UPLOVIO U HRVATSKU

Jedan od najljepših jedrenjaka svijeta u središtu neviđene borbe za nasljedstvo ruskog oligarha

Jahta ”Crni Biser”

 Tomislav Krišto/Cropix
U more kod Silbe uplovila je 107 metara duga ‘ljepotica‘ na čijeg je vlasnika pokušan atentat

Nevjerojatna, igranih serija dostojna priča, prepuna intriga, preljuba, pokušaja atentata, neriješenih obiteljskih odnosa i vojske odvjetnika otkrila nam se kada je u more između Oliba i Silbe uplovio prekrasan, 107 metara dug jedrenjak Black Pearl (Crni Biser) čija se vrijednost procjenjuje na 200 milijuna dolara.

Sjajan je primjer elegancije, ekstravagancije i vizionarstva, ali iza sebe ima i dugu te vrlo kontroverznu povijest, te još kontroverznijeg vlasnika, pokojnog ruskog oligarha Olega Leonideviča Burlakova, koji je 2021. preminuo od posljedica koronavirusa. Teško je uopće reći tko je sada vlasnik ove ljepotice jer se za njegovo nasljedstvo još uvijek bore supruga, kći, šogor te ljubavnica s kojom pokojni oligarh također ima dijete. No, o tome nešto kasnije.

image
Tomislav Kristo/Cropix
image
Tomislav Kristo/Cropix
image
Tomislav Kristo/Cropix
image
Tomislav Kristo/Cropix
image
Tomislav Kristo/Cropix

Megajahta koja izaziva čuđenje turista svojom ljepotom porinuta je 2016. Opremljena je s tri glavna jedra te ima oko 2.900 kvadratnih metara površine. No, ta su jedra potpuno drugačija, a naručio ih je sam Burlakov. Jedra su, naime, kao i čitava jahta, u procesu gradnje poznata kao "Project Solar". Sustav se zove DynaRih i ovo je najveći brod na svijetu koji ga koristi.

Brod je od čelične oplate uz dodatak aluminija i karbonskih vlakana, a cilj graditelja bio je da to bude jahta koja će preploviti cijeli Atlantik uz samo dvadeset litara goriva. Dodatna tehnologija je što je brod ujedno i solarna i hidroelektrana, jer se brzina ‘Crnog Bisera‘ koristi također za generiranje energije, a baterije su takve da se iz solarnih panela skladišti energija koja ne mora odmah biti potrošena. Jahta tako koristi tri obnovljiva izvora energije - turbine propela, pokretane vjetrom, te solare.

image
Tomislav Kristo/Cropix
image
Tomislav Kristo/Cropix
image
Tomislav Kristo/Cropix
image
Tomislav Kristo/Cropix

Dizajn oligarhovog superjedrenjaka počeo je u srpnju 2010. Bilo je potrebno uzeti stručnjake iz sedam brodogradilišta diljem svijeta kako bi se projekt dovršio. Do 2011. dizajneri su uspjeli "navući" veličinu broda sa 96 na 100 metara i prototip je nacrtan, a sada je trebalo pronaći graditelje, pa se ekipa odlučila za nizozemsku kompaniju Oceanco.

Prema dostupnim informacijama, Burlakov je bio fasciniran svojom jahtom te je u svakom trenutku htio biti uključen u proces dizajna i gradnje, odnosno, svaki je korak pomno nadgledao, a finalni dizajn završio je na 106.8 metara dužine, dok su jarboli visoki čak 70 metara zbog čega brod u idealnim vremenskim uvjetima može postići i brzinu od nevjerojatnih 30 čvorova. Unatoč svojoj impozantnoj veličini, vidi se da je jahta predviđena samo za elitu, jer ima samo pet kabina za ukupno 12 gostiju. No, zato ima jacuzzije, bazene, kino, noćni klub...

image
Tomislav Kristo/Cropix
image
Tomislav Kristo/Cropix
image
Tomislav Kristo/Cropix

Ključni dizajneri bili su Ken Freivokh, Gerard Villate, Nigel Gee, i Nuvolari Lenard, uz vojsku brodograditelja. Jahta je dobitnica više nagrada na svjetskim nautičkim događajima.

I baš je taj brod, koji se sada može unajmiti, ali vjerojatno po basnoslovnim cijenama, i dalje predmet nevjerojatno zamršene ostavinske rasprave. Burlakov je imao 70 godina kada se razveo od supruge, Ukrajinke Ljudmile, a do razvoda je došlo jer je ona doznala za njegovu aferu sa mladom ruskom manekenkom Sofijom Švetsovom s kojom je dobio i dijete.

