SPEKTAKULARNI PRIZOR

Zbog ovog pogleda na najljepši zalazak sunca na Jadranu poželjet ćete odmah na Šipan

 Tomislav Krišto/Cropix
S vrha Luke Šipanske, odnosno najviše točke otoka Šipana, pruža se nevjerojatan prizor na Elafite, odnosno, "Jelensko Otočje"

Posolica koju ovdje nazivaju “lojstra“ širila se zrakom dok smo uživali u spektakularnom pogledu na Elafite s najvećeg vrha otoka Šipana. „ Dolaskom na ovaj vrh ste zapravo upoznali Otok, ovako imate pogled na sve, ovaj doživljaj je neprocjenjiv!“ kazao je Željko Kelemen, vlasnik turističke agencije „Huck Finn Travel“, koji nas je ondje i doveo.

Otok Šipan jedan je od 14 „dragulja“ koji spadaju u Elafitsko ili „Jelensko otočje“ te je ujedno i najveći u skupini. Danas broji pola tisuće stanovnika kojima se ljeti pridruže mnogobrojni turisti. Na Otoku se priča o ideji proširenja luke kako bi se stvorilo pristanište za jahte i jedrilice koje bi pomoglo spriječavanju uništavanja podmorja sidrenjem. Otočje je ime dobilo po jelenima koji su ondje obitavali, no danas se ondje mogu naći samo čagljevi i pokoji vepar.

image

Pogled na zalaz sunca i Elafite sa Špana

Tomislav Krišto/Cropix
image

Zalaz Sunca sa otoka Šipana iza otoka Jakljana, otočića Golec, otoka Crkvina, otočića Tajan, te otoka Olipa

Tomislav Krišto/Cropix
image
Tomislav Krišto/Cropix

Popevši se na sam vrh, nastala je tišina. Glasna tišina puna divljenja ovome omamljivom narančastocrvenom zalasku koji se prelijevao preko ponosnih Elafita. Nadalje se samo moglo čuti škljocanje aparata koji su marljivo pokušavali prenijeti ovaj neprocjenjiv trenutak.

image

Pogled iz zraka na Šipansko polje iza kojeg se vide otoci Lopud i Sveti Andrija

Tomislav Krišto/Cropix
image
Tomislav Krišto/Cropix

Nije bilo lako. Popeti se do samog vrha ovog prekrasnog otoka na krajnjem jugu naše Zemlje zahtjevan je zadatak. Stigli smo znojni, umorni, bojali se paukova, ali ne i zmija otrovnica jer kako kaže Kelemen „Njih na Šipanu nema!“ . Dolaskom na sam vrh pogled na predivne grdosije što izranjaju iz Jadrana, uvjerio nas je da se sav trud isplatio.

image
Tomislav Krišto/Cropix
image
Tomislav Krišto/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 13:21