ODMOR NA KORČULI

Zavirite u luksuzne apartmane smještene u nekadašnjoj biskupskoj palači: Posvećeni su avanturama Marka Pola

 Marko Sitar
Korčula je idealno mjesto za svršetke i početke putovanja, pogotovo u Palači Lešić Dimitri

Onaj tko brodi Jadranom mora plovilo zaustaviti tamo odakle je krenulo životno putovanje najpoznatijeg moreplovca Marka Pola.

U utvrđenoj Korčuli, na jugu istoimenog otoka, jednog od rijetkih koji nosi žensko ime.

Korčula, puna uskih kamenih uličica, urešena je tisućama stepenica i stepeničica; tek jedna ulica nema niti jednu skalinu, a omeđena je zidinama o koje se obijaju vali. Korčula je idealno je to mjesto za završetke i početke putovanja. Baš onako kako su morali izgledati snovi Marka Pola o dalekim zemljama, danas izgledaju luksuzni apartmani posvećeni njegovim putovanjima, smješteni u nekadašnju biskupsku palaču iz 18. st. koja danas nosi ime Palača Lešić Dimitri. Ime je dobila kombinacijom prezimena dviju korčulanskih obitelji koje su zaslužne za nastanak palače.

image
Marko Sitar

Obje obitelji bile su istaknute po doprinosu sakralnom, kulturnom i društvenom životu, te su ostavile trag u urbanom nasljeđu grada. Velebna palača, nastala u vrijeme kad je Thomas Newcomen konstruirao parni stroj, a braća Montgolfier izvela prvi let balonom na vrući zrak, do današnjeg izdanja restaurirala se pet godina. Otvorena je 2009., a od 2013. članica je svjetskog udruženja nezavisnih jedinstvenih hotela Relais & Chateaux. U palaču je smješteno pet apartmana, a svaki od njih nosi ime destinacije na Putu svile Marka Pola: Venecija, Kina, Indija, Arabija i Cejlon (današnja Šri Lanka). Tako će gosti apartmana Arabija uživati u interijeru kojeg karakterizira otvoreni prostor u stilu beduinskog šatora, dok Venecija odiše mletačkim duhom.

image
Marko Sitar

Odmah do Markove kuće

- Palača se fizički naslanja na kuću Marka Pola. Iskoristili smo priliku da kroz priču o putu svile predstavimo stilove regija kojima je putovao Marko Polo te kroz stilski različite interijere apartmana posjetiteljima pružimo ekskluzivan doživljaj – objašnjava Ivana Pačić Unković, marketinška direktorica u Palači LD.

Chef je Marko Gajski

Dobru priču u pozadini bilo kakvog projekta, a posebice turističkog, uvijek je poželjno imati, smatra Pačić Unković. Za Marka Pola svi znaju, a čak ako i ne znaju, brzo shvate da je sramota ne znati pa se prave da znaju. Al ne možeš ti našeg čovjeka zaj… zeznuti, prepozna on odmah tko stvarno zna, a tko samo voli ‘palamudit‘. Tako nam otkrivaju mještani u ćakuli dok se vrzmamo uskim uličicama, koje tvore oblik riblje kosti, radi zaštite od vjetra i bolje protočnosti zraka.Marketinška direktorica Palačenapominje da su mnogi izvorni predmeti pronađeni u palači, prilikom njezine kupnje, sačuvani u Gradskom muzeju. U Palači je i restoran koji nosi Michelinovu zvjezdicu.

image
Marko Sitar

Od 2020. LD Restaurant nagrađen je Michelinovom zvjezdicom koja je za 2022. po treći put potvrđena. A glavni chef je Marko Gajski, mladi kuhar slavonskih korijena koji je kulinarska umijeća prezentirao i kao sudionik kulinarskog showa Masterchef. Kad smo upitali da nam slože idealan meni predložili su nam Pagar odnosno sashimi crvenog pagra, kapare, krastavac i gazpacho za predjelo, za glavno jelo uslijedila bi Gyoza: kozice u mousseline umaku s čilijem, daikonom i sezamom te za desert kolač od malina. S ovakvim menijem, nije niti čudo da su već u startu ove sezone premašili poslovne rezultate rekordne 2019. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 11:45