CENTAR NATURA SMŽ

Banovina, biser kojeg tek treba istražiti

 Matt Marenic/
U parku centra dočekat će vas i brojni eksponati, panjevi i korijenje kako biste edukaciju popratili i praktičnim dijelom

Izgradnjom centra NATURA SMŽ, Sisačko-moslavačka županija primjer je održivog regionalnog razvoja, a više od polovice županije dio je mreže NATURA 2000. koju čine najznačajnija područja za očuvanje vrsta i stanišnih tipova, obuhvaća gotovo 20% teritorija EU te je tako najveći sustav očuvanih područja na svijetu.

Banovina je poznata kao kraj posebno bogat šumama hrasta i kestena, rijekama i pticama. Doživljaj prirode je potpun, gdje su čovjek i priroda još povezani i živi se u suglasju s prirodom i njezinim zakonitostima.

Upoznavanjem i otkrivanjem prirode te poštujući njezine vrijednosti, njezino bogatstvo možemo očuvati za generacije koje dolaze. Očuvanu prirodu, ljepotu njezinog krajolika i bogatu biološku raznolikost Sisačko-moslavačke županije na zanimljiv način otkrijte na mjestu gdje se dodiruju Dinaridi i Panonska nizina. Na području Banovine, u malom gradiću velikog srca-Petrinji, smješten je novi prezentacijski centar NATURA SMŽ koji obuhvaća dva kompletno opremljena objekta i edukativni park od 10 tisuća kvadrata.

image
Matt Marenic/

Centar je mjesto u kojem sve dobne skupine, od vrtićke djece pa do umirovljenika, mogu na vrlo zanimljiv i multimedijski način naučiti sve o ljepotama Banovine i Sisačko-moslavačke županije kao bisera kojeg tek treba istražiti s iznimno čistom prirodom te brojnim drugim posebnostima. Edukativno-prezentacijski centar NATURA SMŽ kao mjesto zanimljivog učenja ima i edukativni program “Graditelji u životinjskom svijetu” koji uvelike doprinosi boljem razumijevanju i isticanju važnosti povezanosti čovjeka i prirode kao i čovjekovom utjecaju na njezino očuvanje. Naučit ćete zanimljivosti i o Panonskom moru koje je bilo duboko i do tisuću metara, a bilo je dom megalodona, grabežljivca koji je bio dugačak i po dvadesetak metara. U parku Centra dočekat će vas i brojni eksponati, panjevi i korijenje kako biste edukaciju popratili i praktičnim dijelom. Stara drveća poslužit će za promatranje ptica, a zaljubljenici u aktivniji oblik turizma mogu se prošetati i malenom planinarskom stazom te posjetiti i malu “špilju Gradusu” s maketama šišmiša.

image
Matt Marenic/
image
Matt Marenic/

Projekt “Održivi regionalni razvoj uključivanjem prirodne baštine kroz osnivanje edukativno-prezentacijskog centra NATURA SMŽ” je financiran kroz Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU, a nositelj projekta je Sisačko-moslavačke županija, u suradnji s razvojnom agencijom SI-MO-RA d.o.o. i Javnom ustanovom za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode. Na Izboru za najbolji EU projekt, NATURA SMŽ je osvojila i nagradu čitatelja.

Posjetite Sisačko-moslavačku županiju i doživite NATURU SMŽ!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 08:52