GOTOVO JE NESTALA!

U Jadranu je još samo 27 primjeraka ugrožene periske, ACI marina u Vrboskoj krenula u akciju

Ronioci pomažu u akciji očuvanja periske

 ACI
Priča bi vas mogla zainteresirati ako vam otkrijemo podatak da samo jedna periska pročisti dva kubika mora dnevno

Nisu za "prste polizati", nisu dagnje ni kunjke za buzaru na bijelo ili crveno niti afrodizijačke kamenice, a nisu ni zabranjeni prstaci (pardon, "ćevapi") da ih ima razloga dirati. Ipak, neodgovorni pojedinci iz samo njima shvatljivih razloga vade zaštićene periske iz Jadrana, rade "selfije" s njima, odnose ih kućama. Kada se toj praksi pridruži i ona izbacivanja otpadnih voda, crnih i sivih tankova punih kemikalija za pranje posuđa, deterdženata, gelova za tuširanje, situacija je jasna. Periska nestaje.

Možda vam se to ne čini zabrinjavajućim, jer to je "samo još jedna školjka", no priča bi vas mogla zainteresirati ako vam otkrijemo podatak da samo jedna periska pročisti dva kubika mora.

image

Akcija obnove fonda periske u Jadranu

ACI
image

ACI Vrboska dom je projekta očuvanja periske

ACI

Prema riječima gospođe Angele Bradarić s Hrvatskog veterinarskog instituta u Zagrebu u Jadranu je trenutno zabilježeno 27 jedinki živih plemenitih periski. Zadnja zabilježena je u Omišu, to je također i najjužnija točka na hrvatskoj obali Jadrana na kojoj je plemenita periska pronađena.

Objašnjava nam to direktor ACI marina Vrboska i Palmižana Rino Krstić. Upravo o Vrboskoj krenuo je projekt očuvanja ove beskrajno vrijedne školjke, čije ubrzano izumiranje ugrožava čitavi ekosustav Jadrana.

image

Rino Krstić, direktor ACI marina Vrboska i Palmižana

Tomislav Krišto/Cropix

Izumiranje plemenite periske kao ugrožene vrste diljem Jadrana predstavlja alarmantnu situaciju u kojoj se Hrvatski veterinarski institut bori uz potporu ACI-ja, točnije ACI marine Vrboska. I ove godine ACI d.d. i istraživački tim Hrvatskog veterinarskog instituta iz Zagreba, kao i partneri Javna ustanova More i krš iz Splita sudjeluju u projektu očuvanja plemenite periske u Jadranu. Tim sastavljen od predstavnika i djelatnika spomenutih tvrtki, institucija i udruga posjetio je otok Hvar koji je nekada bio područje gusto naseljeno ovom vrstom školjkaša, a sada je ova ugrožena vrsta ondje na rubu izumiranja. Istraživački tim kontinuirano radi na očuvanju strogo zaštićene, a sada i izuzetno ugrožene vrste. Nedavno održanoj akciji u ACI marini Vrboska pridružili su se i učenici Srednje škole Hvar koji su pomogli pri zajedničkoj izradi kolektora, kazuju nam u ACI.

Prvi rezultati zasad su pomalo razočavarajući. Ličinke ove osjetljive vrste vrlo je teško uzgojiti, no stručnjaci se svim snagama bore kako bi se naše prekrasno more opet obogatilo, a samim time i pročistilo, plemenitom periskom.

image

Očuvanje periske u Jadranu

ACI
image

Ronioci pomažu u akciji očuvanja periske

ACI

- Masovno izumiranje plemenite periske u Mediteranu uzrokovano parazitom Haplosporidium pinnae započelo je 2017. godine, a brzo se proširilo cijelim podmorjem. Riječ je o ugroženoj vrsti koja dnevno filtrira i do 2000 litara mora, što ju čini najvećim živim filterom. U hrvatskom dijelu Jadrana trenutno živi samo 27 jedinki, a najjužnija "nova nada" je u Omišu. Ove jedinke koje su pronađene nakon tri vala zaraze najvjerojatnije su imune. Širenju uzročnika zaraze posebno doprinose povišene temperature mora, a isti faktori ubrzavaju i proces same bolesti. Projekt očuvanja plemenite periske u južnom Jadranu koordiniran je od strane Javne ustanove More i krš, kao partnera Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja, a sufinanciran je od strane Fonda za energetsku učinkovitost - kažu u ACI-u.

Projekt očuvanja plemenite periske (Pinna nobilis) u južnom dijelu Jadrana dio je nacionalnog projekta očuvanja ove endemske vrste. Kao i prethodnih godina, u blizini ACI marine Vrboska na Hvaru, postavljeni su kolektori za prihvat ličinki, a ovogodišnje pojačanje projektu bili su učenici Srednje škole Hvar, koji su zajedno sa svojim profesorom biologije sudjelovali u izradi samog kolektora. Po izradi, ronioci Hrvatskog veterinarskog instituta kolektore su postavili na već pripremljena morska sidra, nakon čega je učenicima održana kratka edukacija o novim saznanjima, kao i koracima koje je nužno poduzeti da bi se ova ugrožena vrsta očuvala na našim prostorima. Izvedeno je i prikupljanje planktona za analizu i prisutnost parazita, a sve aktivnosti provedene su u svrhu daljnje promidžbe projekta te podizanja svijesti domaćeg stanovništva, posebno mladeži, ali i turista. Podršku radionici i cijelom Projektu očuvanja plemenite periske u Jadranu pružila je i Turistička zajednica Jelsa, koja već dugi niz godina s Udrugom veterana HRM i ronilačkim centrom Nautilus brine o čistoći podmorja ovog područja, kao i o očuvanju njegovog biosustava, zajedno s najvećim lancem marina na Mediteranu koji kontinuirano vodi brigu o očuvanju okoliša, kako bi budućim naraštajima u nasljeđe ostavio očuvano more i priobalje.

Projekt očuvanja plemenite periske u Jadranu koji koordinira Ministarstvo zaštite okoliša i održivog razvoja, a sufinancira Fond za energetsku učinkovitost, ujedinio je i na otoku Hvaru ronioce i znanstvenike.

image
Aci/

Kompletnu ronilačku podršku istraživačkom timu Hrvatskog veterinarskog instituta iz Zagreba, već drugu godinu za redom u svim aktivnostima obuhvaćenim Projektom pruža Ronilački centar "Black Pearl" koji djeluje na području Vrboske i Jelse.

Voditelj i instruktor Nebojša Mišić uvijek nađe vremena za provjeriti dojave pronalaska mogućih živih jedinki plemenite periske, a tijekom svakodnevnih " brifinga" rado upoznaje grupe profesionalnih i rekreativnih ronioca sa aktivnostima u Projektu koje i sam provodi.

image
Aci/

Tijekom postavljanja kolektora za prihvat mlađi plemenite periske i prikupljanja planktona za detekciju prisutnosti parazita, koji je odgovoran za masovni pomor plemenite periske u Mediteranu, u lipnju ove godine zajedno sa djelatnicima ACI Vrboska, Nebojša Mičić je stavio na raspolaganje svoj brod i na taj način omogućio znatiželjnim učenicima iz srednje škole Jelsa sudjelovanje i edukaciju u svim aktivnostima Projekta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 01:00