REVOLUCIONARNO OTKRIĆE

PRVI PUT U POVIJESTI ZNANSTVENICI PRODULJILI ŽIVOTNI VIJEK Šefica tvrtke na sebi dokazala učinkovitost tretmana i pomladila se za 20 godina

 Bioviva / iStock

Prva osoba na svijetu primila je genetski tretman koji bi, u teoriji, trebao znatno produljiti ljudski život. Direktorica američke tvrtke Bioviva, Elizabeth Parrish, na sebi je isprobala terapiju koju su razvili njeni stručnjaci, a rezultati se čine obečavajući.

Bioviva tvrdi kako je razvila način za produljivanje telomera na krajevima kromosoma, koje se troše sa svakim dijeljenjem stanice. Znanstvenici vjeruju kako su kratke ili potrošene telomere glavni uzrok staračkih bolesti.

Kada se stanica dijeli, radi se kopija DNK u kromosomima, no stanični mehanizmi ne mogu kopirati od kraja do kraja, već se dio DNK na rubovima uvijek izgubi. Telomere služe kao zaštita, dio neiskoristive DNK čija je jedina svrha da zaštiti bitne dijelove kromosoma prilikom kopiranja. Znanstvenici ih uspoređuju s fitiljem - kada se potroše, stanice prilikom kopiranja počinju gubiti bitne dijelove DNK, i dolazi do smrti ili bolesti stanica.

U rujnu prošle godine, Parrish (44) je primila dva genetska tretmana - jedan čija je svrha bila zaštita od gubitka mišične mase kao posljedice starenja, te jedan čiji je cilj bio produžiti telomere na matičnim stanicama.

Pokus je bio zamišljen kako demonstracija da su oba tretmana sigurni za izvođenje na ljudima, no prve brojke pokazuju da je genetska terapija bila izrazito uspješna.

Mjerenja telomera Elizabeth Parrish prije terapije pokazala su kako je imala neuobičajeno kratke telomere za svoju dob - što je značilo da bi vrlo skoro počela osjećati posljedice starenja organizma. No, mjerenja nakon terapije pokazala su da su se telomere produžile za ekvivalent od 20 godina trošenja.

Mjerenja nije provela tvrtka Bioviva, već specijalizirani laboratorij SpectraCell, a podatke je potvrdio i neprofitni institut HEALES iz Bruxellesa, što ih čini vjerodostojnima.

Iako će produljivanje telomera sigurno olakšati stariju dob brojnim ljudima i smanjiti pojavljivanje staračkih bolesti, još uvijek je prerano govoriti o ‘eliksiru mladosti’. Starenje u ljudi je izrazito složen proces koji još uvijek nije razjašnjen u cijelosti, a gubitak telomera samo je jedan od poznatih uzročnika starenja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 20:01