CIPAR U NEVOLJI

Bili su meka za ruske milijardere i turiste, plivali su u njihovom novcu, sada sve zjapi prazno: ‘Nedostaju nam Rusi...‘

Pafos, Cipar

 Ian Rutherford/Alamy/Alamy/Profimedia/Ian Rutherford/Alamy/Alamy/Profimedia
Vlada u Nikoziji priključila se sankcijama pa na otok s 1,2 milijuna stanovnika više ne slijeću avioni iz Rusije

Cipar, otok na istočnom Mediteranu, godinama je bio popularna destinacija turistima i oligarsima iz Rusije privučenima suncem, toplim morem, pravoslavljem i niskim porezima no ta članica EU sada mijenja odnos prema Moskvi.

Nakon što je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu 24. veljače vlada u Nikoziji priključila se sankcijama pa na otok s 1,2 milijuna stanovnika više ne slijeću avioni iz Rusije.

"Nedostaju nam turisti iz Rusije", kaže za Hinu lokalni stanovnik Tom u luci grada Pafosa, na zapadu otoka. Tom prodaje ulaznice za brod na tri kata "Ocean Vision" koji u večernjim satima vozi posjetitelje u obilazak zaljeva nudeći im "All inclusive" hranu, piće i živu glazbu.

Plava svjetla divovskog broda, kapaciteta 300 mjesta, osvjetljavaju toplu noć u Pafosu, no u pristaništu nema puno zainteresiranih ljudi za ulaznicu od 75 eura. Tom kaže da su Rusi činili 30 posto gostiju broda.

"Rusa nema jer nema direktnih letova, a jedini Ukrajinci ovdje su izbjeglice", napominje dok na lokalnom šetalištu grupa Ukrajinaca prosvjeduje protiv rata.

Uz more šeću turisti iz Britanije, Poljske i Izraela. Rusi, žele li doći, moraju putovati preko trećih zemalja.

Antras, konobar u obližnjem restoranu, iznosi maslinovo ulje na terasu te se također žali da im je pao promet od kada nema masovnog dolaska Rusa i Ukrajinaca. "Taj rat ondje je dio veće globalne igre, većih interesa", komentira.

Ruska porezna meka

Bivša britanska kolonija Cipar, od stjecanja neovisnosti 1960., smatrao je Rusiju prijateljskom zemljom i u njoj tražio potporu za svoje političke interese, posebno nakon turske invazije 1974. na sjeverni dio otoka. Ta invazija, kao i aktualna ruska u Ukrajini, opravdavane su, među ostalim, zaštitom etničkih manjina.

Cipar je danas podijeljen na sjeverni turski i južni grčki dio.

Nakon kolapsa Sovjetskog Saveza početkom 1990-ih na otok su došli brojni stanovnici bivših sovjetskih republika.

Limassol, drugi po veličini grad i financijski centar Cipra, neki su nazivali "Limassolgrad" jer je petina stanovnika bila ruskog porijekla. Oligarsi privučeni niskim porezima otvarali su kompanije i vezivali svoje jahte u novoizgrađenu marinu okruženu luksuznim trgovinama i kafićima.

No, neki od njih sada proživljavaju neizvjesne trenutke jer im je vlada Cipra, članice EU od 2004. godine, uvela gospodarske sankcije.

Avgi Lapathiotis, ekonomist iz ciparskog ministarstva financija, kaže da su do svibnja bili "zamrznuli 60 milijuna eura u petnaest investicijskih kompanija povezanih sa subjektima pod sankcijama".

Ruske investicije na Cipru iznosile su više od 100 milijardi eura u 2020. godini.

Jurij, 24-godišnji zaposlenik hostela u Limassolu, nije jedan od tih bogatih ljudi. On je kao četverogodišnje dijete s majkom došao živjeti na Cipar te se više nije vratio u Rusiju.

"Situacija, međutim, djelomično utječe i na mene", kaže.

Njegova baka koja također živi u Limassolu ne može, naime, podizati svoju mirovinu iz Rusije jer je EU izbacio ruske banke iz financijskog sustava SWIFT.

Rusi prijete da će u Tursku

Ruski veleposlanik u Nikoziji Stanislav Osadčij u ožujku je rekao da su Cipar i ostale zemlje koje su uvele sankcije Rusiji "ispalile metak u vlastito stopalo", te da će ruski turisti ovo ljeto putovati u Tursku umjesto na Cipar.

Cipar je 2008. godine uveo euro, a 2013. godine doživio je financijski kolaps, nakon čega je počeo davati ciparske putovnice onima koji bi kupovali nekretnine ili ostvarivali velika ulaganja u zemlju.

Putem tog programa je 6.779 stranih milijunaša steklo ciparsko državljanstvo, među njima i Rusi. Godine 2020. taj je program obustavljen nakon što je televizija Al Jazeera objavila da su se putovnice tako prodavale izvan pravila, pa ponekad dodjeljivale osobama s počinjenim kaznenim djelima.

U Limassolu se na šetalištu uz more nižu palme, a odmah iza njih nedovršeni poslovni neboderi.

"Sadašnja situacija prvenstveno će pogoditi sektor luksuznih nekretnina i turizam na Cipru", smatra Fiona Mullen, direktorica konzultantske kompanije Sapienta Economics.

U luci Pafos, Tom se natječe s drugim prodavačima pokušavajući prodati karte za obilazak brodom. Napominje da ne zna što očekivati u budućnosti.

"Prvo smo bili zatvoreni zbog covida, a sada nas pogađa rat u Ukrajini", kaže rezignirano.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. srpanj 2022 05:23