PERAD S MOZGOM

NAJPAMETNIJE PTICE NA SVIJETU Znanstvenici otkrili novi dokaz o izuzetnoj inteligenciji vrana

 REUTERS

Oko 3.000 kilometara od istočne obale Australije nalazi se idilično lijepa Nova Kaledonija, koja spada pod francuski teritorij, no najfascinantnija stvar na tom otočju su vrane.

Osim što su najpametnije ptice ondje i sposobne su rješavati probleme na razini na kojoj to rade sedmogodišnjaci, grade vlastiti alat i znaju da će se razina vode podići ako u nju bacite kamen ili neki drugi teški predmet, piše NY Mag.

Vrane na tom otočju znanstvenici proučavaju već dugo vremena i nedavno su otkrili nešto na što još nisu naišli kod tih životinja.

Kako piše New Scientist, vrane koriste pomoćni alat kako bi lakše nosile neke druge predmete - primjerice, pomoću drvenog štapića prenesu metalnu maticu.

To je navodno prvi puta da neka životinja umeće jedan predmet u drugi da bi ga prenijela na drugu lokaciju. ‘Jedna je vrana pomoću štapića prenijela predmet koji je bio prevelik da bi ga nosila u kljunu što znači da joj je alat olakšao kontroliranje predmeta’, napisao je voditelj istraživanja na Sveučilištu Lund, Ivo F. Jacobs.

Također napominju da se radi o pticama koje su se izlegle u zatočeništvu pa su dodatna istraživanja potrebna za ptice u prirodi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. ožujak 2024 15:21