LUKSUZNA AVANTURA

Pustolovina od 200.000 dolara: Splitski poduzetnik Buljubašić nije jedini, još pet Hrvata u tajnosti je rezerviralo let u svemir

Splitski poduzetnik sam je obznanio da se sprema za let koji će početi u proljeće iduće godine. Ostalima je identitet zaštićen ugovorom

Ako je suditi prema zadnjim najavama iz svemirske luke Virgin Galactic u američkoj saveznoj državi New Mexico, prvi komercijalni letovi u orbitu našeg planeta predviđeni su već na proljeće iduće godine.

Kasne tri godine

Višegodišnja poslovna avantura ekscentričnog milijardera Richarda Bransona , najavljena za 2010., još nije zaživjela, ali probijanje roka za tri godine u aeronautičkoj industriji zanemariva je odgoda. Prodajni predstavnici za ovu luksuznu, ali i opasnu avanturu postoje i u Hrvatskoj. Anđelko Ćalušić i Slaven Bonković iz agencije Ulix travel ekskluzivni su zastupnici svemirskih putovanja za cijelu jugoistočnu Europu. Hrvati, za sada, nisu pokazali preveliki interes; ili zbog straha od nepoznate tehnologije, ili zbog vrtoglave cijene putnog aranžmana, tj. povratne karte za Zemljinu orbitu koja u cijelom svijetu stoji isto - 200.000 američkih dolara za manje od dva sata leta.

Prvi i zasad jedini Hrvat koji je uplatio tek rezervaciju sjedala u iznosu od 10 posto cijene, 20.000 dolara, splitski je poduzetnik Juroslav Buljubašić.

- Dok si mlad, uvijek gledaš u nebo i zvijezde, a sada bih volio vidjeti kako Zemlja izgleda iz svemira - rekao je splitski poduzetnik Juroslav Buljubašić.

- Kad sam odlučio uplatiti rezervaciju sjedala, došao sam kući i to rekao ženi. Ona mi je odmah rekla samo neka odem što prije, a prijatelji su mi rekli da nisam normalan. No, ja sam odlučio i odletjet ću u svemir. Samo kad vidim da su takva putovanja doista sigurna.

- Osobno sam tražio da moj let u svemir malo pričeka, ali jedva čekam dan kad ću isprobati bestežinsko stanje. No, sve se oduljilo. Svima nama koji smo se prijavili Branson šalje mailove, obavještava nas o napretku i novim terminima. Bio sam u Londonu gdje se nas stotinjak putnika našlo s Bransonom na ručku - kaže Juroslav Buljubašić. Osim njega, za svemirsku avanturu pregovaraju još petorica Hrvata, ali njihov identitet prodajni agenti, zbog tajnosti ugovora i identiteta putnika, ne žele otkriti.

Virginovi časnici

Let u svemir i nazad na Zemlju trajat će oko dva sata. Nakon dolaska u orbitu dva pilota koja upravljaju letjelicom ugasit će umjetnu gravitaciju pa će šestero putnika moći četiri minute uživati u potpuno bestežinskom stanju. Nakon fotografiranja i videosnimanja putnika u svemiru, letjelica se vraća nazad na isto mjesto, svemirsku luku u New Mexico, kaže agent Slaven Bonković.

Nakon povratka u svemirsku luku, putnici će dobiti certifikat da su postali astronauti i svečane epolete kojima postaju Virginovi počasni svemirski časnici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 02:34