UVALA ČIKAT

Zavirili smo u oazu luksuza gdje je guštao i veliki Federer, noćenje košta između 15 i 20 tisuća eura!

Villa Rouge

 Vedran Peteh/Cropix/
Skrivena u ljekovitoj otočnoj borovini Malog Lošinja vila Captain Rouge, nudi privatnost i nenametljivu ekskluzivnost

U hodniku platno jednog od najvećih hrvatskih slikara, prekoputa šest dizajnerskih zrcala, pa u nastavku zid obučen u mramor s Madagaskara, a gore, iznad naših glava, luster od murano stakla.

Ovo je samo djelić neočekivanog luksuza koji se može naći u najekskluzivnijoj lošinjskoj vili, Villa Captain Rouge. Nalazimo se u uvali Čikat, na petnaest minuta hoda od centra Malog Lošinja, u obnovljenom i restauriranom austrougarskom ljetnikovcu. Iako za goste otvoren tek jednu sezonu, u njemu su, kako doznajemo, već odsjeli sportaši poput tenisača Rogera Federera i legendarnog francuskog nogometaša Thierryja Henryja. I takva klijentela ne iznenađuje.

Skrivena u ljekovitoj otočnoj borovini Malog Lošinja vila Captain Rouge, inače dio grupe Lošinj Hotels & Villas (LHV), kako kažu, nudi privatnost i nenametljivu ekskluzivnost, a to, naravno, ima svoju cijenu. Noćenje tu stoji, doznajemo, između 15 i 20 tisuća eura, ovisno o tome trebaju li gosti poslugu i kuhara.

- Federer je tu s obitelji došao lani na tri dana, a na kraju je ostao dva tjedna. Bio je tu s (Ivanom) Ljubičićem i njegovom obitelji. To dovoljno govori - prepričava nam ponosno direktor vile Tarcisio Mužić, inače bivši pomorac, puštajući nas kroz ulazna vrata u dvorište vile Captain Rouge.

image

Otvorena ljetna kuhinja s drvenim stolom i zidanom pekom

Vedran Peteh/Cropix

Kao mali dvorac

Opasana visokim zidovima sa svih strana, s izlazom na more kroz mala vratašca na jugu, prvi je dojam da je vila zapravo manji dvorac - s jednom visokom kulom okrenutom na jug i ulazom do kojeg se dolazi preko malog stepenastog mosta. A to je i očekivano s obzirom na to da je Villa Captain Rouge nekoć bila rezidencija Habsburgovaca. Oko vile, kako vidimo, cijelim dvorištem vode opločeni putovi od bijelog kamena, omeđeni živicama i mediteranskim biljem, prema otvorenoj ljetnoj kuhinji s dugačkim drvenim stolom i zidanom pekom, a potom malo niže prema bazenu, jacuzziju i prostoru za sunčanje ispod dviju visokih palmi.

Sama vila ima ukupno 600 četvornih metara, tri kata, sedam soba za 14 ljudi i prepoznatljivu crvenu fasadu izvana. Zato je uostalom i dobila ime "Rouge" jer boje njene fasade podsjeća na crveni ruž za usne.

- Obično je iznajmi jedna veća obitelj ili dvije obitelji koje se poznaju. Svaki od tri kata može funkcionirati kao zasebni apartman - priča nam Lidija Đurović, domaćica vile, s kojom smo u pratnji direktora Mužića prošli svaki pedalj ekskluzivne lošinjske vile.

image
Vedran Peteh/Cropix

Obnova je, pričaju nam, trajala tri i pol godine. Direktor se Mužić prisjeća da je prije nekoliko godina sve to izgledalo zapušteno, derutno i obraslo u travu. Naime, prije nego što je vila postala dio grupe Lošinj Hotels & Villas (LHV), bila je u podijeljenom vlasništvu čak osam talijanskih obitelji koje su teško nalazile zajednički jezik, a s kojima je nimalo lak dogovor o prodaji izboren prije nekoliko godina.

Inače, Vila Rouge je najstarija od sedam austrougarskih vila u lošinjskoj uvali Čikat na zapadnoj strani otoka. Sagrađena još 1892. godine kada su Habsburgovci prvi uvidjeli ljekovitost lošinjske prirode, vila je sada dio LHV rezidencija u uvali, uz Hotel Bellevue, boutique Hotel Alhambru i susjedne vila Hortensia i Mirasol. Posebnost tih vila je i u tome što su u njima prije više od stotinu godina odsjedali i liječili se, posebno od plućnih bolesti, pripadnici carske kuće Habsburgovaca, car Franjo Josip, carica Elizabeta, prijestolonasljednik Rudolf. Čak je i nadvojvoda Franjo Ferdinand, kažu povijesni podaci, šest tjedana tu liječio tuberkulozu.

image
Vedran Peteh/Cropix

Egzotične biljke

Iste godine kada je vila sagrađena, 1892., Mali i Veli Lošinj proglašeni su lječilišnim mjestima. Da toj otočkoj ljekovitosti doprinosi specifična vegetacija, podučava nas voditeljica hortikulture vile Rouge Lucija Čaklec, inženjerka agronomije iz Zagreba, koju smo zatekli na jarko zelenom travnjaku Ville Rouge s rukama u zemlji.