U studenom 2018. na njega je pokušan atentat. Ranjen je hicima iz vatrenog oružja u svom automobilu, u kojem je naknadno pronađen uređaj za praćenje, no napadači nikad nisu otkriveni. Burlakov je tom prigodom otvoreno okrivio svoju suprugu, kćeri i druge članove obitelji za pokušaj atentata. U 77. godini preminuo je u bolnici Lapino kod Moskve, no neki vjeruju kako covid-19 nije bio stvarni razlog smrti.

Buralkov se, naime, sa 70 godina razvodi od supruge, a ona potražuje i po ruskom zakonu ima pravo na veliki dio njegovog bogatstva. Ruski mediji pišu da njegova supruga Ljudmila u brakorazvodnoj parnici potražuje i "Black Pearl". I dalje je neizvjesno kome će pripasti crna ljepotica.

U sve je upletena i njegova sestra, Vera Kazakova, koja je htjela da Burlakov bude pokopan na groblju u rodnom Sankt-Peterburgu, gdje su mu roditelji. No, Ljudmila i kćeri Veronika i Elena inzistirale su da bude kremiran u Kanadi. Prema ruskim medijima, došle su u bolnicu tek kad je umro, dotad ga nisu posjetile. Naposljetku je kremiran u Rusiji, gdje su vlasti odbile dati ostatke obitelji, a Vera Kazakova zatražila je da se ostaci prevezu u drugu mrtvačnicu radi moguće istrage. Pepeo je zatim završio u Švicarskoj, a naposljetku u Kanadi, gdje je zakopan u bezimenom grobu. Istraga je otkrila da su ruski mrtvozornici švicarskim vlastima dali krivotvorene dokumente.

image
Tomislav Kristo/Cropix
image
Tomislav Kristo/Cropix
image
Tomislav Kristo/Cropix
image
Tomislav Kristo/Cropix

I kada je "konačno nestao" s njihovog vidika, počela je neviđena borba za nasljedstvo. Ljudmila i obje kćeri smatraju da one zaslužuju sve, sestra Vera Kazakova i njen suprug Nikolai Kazakov vjeruju kako oni posjeduju bogatstvo. Kazakov je, naime, bio šogor i vjeran poslovni partner Burlakova te su se zajedno obogatili na cementu, a kasnije i drugim unosnim poslovima.

No, Švetsova također traži svoje, pozivajući se na maloljetno Burlakovo dijete koje mu je rodila. Kada je preminuo, u Švicarskoj je sudskim putem ishodila da je on uistinu otac tog djetetta.

U oporuci koja je pronađena nakon smrti, a koja je navodno sastavljena 2019., stoji kako Burlakov svu svoju imovinu ostavlja sestri Veri i partneru Kazakovu. No, u oporuci ih je zadužio da vode brigu o mladoj Sofiji i njihovom djetetu. Bivšu suprugu i kćeri nije spomenuo.

image
Tomislav Kristo/Cropix
image
Tomislav Kristo/Cropix
image
Tomislav Kristo/Cropix
image
Tomislav Kristo/Cropix

Zbog toga se sada vodi desetak sudskih postupaka i to u Monaku, Švicarskoj, Rusiji, Panami, Sjedinjenim Američkim Državama, Ukrajini pa čak i Crnoj Gori, gdje je milijarder često ljetovao. Herceg Novi i Tivat bili su mu posebno dragi, zadnji puta ondje je viđen godinu dana prije smrti, 2020. Plovio je i hrvatskim dijelom Jadrana, no, s obzirom na okolnosti, nikad se nije pokazivao javnosti i uvijek je jako pazio na svoju privatnost, a vjerojatno i na sigurnost.

Koga točno sada poslužuje osamnaest članova posade ovog fascinantnog i kontroverznog broda, teško je reći. Nikoga od pripadnika rusko-ukrajinske obitelji nismo uočili, no to je i nemoguće jer oni uživaju u komforu i diskreciji svoje jahte, a kako je ona dostupna i za iznajmljivanje, moguće je da na njoj plovi i neki drugi milijarder s obitelji i prijateljima.

Jedno je sigurno, možda znameniti "Crni biser" iz megapoznate franšize Pirati s Kariba koja je, između ostalog, proslavila Johnnyja Deppa, ipak nije najneosvojiviji brod na moru, a gusara u ovoj intrizi ima sasvim dovoljno. Pritom je pametno registrirana na Kajmanskim Otocima, pa može slobodno ploviti morima bez obzira na svoje rusko podrijetlo.

image
Tomislav Kristo/Cropix
image
Tomislav Kristo/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. ožujak 2024 19:44