EKSKLUZIVNO

Poznata pjevačica otkrila sve o novom poslovnom pothvatu: ‘Planiram nastaviti s ovakvim investicijama‘

Kantautorica Marija Mirković

 Biljana Blivajs/Cropix
Njezina karijera traje već dvadeset godina, a u ozbiljnom šoubiznisu je posljednjih trinaest. No, sada je pravo vrijeme za kreiranje novog početka

Kada je lani u travnju otišla iz ženske novosadske grupe The Frajle, 39-godišnja Marija Mirković nije imala plan za dalje. Ali imala je želje i ambicije. Bilo je to pravo vrijeme da stane na noge i kreira neki novi početak.

Nije dugo čekala. Krenula je u stvaranje novih vlastitih poslovnih pothvata. I to ne samo u glazbenim okvirima.

Osim što vrlo vješto pliva solo vodama gradeći kantautorsku karijeru, ali i pišući za druge glazbenike poput Alke Vuice, grupe Cambi i tenora Mate Grgata, upustila se, kaže, i u novi poslovni pothvat izvan šoubiznisa.

Kako nam je Marija ekskluzivno otkrila trenutačno radi na građevinskom projektu u Istri - kupila je zemljište i gradi kuću u Kanfanaru. No, ne gradi ju za sebe, kako smo pomislili na prvu, vec se radi o investiciji u turizam.

- Ako se sve odvije kako sam zamislila i ako se ovo pokaže dobrim poslovnim pothvatom, svakako planiram nastaviti s ovakvim investicijama – objasnila nam je Marija Mirković.

Zaljubljena u Istru

Čari Istre otkrila je zahvaljući čestim nastupima na tom području, a putujući po regiji i Europi shvatila je, priznaje, da je Istra jedan od najljepših, ako ne i najljepši kraj.

image
Biljana Blivajs/Cropix

- Mislim da je moja prednost što nisam nikada spavala u autu ili igrala igrice na telefonu već promatrala svijet oko sebe. Tako se rodila i moja ljubav prema Istri. Odlučila sam svoj san pretvoriti u stvarnost. A kada sam razmišljala što napraviti zaključila sam da je najbolje stvoriti nešto za ljude sa životnim stilom poput mog. Cilj mi je izgraditi kuću koja značajno doprinosi kvaliteti života, optimalna je za par ili obitelj, za ljude koji uživaju u svom životnom prostoru s obitelji i prijateljima, vole prirodu, ali vole biti i blizu urbanizirane sredine s dostupnom infrastrukturom. Željela sam napraviti kuću koja nema podrum niti tavan, u kojoj svaka osoba može uživati u stvarima koje ju vesele, umjesto da se bori s kompliciranim održavanjem – rekla je Mirković koja u ovom zapadnom dijelu Hrvatske vidi i svoju budućnost, iako trenutačno živi na relaciji Zagreb-Novi Sad.

- Dugoročno mi je u planu i za sebe izgraditi kuću poput ove koja je sada u izgradnji – priznaje Marija koja se odlično snašla u svijetu građevinarstva jer, začudo, ima puno sličnosti sa šoubiznisom.

- Građevina nije moja karijera, ali je rezultat i proizvod moje ljubavi prema Istri i tom načinu života. A puno je toga čemu me šoubiznis naučio što primjenjujem ovdje. Da biste plasirali pjesmu i da bi ona postala hit, ulaganja su velika, a slično je i s kućom. Morate imati dobru lokaciju, znati za koga gradite, razmišljati o profitabilnosti, isplativosti i cash flowu. Biznis je biznis, osnovni postulati isti, a samokritičnost, planiranje te konačna fokusirana i beskompromisna realizacija su ključni – ističe Mirković.

Za sebe kaže da je pjevačica, umjetnica, kantautorica, pravnica, a sada s punim pravom i poduzetnica.

