BIZARNO

Invazivna vrsta: mutantske samoklonirajuće račice preplavile groblje u Antwerpenu

 Olga Vynnychenko/Alamy/Alamy/Profimedia
Više europskih zemalja našlo se pred njihovom najezdom pa su mramorni rakovi u Europi zabranjeni

Mutantski mramorni rakovi, invazivna vrsta koja se sama klonira, kolonizirali su groblje u Antwerpenu i prijete drugim vrstama. Bizarno, ali istinito.

Riječ je o vrsti koju je teško iskorijeniti, zbog čega je 2014. godine u Europskoj uniji zabranjena. Naime, dovoljna je jedna jedinka da nastane cijela kolonija, a to se vrlo vjerojatno dogodilo i na ovom groblju, 40 kilometara udaljenom od Bruxellesa.

Vjeruje se da je ova vrsta nastala mutacijom koja je omogućila da se jedna jedinka replicira mnogo puta, odnosno da je potrebna samo jedna mramorna račica koja će proizvoditi genetički iste kćeri. Naime, to je jedina vrsta tog raka koja se tako razmnožava, odnosno samoklonira. Svi potomci su genetski identične ženske jedinke.

Mramorni rakovi, prenosi New Zealand Herald, putuju zemljom i kopnom noću, jedu sve na što naiđu, zabranjeno ih je pustiti u prirodu zbog invazivnosti i prijetnje drugim vrstama, a nemoguće je pronaći vlasnika budući da su svi primjerci isti.

Riječ je o slatkovodnim rakovima koji se mogu zakopati i na metar dubine. Stotine njih nastanile su se na groblju. "Pohvatati ih sve je kao sitom prazniti ocean", izjavio je Kevin Scheers s Flamanskog instituta za istraživanje prirode i šuma.

Mramorni rak veličine je oko deset centimetara, a te "klonirane oklopnjače" vrlo su proždrljive, prema pisanju New Zealand Heralda.

Prvi su put zabilježene devedesetih godina u Njemačkoj. Tada su se pojavile u jednoj trgovini kućnih ljubimaca. Vjeruje se da su nastale ili mutacijom ili u laboratoriju, u svakom slučaju njihovo prirodno stanište, pojavljivanje u divljini, nije poznato, iako imaju raširenu populaciju rođaka na Floridi. Danas ih se može naručiti putem interneta za šest, sedam dolara.

Amerikanci ih reklamiraju kao nezahtjevne svejede, neizbirljive po pitanju vode u akvariju, za razliku od ostatka vodenih vrsta. Vole alge, ali jedu, primjerice, i blanširano povrće.

Kupci se, navodi se dalje, ne moraju brinuti za partnera, a navodi se da se mogu uzgajati i replicirati u kantama. Nisu agresivne, ali nisu dobre cimerice kozicama, napominju na jednom websiteu. Puštanje u prirodu u Europi je dovelo do takvih glavobolja da su ovdje zabranjene. Naime, više europskih zemalja našlo se pred njihovom najezdom pa su mramorni rakovi u Europi zabranjeni. Zabranilo ih je i nekoliko američkih saveznih država. Bez obzira na sve, one se i dalje smatraju najprodavanijom vrstom raka u prodaji u trgovinama kućnim ljubimcima.

Vlasti u Antwerpenu teško da mogu doći do krivca, ali netko je, očito, prekršio pravila koja je donijela Unija. Stručnjaci sada trebaju smisliti kako će ih ukrotiti i ukloniti iz prirode prije nego što počine još veću štetu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 16:31