najposebnijih i prirodno najbogatijih krajeva Europe.

Južni Jadran odlikuje posebno živopisna priroda, a ACI čini sve da ga takvim i zadrži

Povratkom na pučinu i nastavkom puta prema najljepšim hrvatskim otocima, čeka vas đita otvorenim morem do Brača, Hvara i okolnih otoka u ovom, turistički možda i najpopularnijem domaćem arhipelagu. I Brač i Hvar prekrasni su otoci, od kojih svaki krije svoje jedinstvenosti, pa tako i svoje vlastite ACI marine. Iz ACI marine Milna, nautičari se mogu otisnuti u istraživanje ljepota otoka Brača, dok na Hvaru to mogu učiniti iz ACI marine Vrboska. Govoreći o nastojanjima i zalaganjima ACI-ja za očuvanje prirode, posebno se ističe upravo ACI marina Vrboska. Smještena je u šarmantnom istoimenom mjestu na prekrasnom otoku, duboko u uskoj i dugoj uvali nalik fjordu, gdje nautičari pronalaze prekrasnu oazu mira koja počiva u najmanjem mjestu na Hvaru. Zahvaljujući ovakvom položaju, ACI marina Vrboska savršeno je zaštićena od vjetrova sa svih strana. Jedno od ekoloških pitanja kojem je ACI marina Vrboska izuzetno posvećena je izumiranje plemenite periske. Masovno izumiranje plemenite periske u Mediteranu uzrokovano parazitom Haplosporidium pinnae započelo je 2017. godine, a brzo se proširilo cijelim podmorjem. Riječ je o ugroženoj vrsti koja dnevno filtrira i do 2000 litara mora, što ju čini najvećim živim filterom. U hrvatskom dijelu Jadrana trenutno živi samo 26 jedinki, a najjužnija “Nova nada” je u Omišu. Projekt očuvanja plemenite periske (Pinna nobilis) u južnom dijelu Jadrana dio je nacionalnog projekta očuvanja ove endemske vrste. Kao i prethodnih godina, u blizini ACI marine Vrboska na Hvaru, postavljeni su kolektori za prihvat ličinki, a ovogodišnje pojačanje projektu bili su učenici Srednje škole Hvar, koji su sa svojim profesorom biologije sudjelovali u izradi samog kolektora. Po izradi, ronioci Hrvatskog veterinarskog instituta kolektore su postavili na već pripremljena morska sidra, nakon čega je učenicima održana kratka edukacija o novim saznanjima, kao i koracima koje je nužno poduzeti da bi se ova ugrožena vrsta očuvala na našim prostorima.

image

ACI marina Rovinj je trenutno najluksuznija i tehnološki najnaprednija

Tomislav Kristo/Cropix

U neposrednoj blizini smješteni su i čarobni Pakleni otoci, nenadmašno lijep arhipelag upravo kada je riječ o pravom mediteranskom prirodnom okruženju. U jednoj od najatraktivnijih uvala na tamošnjem otoku Sveti Klement, krije ACI marina Palmižana, jedna od najpoznatijih i najfrekventnijih domaćih marina u vrućim ljetnim mjesecima. Ova po svemu posebna luka nautičkog turizma okružena je obiljem raskošne prirode i bujnim mediteranskim biljem, a u njenoj neposrednoj blizini smještena je prekrasna pješčana plaža – stvorena za opuštanje i uživanje u toplom ljetnom suncu i kristalno čistom moru. U ovoj marini, otvorenoj od početka travnja do kraja listopada, možete obići obližnje prirodne ljepote pješice ili biciklom te otkriti skrivene uvale i prekrasne krajolike otoka, dok nezaboravan doživljaj čudesnog podvodnog svijeta ovog područja, možete otkriti i ronjenjem. Ipak, more i priobalje ACI marine Palmižana s razlogom su uvijek besprijekorno čisti unatoč turističkom pritisku tijekom najintenzivnijeg dijela sezone, a razlog je ACI-jeva tradicija brige i ljubavi prema moru. U sklopu toga, u ACI marini Palmižana nedavno je održana još jedna velika akcija čišćenja u sklopu projekta “Pakleni otoci u plavom i zelenom”, kojeg vodi Planinarsko društvo Hvar u suradnji s Gradom Hvarom, Javnom ustanovom “More i krš” i Zajednicom sportskih udruga grada Hvara. Ukupno je sudjelovalo 25 osoba, uključujući ronioce i volontere Planinarskog društva Hvar i Crvenog križa Hvar, kao i zaposlenike ACI marine Palmižana. Uklanjanjem otpada s morskog dna i čišćenjem plaža i obale, ACI marina Palmižana i uvala Stipanska tom su prigodom rasterećeni za 500 kg otpada, što predstavlja značajan korak u očuvanju čistoće mora i priobalja za buduće generacije.

Nakon ACI marine Palmižana, prva sljedeća postaja za istraživanje bajkovitih prirodnih bogatstva južne Dalmacije je ACI marina Korčula, pitoreskna marina smještena u srcu stare gradske jezgre Grada Korčule. Iz ove, nedavno uređene i novim lukobranom obogaćene luke nautičkog turizma, možete se zaputiti u obilazak jednog od najljepših otoka na čitavom Mediteranu, pri čemu je jedna od nezaobilaznih lokacija svakako obližnji otočić Proizd. Nadomak ruke sada su vam Nacionalni park Mljet i Park prirode Lastovsko otočje koji čine najzeleniji i prirodom najbogatiji arhipelag Jadrana i ujedno epsku završnicu ove prekrasne rute po najljepšim hrvatskim otocima.

Budućnost nautike je zelena, digitalna i energetski učinkovita

Na điti od sjevera do juga Jadrana, u svim godišnjim ACI marinama će vas osim Plavih zastava dočekati i punionice za električne automobile kao još jedan od dokaza digitalne transformacije i predvođenja u zelenoj energetskoj tranziciji. Ipak, pravu zelenu tranziciju ACI marine i nautički sektor tek će doživjeti po otvorenju buduće ACI marine Rijeka. Projekt izgradnje ove, u budućnosti najluksuznije i tehnološki najnaprednije marine u Hrvatskoj, namijenjene za mega jahte, predstavlja najveću investiciju u nautički turizam vrijednu oko 50 milijuna eura i zauvijek će promijeniti budućnost nautičkog turizma. Naime, cilj je da ACI marina Rijeka bude centar razvoja i implementacije najsuvremenijih visokotehnoloških rješenja za očuvanje okoliša i gospodarenje pomorskim dobrom u marinama. Radi se na implementaciji autonomne i djelomično autonomne navigacije plovila, uz niz pratećih usluga, poput automatskog prepoznavanja plovila, osiguravanja svih potrebnih informacija o marini, gradu i svim njegovim sadržajima za nautičare i prije nego što su uplovili u marinu. ACI marina Rijeka će kao zelena marina težiti i visokotehnološkim rješenjima za konverziju otpada u energiju. Ideja je da marina bude opremljena stanicama za pražnjenje sivih i crnih tankova za svako plovilo te stanicama za punjenje električnih plovila, a konačni cilj je korisnicima zelenih pogona osigurati infrastrukturu potrebnu za uredno odvijanje sigurnog prometa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 13:20