PROBLEMI PO SMJEŠTAJU

Airbnb kažnjava i s devet godina zakašnjenja: ‘Mislila sam da se radi o grešci, pa nisam kriminalka!‘

 Niviere David/abacapress.com/Abaca Press/Profimedia/Niviere David/abacapress.com/Abaca Press/Profimedia
Zbog novih pravila u poslovanju Airbnb-a, korisnicima ukidaju račune

Airbnb, platforma za najam smještaja, korisnicima je počeo ukidati račune na svojoj internetskoj stranici nakon provjere podataka o njima, prenosi Vice. Nova pravila firme odnose se na najmodavce i najmoprimce, a neki od razloga zbog kojih su izgubili mogućnost najma su bizarni. Jednoj korisnici profil je ugašen zbog kazne koju je dobila kad joj je pobjegao pas, dok je drugi korisnik, koji je nudio smještaj, izgubio nekoliko stotina dolara nakon gašenja računa zbog razbijenog svjetla na automobilu.

Ashley je rezervirala apartman u Ohiu jer je htjela posjetiti obitelj, a zatim je primila poruku da više ne može koristiti platformu niti kao gost niti kao najmodavac, zbog detektirane kriminalne radnje u njenom dosjeu. Pomislila je da se radi o pogrešci, nakon čega joj je došlo detaljno objašnjenje.

image
Riccardo Milani/Afp/Profimedia

U 2013. godini dobila je kaznu jer joj je pobjegao pas, a prema zakonu pas mora biti čipiran i na povodcu, što njen nije bio. Od tog događaja prošlo je više od devet godina i u potpunosti je zaboravila da se dogodio. Preselila se u Chandler i zaposlila u IT sektoru jedne medicinske tvrtke, a niti jedan njen poslodavac nije doživio kaznu za psa kao neprimjerenu. Osim toga, svi najmodavci na Airbnb-u ostavili su joj pozitivne ocjene.

Ashley je odlučila poslati prigovor na rješenje koje joj je pristiglo. Nakon nekoliko sati dobila je odgovor koji kaže da su njen slučaj ponovno promotrili i da zbog sigurnosti zajednice neće moći ponovno aktivirati korisnički račun. Kroz nekoliko dana ipak su promijenili svoju odluku i dozvolili joj obnavljanje računa.

Iz Airbnb-a navode kako su svjesni da program nije savršen i da ima mana. Provjere ne rade oni sami već ih za njih odrađuje firma Inflection, kojoj za jednu procjenu treba manje od 0,3 sekunde. Početkom rujna, nakon što je s platforme izbačena Bethany Hallam zbog godinama starog prekršaja, pokrenula se lavina korisnika sa sličnim pričama.

image
Romain Doucelin/Afp/Profimedia

Steven je, prije nego je izbačen s Aibnb-a, bio superdomaćin. Više od godinu dana gradio je reputaciju na platformi da bi u kolovozu primio mail da je izbačen s platforme zbog kriminalog dosjea. Njegov kriminalni dosje odnosio se na dva prekršaja javne intoksikacije do kojih je došlo zbog pogrešne kombinacije lijekova koje mu je pripisao liječnik te treći zbog vožnje razbijenog svjetla na autu.

Čim je odluka donesena, sve rezervacije su mu otkazane i u samo nekoliko sekundi izgubio je nekoliko stotina dolara. Njegov je slučaj, kao i prijašnjih nekoliko puta, analiziran, ali je presudom bio zadovoljan. Airbnb nadoknadio mu je sve nastale troškove zbog pogrešne procjene.

Do pokretanja cijelog sustava za provjeru korisnika došlo je zbog brojnih kriminalnih radnji koje su se događale u iznajmljenim smještajima. Svake godine Airbnb se susretao s tisućama prijava za seksualno uznemiravanje, uključujući i silovanje, a 2019. godine došlo je i do masovne pucnjave u iznajmljenom prostoru. Zbog toga, sve prekršaje temeljito pregledavaju i analiziraju.

Zac Smith rezervirao je smještaj za medeni mjesec, da bi mu isti bio otkazan mjesec dana prije polaska na put. Smith vodi firmu koja se bavi upotrebom kanabisa u medicinske svrhe, a jednom su mu pronašli marihuanu za koju nije imao liječnički recept pa je dobio kaznu.

Nakon dugotrajnih prepiski, Airbnb mu je vratio novac u kuponima koje nije mogao prebaciti niti iskoristiti jer mu je račun zamrznut. Rekao je kako ne vidi smisao provjeravanja korisnika jer je na kraju taj isti smještaj za njih rezervirala njegova zaručnica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 07:28