ZVIJEZDE

Preziru botoks i retuširanje, nisu više mlade - a svi su ludi za njima

Meryl Streep, Susan Sarandon i Sigourney Weaver pokazuju kako i nakon četiri desetljeća na filmskom platnu uspijevaju zahvaljujući svom talentu i jakim osobnostima

Prema holivudskim mjerilima, one su prastare i spremne za otpis. Jedna ima 63, a druge dvije 60 godina. Nikada nisu bile na plastičnim operacijama. Nisu se zatezale, ubrizgavale botoks, podizale grudi niti isisavale salo iz bedara i trbuha. Nisu niti neke osobite ljepotice, niti su ikada imale savršenu strukturu kostiju lica kao Angelina Jolie ili Megan Fox.

Ali imaju niz fantastičnih filmova iza sebe, izgrađene političke stavove i jake osobnosti. One su Susan Sarandon, Meryl Streep i Sigourney Weaver i njhove karijere nikada nisu bile stabilnije. Sve tri trenutno imaju filmove u kinima koji su oduševili publiku, a sa svih strana pljušte i komplimenti da nikada nisu izgledale bolje. Stara garda potvrdila je da za uspjeh treba puno više od savršenog tijela, uske odjeće i naslikavanja po crvenim tepisima.

Dvostruka dobitnica filmske nagrade Oscar, za koju je bila nominirana čak 15 puta, Meryl Streep ponovo je oduševila publiku i kritiku svojim filmom - ovaj put to je “Julie & Julia”, u kojem glumi vrhunsku kuharicu. Uz to, na sam Božić u kinima počinje igrati njezina nova romantična komedija “It’s complicated” u kojoj glumi s Alecom Baldwinom i Steveom Martinom.

Savršeno nesavršena žena

Uz nju su se obično vezali epiteti poput talentirana, simpatična, a mnogi je nazivaju i najvećom živućom glumicom. No, Meryl danas sa svojih 60 godina izgleda i naprosto zanosno, što se prije 30 godina nikako nije moglo reći.

Poznata je po tome da je perfekcionistica koja se vrlo detaljno priprema za svaku ulogu. Naučila je svirati violinu za film “Music of the Heart” iz 1999. tako što je vježbala osam tjedana po šest sati dnevno kako bi vjerno predočila lik učiteljice koja poučava siromašnu djecu iz Harlema sviranju na tom instrumentu. Uz to, Meryl može savladati apsolutno svaki naglasak, a često je glumila osobe iz stvarnog života, primjerice Ethel Rosenberg, Karen Silkwood, Karen Blixen ili Robertu Guasppari.

Šezdesetogodišnjakinja s nesavršenim tijelom i devijacijom septuma koje tvrdoglavo odbija operirati, pa joj nos uvijek snimaju iz posebnog kuta, uspjela je, usprkos svim pravilima o ljepoti 21. stoljeća, dospjeti na naslovnicu Vanity Faira za siječanj 2010. godine.

- Prokleto sam zahvalna što sam uopće živa. Imam toliko prijatelja koji su bolesni ili ih više nema. Smeta li mi nešto u životu? Vi se sigurno šalite! - rekla je Maryl u intervjuu Vanityju, opisujući kako joj je nevjerojatno da u ovim godinama tumači glavne uloge u romantičnim komedijama.

Idol obožavatelja sci-fia

Slično kao i njena vršnjakinja Sigourney Weaver, koja igra u jednom od najiščekivanijih filmova godine, “Avataru” Jamesa Camerona, koji se u kinima diljem svijeta počinje prikazivati ovog petka, 18. prosinca. Pojavljuje se kao najveća zvijezda u filmu koji bi nakon “Titanica” trebao označiti Cameronov povratak i ponovo napuniti blagajne.

To je ujedno 30. obljetnica otkako se Sigourney probila na A-listu glumica svojom ulogom Ellen Ripley u prvom nastavku filma “Alien”.

- Nikada se neću umoriti od putovanja svemirom. Uvijek sam za to da posjetim još jedan planet. Svemirska prostranstva jednostavno su bila dobra prema meni - odgovorila je Sigourney s osmijehom na pitanje zašto opet glumi u filmu na temu znanstvene fantastike.

Visoka gotovo 180 centimetara, uglata tijela i grubih crta lica, nikad nije postala seks-simbol, ali je apsolutno najveća zvijezda među ljubitelim sci-fia. Nakon četiri nastavka “Aliena”, dva “Ghostbustersa” i posuđivanja glasa kompjutoru svemirskog broda u crtiću ”Wall-E” nitko je nije uspio skinuti s trona apsolutne kraljice znanstvene fantastike, a zaradila je i dvije nominacije za Oscara. Sljedeći mjesec u kina dolazi nezavisni film “Crazy on the Outside” Tima Alena, u kojem glumi sestru zatvorenika. No, promovirajući “Avatar”, koji se s budžetom od 300 milijuna dolara spominje kao najskuplji fim svih vremena, Sigourney je, baš kao i Meryl, pokazala kako joj godine idu u prilog.

Bosa, bez gaćica i grudnjaka

Baš kao i njezinoj tri godine starijoj kolegici Susan Sarandon. Ta dugogodišnja politička aktivistica javno je optužila bivšeg predsjednika Georgea W. Busha da je upotrijebio napade na SAD 11. rujna kako bi opravdao napad na Irak i Afganistan, zbog čega je primila čak i prijetnje smrću, ali nije odustala.

Susan stari dostojanstveno i krši sva hollywoodska pravila o filmskim zvijezdama - odbija se retuširati na fotografijama i pokoravati zahtjevima za pomlađivanjem. Njezini filmovi s godinama su također sve bolji, a danas redovito tumači uloge starijih seksi žena. Tri je puta nominirana za Oscar prije nego što ga je dobila za film “Dead Man Walking”.

Njen najnoviji film, “Lovely Bones” u režiji Petera Jacksona, upravo se predstavlja diljem svijeta. Susan je, iako u njemu ima sporednu ulogu, ponovo uspjela biti glavna zvijezda. Naime, na premijeri u Wellingtonu pojavila se bosa, bez gaćica i grudnjaka ispod glamurnozne crne haljine. Naravno da su svi gledali samo u nju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 06:54