- Svi ovi izrazi me dobro opisuju. Ja sam zapravo sve od toga. Pravi biznis je šoubiznis. Kao kantautorici, moj proizvod su moji stihovi i moja glazba, kao pjevačica ih plasiram publici odnosno tržištu, težim plasirati ih na jedinstven način, a kao poduzetnica i pravnica moram objektivno sagledati je li se moje ulaganje u plasiranje tog umjetničkog izričaja isplatilo. Umjetnici dok grade svoju priču puno mogu naučiti od poduzetnika, a s druge strane poduzetnici puno inspiracije za svoje pothvate mogu pronaći u umjetnosti, pogotovo ako žele kreirati proizvod ili uslugu koji su jedinstveni i imaju ono nešto što će ih razlikovati od tisuću drugih. Možda zvuči neskromno, ali čini mi se da imam sreće biti sve to, a ključ uspjeha je pronalaženje pravog balansa između svih tih uloga – objašnjava Marija, po struci diplomirana pravnica.

image
Biljana Blivajs/Cropix

Žena s mnogo talenata

Trebala je, kaže, upisati medicinu, ali je sa 16 godina otkrila strast prema glazbi.

- Shvatila sam da mi svaki fakultet kojemu moram dati 110 posto kao što je medicina, neće ostaviti prostor da se bavim i glazbom. U četvrtom razredu srednje imala sam predmet koji se zvao „Ustav i pravo građana“ i tu sam se zaljubila u pravo. No, shvatila sam da pravo od mene ne iziskuje toliku posvećenost kao medicina, ali da je jako bitno voljeti ga da bi ga završila. Iako nikada nisam radila u struci, i dan danas me privlači i volim ga, posebno aspekt zaštite ljudskih prava kojima bi se sigurno bavila da nisam krenula glazbenim putem – priznaje.

No, užitak i sloboda koju joj pruža stvaranje glazbe, nemjerljivi su s medicinom i pravom. Otkako je nakon 12 zajedničkih godina napustila grupu The Frajle izbacila je singlove „Požuri, požuri“, „Moja duša“ i „Prezirem samoću“ koje je publika odlično prihvatila, što joj je bio znak da je na dobrom putu. Pritom ju prati bend koji je dobro uigran pa se ujedno i sjajno zabavljaju na koncertima te velikom broju privatnih zabava. U stvaranju ju posebno motivira raznolikost, to što njezine pjesme i glazbu mogu izvoditi i drugi izvođači koji su u svom izričaju različiti jedni od drugih. To joj daje slobodu stvaranja, kreativnost i ne ograničava ju u samo jednom smjeru.

- Oko suradnji imam i nekoliko asova u rukavu koje još neću otkrivati – misteriozno je nagovijestila Mirković.

Planira i prvi samostalni album, ali tek kada bude u potpunosti spremna. Jer, kaže, nema razloga žuriti.

- Kao u svakom biznisu, osim u prelasku na valutu eura, rokovi su fluidna kategorija. Uskoro objavljujem svoj četvrti singl, a albumu se nadam početkom godine i to ovisi isključivo o meni i o tome kako postavljam prioritete. Zato sam i spomenula fluidnost jer sam odlučila da je višeg prioriteta imati kvalitetne pjesme nego pod svaku cijenu izbaciti deset pjesama samo da popunim album. Neke pjesme za koje sam mislila da će ići na album očito sam prerasla i mislim da im nije mjesto na mom prvom samostalnom albumu – pojašnjava glazbenica.

Zavidna karijera

Njezina karijera traje već dvadeset godina, a u ozbiljnom šoubiznisu je posljednjih trinaest. Počela je skromno, sa svojom gitarom po lokalnim kafićima u Novom Sadu.

- Malo po malo, godinu po godinu, kako je publika prepoznavala moju glazbu, kako se ekipa sjajno zabavljala i smijala i plakala i zaljubljivala, tako sam i ja iz kafića prelazila u klubove, a iz klubova na velike scene. Usudit ću se reći da je to tipičan primjer organskog rasta moje karijere. I to je zapravo glavna lekcija koju sam naučila u šoubiznisu: ako želite trajati nema preskakanja stepenica – naglašava Miković.

image
Biljana Blivajs/Cropix

Šoubiznis se kod nas često uzima zdravo za gotovo, ponekad i trivijalizira. Umjetnici, među kojima i glazbenici, smatraju se boemima ili ekscentričnim osobenjacima koji često ne nalaze na razumijevanje ostatka javnosti. Ovaj stav posebno je bio izražen u korona krizi kada su mnogi glazbenici jedva spajali kraj s krajem zbog toga što je cijeli svijet stao.

