NOVI ZAKON

MEDVJEDI SUZANA I BRUNO OSLOBOĐENI, MACOLA TVRDI DA IMA DOZVOLU ZA MRKIJA I BRUNU 'Ispunio sam sve uvjete, radilo se o nekim sitnijim korekcijama'

 
 FOUR PAWS/Hristo Vladev

Nakon što je novi Zakon o zaštiti životinja propisao da se medvjedi u privatnom zatočeništvu, osim onih u zoološkim vrtovima i skloništima registriranima pri Ministarstvu poljoprivrede, moraju smjestiti u utočišta do 31. prosinca 2018., tek ovog ljeta riješeni su problemi života u zatočeništvu za 20-godišnju medvjedicu Suzanu i 40-godišnjeg medvjeda Brunu.

Kako su izvijestili iz Udruge Prijatelji životinja, Suzana, koja je godinama bila zatočena kod obitelji Bizik u Markovcu Našičkom, prebačena je u Dancing bears park u Bugarskoj, a Brunu, koji je 30 godina živio u lošim uvjetima u privatnom parku obitelji Rimac u Cerni, ljetos su predstavnici međunarodne organizacije Four Paws prebacili u utočište za medvjede u Kuterevu.

Suzana u utočištu DANCING BEARS PARK Belitsa u Bugarskoj - foto: FOUR PAWS i Hristo Vladev
FOUR PAWS/Hristo Vladev
Suzana u utočištu Dancing bears park

- Suzana je nakon oslobađanja iz betonskog ograđenog prostora od 20 kvadrata, gdje je provela mnoge godine života, iskazivala goleme psihičke probleme i izraženo stereotipno ponašanje kao što je grickanje šapa i koračanje naprijed-nazad. U privremenom utočištu u Kuterevu počela se oporavljati, no šteta na njezinu psihičkom zdravlju bila je tolika da je trebala posebnu njegu pa je prebačena u utočište u Bugarskoj. Bruno je bio u posebno lošem stanju, potpuno pokvarenih zuba zbog grizenja rešetki i neadekvatne prehrane i vidljivo pothranjen jer nije mogao jesti zbog bolova. Nakon što mu je pružena veterinarska skrb i njega, dobro se prilagodio u utočištu u Kuterevu gdje provodi mirne umirovljeničke dane, navode iz Udruge Prijatelji životinja.

 Bruno u zatočeništvu u Cerni - foto: FOUR PAWS
FOUR PAWS
Bruno u zatočeništvu u Cerni

Međutim, ističu kako još tri medvjeda, Bruno i Mrki kod Željka Oreškovića Macole te Ben kod obitelji Milec u Ruščici, čekaju provedbu Zakona o zaštiti životinja te "požuruju Ministarstvo da to učini što prije jer je to u interesu životinja i provedbe Zakona".

 Bruno u utočištu u Kuterevu-srpanj 2019. - foto: FOUR PAWS
FOUR PAWS
Bruno u utočištu u Kuterevu, srpanj 2019.

No, Željko Orešković Macola kaže kako je na svoj zahtjev nakon dužeg čekanja dobio rješenje o poboljšanju uvjeta držanja medvjeda i u propisanom roku obavio sve što je traženo od njega.

- Čim sam dobio rješenje, krajem ljeta ispunio sam sve uvjete za držanje Brune i Mrkija. Radilo se o nekim sitnijim korekcijama oko visine ograde, a uvjeti života, hrana kao i tretman koji ovdje imaju daleko je bolji od utočišta koja se spominju - rekao nam je Macola.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 10:16