- Važno je da cijeli travnjak, po ovim vrućinama, dobiva jednako vode, za to je potrebna precizna računica - govori kroz smijeh računajući gdje i kako postaviti prskalice. Prema njezinim riječima, za vrt vile Rouge "prekopirana" je ljekovita otočka vegetacija. Čempresi, borovi i palme stari nekoliko stotina godina bacaju hlad na bazen, mirisno mediteransko bilje poput lavande, ružmarina i smilja prate popločeni put oko vile, a osim drvaca limuna, mandarina i klementina, u vrtu se mogu naći i egzotične biljke poput afričke strelicije, poznatije kao Rajska ptica koja, kada otvori svoj svijet, podsjeća na kakvu egzotičnu pticu u letu.

image
Vedran Peteh/Cropix

Direktor Mužić dodaje da je cijeli dio oko ovalnog bazena - sa stepenicama i jacuzzijem, ležaljkama, suncobranima i vanjskim tuševima - posebno projektiran tako da je zaštićen sa svih strana.

- Kada puše jaka bura, tu nema vjetra, možeš rasklopiti ležaljku i sunčati se bez brige - veli direktor hvaleći domišljatost austrijskih inženjera još otprije 130 godina.

Poviše bazena nalazi se golema ljetna kuhinja. Veliki plato, natkriven drvenim krovom, opremljen kuhinjskim instrumentima od mesinga i velikom pekom, čini, kako kaže Mužić,"srce vile". Prostor je to predviđen za okupljanje gostiju na večeri. Iz tog je razloga i postavljen golemi drveni stol težak 750 kilograma, dugačak šest metara, koji je morao biti dostavljen dizalicom i može primiti više od deset ljudi.

- To okupljanje obitelji na ovom mjestu, za večeru, bila je i ideja iza velikog stola koji je posebno izrađen u Belgiji tehnikom spajanja bez ijednog čavla - govori direktor.

Domar i kućepazitelj Alon Macola, inače električar po struci, zadužen za brigu i održavanje vile, pokazuje nam da pogledamo lampe ispod drvenog krova ljetne kuhinje. Tamo su, naime, tri stara ferala koja je Macola sam preradio u električne.

- To su starinski ferali, ili kako vi kažete lampioni, možda i 70 godina stari, na petrolej - govori nam.

Iskusni je domar radio sve električne instalacije za cijelu vilu. Postavio je, među ostalim, svaki od ukupno 12 lustera od posebnog murano stakla u sve prostorije vile.

image
Vedran Peteh/Cropix

- Tri dana mi je otprilike trebalo za jedan - govori Macola dodajući da bi nekome tko ne zna što radi za jedan vjerojatno trebalo oko mjesec dana posla. Svaki luster ima nekoliko stotina sitnih ornamenata, u različitim bojama, a proizvode se posebnom tehnikom puhanjem stakla. Lusteri, koje je teško nabaviti, traženi su u antikvarnicama diljem svijeta, a da ih se prikupi ukupno 12 trebalo je čak nekoliko godina. I to je samo jedan detalj u moru ekskluzivnih predmeta u unutrašnjosti vile.

Recimo, prvo na što će gost naići ulaskom u vilu je originalni kameni pod iz 19. stoljeća u predsoblju prvog kata. Sastavljen od tisuću sitnih raznobojnih kamenčića, prikazuje oblik sunca kakav se, kažu nam, mogao naći i na austrijskim dvorovima. Osim toga, tu su zidovi obučeni mramor i kamenje raznih boja, slike raznih domaćih umjetnika i dizajnerska zrcala u različitim oblicima i bojama.

image
Vedran Peteh/Cropix

Kapetanov apartman

Kroz cijelu vilu vodi drveno stubišta od tikovine, sve do trećeg kata u potkrovlju, tzv. kapetanovog apartmana. Ukupno je sedam spavaćih soba u cijeloj vili, tri blagovaonice, tri kuhinje različitih boja - narančaste, crvene i žute, četiri kupaonice od raznih kamenja - sedefastih, azurnih, smaragdnih i od plavog brazilskog kamena koji je, kako nam kažu, sada gotovo nemoguće naći. - Kamenje za pločice nabavljano je sa svih strana iz Brazila, Madagaskara, Iraka, Irana, Italije - priča nam Macola. U podrumu se nalaze i dvije saune, finska, drvena, i turska - kamena.

Osim toga, budući da vila u imenu nosi i "kapetanova" (Captain Rouge), drži veliki broj pomorskih detalja. Ispred vile je tako bijelo kameno sidro, a unutra je vila krcata raznim kolekcionarskim pomorskim detaljima: kompasima, polugama, kormilima, navigacijskim stolovima, brodskim kredencima i starinskim ronilačkim kacigama, a sva su zrcala u kupaonicama i hodnicima vile napravljeni od okvira brodskih prozora, tzv. fineštrina sa zakovicama.

Svi ti detalji nisu replike ili imitacije, riječ je zbilja o antiknim predmetima sa starih prekooceanskih brodova. Tako je, primjerice, u dnevnom boravku, u kutu pokraj trosjeda, uglavljeni veliki brodski kompas koji na sebi još uvijek ima oznaku njujorških proizvođača Kelvin&Wilfrid O. White s početka 20. stoljeća.

image
Vedran Peteh/Cropix

- Budući da je sve u tom tonu, i cijelo je potkrovlje napravljeno kao kapetanski apartman. To je dio za glavni par, domaćine kuće - govori Macola vodeći nas uz stepenice od tamnog drveta. Potkrovlje je, za razliku od ostalih katova, otvoreni prostor - blagovaonica, kuhinja i soba za odmor u jednom, a posebno je odvojena tek velika kapetanova spavaća soba. Unutra je, na stropu raskošni luster od murano stakla, veliki drveni bračni krevet s lanenom posteljinom, drveni elementi i vrata od drveta indijske jabuke, a to je i jedina spavaća soba koja ima svoj privatni izlaz na terasu.

- Terasa je napravljena tako da nitko ni iz jedne točke ne može vidjeti u nju, ali iz nje se vidi sve, pogled na cijelu uvalu Čikat - zaključuje naš vodič.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 22:29