- Šoubiznis je trivijaliziran sve do trenutka kada glazba stane. Onda nastupi tišina i svi se pitaju - a što sada? U našoj industriji percepcija počinje i završava na umjetniku, a nikada, ili vrlo rijetko, javnost vidi cijelu mašineriju koja iza nas stoji, od producenata, menadžera, glazbenika, šminkera, frizera, tehničara i cijele vojske ljudi čija egzistencija ovisi od nastupa izvođača. I zato je korona kriza bila teška, ne samo zbog nas koji smo pod svjetlima reflektora već zbog cijele mašinerije. Pjesma i izvođač ne postaju hit preko noći, trebaju mnoga ulaganja, kao u svakom biznisu, neka kapitalna neka operativna. Zamislite, primjerice, vinara koji je berbu 2019. trebao plasirati u restorane, barove i hotele 2020. godine. Imamo sjajan proizvod kojemu su naprasno prekinuti lanci distribucije i to se dogodilo nama umjetnicima i cijeloj našoj infrastrukturi kada nismo mogli imati javne nastupe i koncerte – ističe kantautorica koja se unatoč velikoj krizi u glazbenom sektoru uzrokovanoj pandemijom hrabro upustila i u građevinski poslovni pothvat. Bilo je vrijeme za promjene, a Marija ih je objeručke prihvatila.

Pritom, u oba poslovna sektora, glazbi i građevinarstvu, važno joj je imati partnera na kojeg se može osloniti. Marija je kao podršku na svom poduzetničkom putu odabrala KentBank, vodeću banku u Hrvatskoj za male i srednje poduzetnike. Ispričala nam je i kako je uopće došlo do suradnje.

- Prije dvije godine otvorila sam račun u toj banci, a kada se KentBank rebrendirao, zvali su me da nastupim na predstavljanju njihovog rebrandinga. Rekli su mi da vole moju glazbu, a odlično se poklopilo i to što sam njihov klijent. Vrijednosti i vizualni identitet KentBank-a su se uklapali u ono što se meni sviđa. Naravno taj eksterni dio bio je popraćen i proširenjem mog bankarskog poslovanja i sjajno mi je da su uložili trud u razumijevanje dinamike mog posla i mojih drugih poduzetničkih ambicija – objasnila je Marija Mirković.

Šoubiznis i bankarstvo

Iako su šoubiznis i bankarstvo naizgled su nespojivi, zapravo su neizostavni sektori koji se međusobno prožimaju. No, koliko je financijski aspekt blizak samim glazbenicima te koliko im je uopće važna kvalitetna bankarska usluga ako iza sebe imaju i menadžere te cijeli tim ljudi?

image
Biljana Blivajs/Cropix

- Istina, mi se uopće ne volimo baviti tim djelom posla, tu čak i koristimo stereotip „mi smo umjetnici i ništa ne razumijemo“. I zato nam je važno da imamo nekoga tko će o tom dijelu profesionalno brinuti. Drugo, kako smo rekli, naš biznis nije lako razumjeti, ali i on ima svoju dinamiku, svoju bilancu, razdoblje ulaganja, go to market fazu, prodaju proizvoda, trajanje, a sve to utječe na dinamiku prihoda. I silno je važno imati banku i bankara koji će se potruditi to razumjeti i biti uz vas u tim pothvatima – priznaje Mirković koju su u KentBank-u oduševili istinski individualni pristup te razumijevanje mogućnosti i potencijala.

Budući da su već opravdali njezino povjerenje, ponovno je istu banku odabrala i kao podršku u svom novom projektu u građevini.

- Razumiju dinamiku mog osnovnog posla koji su onda stavili u perspektivu novog poduzetničkog pothvata. Prije svega, najvažnije mi je objektivno sagledavanje i savjetovanje oko realnosti realizacije mog projekta. Ako nemate banku koja u tom aspektu vjeruje u vas, onda bolje nemojte kretati u takve pothvate, jer to su onda avanture s neizvjesnim ishodom – zaključuje Mirković.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i KentBank-e.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 10:52