SPEKTAKL U FINALU

Upoznajte najbolje igrače FIFA-e u Hrvatskoj koji predstavljaju naše najveće nogometne klubove u e-Ligi

Hrvatski Telekom e-Liga
Svi se slažu: Hrvatski Telekom e-Liga je ključni korak u ekspanziji esporta, naši se klubovi sada trebaju priključiti svjetskom trendu!

Pripremite se za spektakularne obračune ovaj vikend! Bliži se finale Hrvatski Telekom e-Lige, revolucionarnog događaja koje je po prvi put od hrvatske samostalnosti u jednom esport natjecanju sučelilo veliku četvorku našeg nogometa - Hajduk, Dinamo, Osijek i Rijeku.

Za veliki boj i laskavu titulu pobjednika prvog tako velikog natjecanja, koji će ostati zapisan u povijesti našeg esporta i dobiti novi Playstation 5, prijavilo se čak 900 igrača. U završne se obračune plasiralo osam najboljih, a konačnog pobjednika dobit ćemo u nedjelju, 20. prosinca. Tada su na rasporedu polufinala i finala, a svaki će finalist igrati s jednim nogometašem odabranog kluba! Prijenose završnih okršaja svojim će komentarima obogatiti Ivica Blažičko i jedan od najpopularnijih hrvatskih gamera Malajski Tapir, kojeg samo na Youtubeu prati vojska od više od 260 tisuća fanova! Finale e-Lige gledajte u nedjelju točno u podne na You Tube kanalu Hrvatskog Telekoma i na Facebooku Jutarnjeg!

Ove je godine esport industrija, čija natjecanja vjerno prati gotovo pola milijarde ljudi, premašila čarobnu granicu od milijardu dolara prihoda. Stručnjaci procjenjuju kako će tržište dodatno rasti kako će pandemija jenjavati, a velika će se natjecanja ponovno vratiti na sportske stadione i u arene. Svi se slažu kako će Hrvatski Telekom e-Liga donijeti snažan zamah esportu i kod nas.

A da hrvatski esportaši itekako imaju kvalitetu i u svjetskim razmjerima, već pokazuju brojni primjeri, među kojima je najpoznatiji Luka Perković Perkz. Ovog talentiranog mladića, koji je jedan od najboljih igrača League of Legendsa u svijetu, nazivaju Lukom Modrićem hrvatskog esporta.

Novi velemajstori FIFA-e otkriveni su na ovom turniru - među 'osam veličanstvenih' tu su i brat poznatog hrvatskog nogometaša, urednik na čitanom hrvatskom portalu, turistički radnik i iskusni gejmer koji je već dobio poziv Hajduka da ih zastupa kada taj simbol Dalmacije postane dio FIFA-e... Jedni su kao debitanti stigli do ovog velikog uspjeha, dok su drugi već etablirani igrači koji nastupe i u 30 utakmica svakog vikenda. Ali, svi već imaju višegodišnje iskustvo igranja FIFA-e.

Sve ih povezuju još dvije stvari - osim raskošnog talenta za FIFA-u, svi su uvjereni kako je ova e-Liga ključni korak u ekspanziji esporta u Hrvatskoj nakon koje će se, nadaju se, svi hrvatski klubovi priključiti svjetskom trendu te uz svoje standardne momčadi formirati i one koje će ih predstavljati u virtualnom svijetu.

Pričali smo s finalistima, koji su nam otkrili kako su se uspjeli probiti u samu završnicu, kakvu taktiku kuju uoči konačnih obračuna , čime se bave u životu te kakva su njihova promišljanja i odnos prema esportu.

image
Marin Mudražija

Marin Mudražija: Dinamovac koji igra za Osijek

Iako Zagrepčanin i dinamovac, Marin Mudražija (25) u Hrvatski Telekom e-Ligi je za svoj tim odabrao Osijek, a iza toga stoji zanimljiva priča. - Sportska smo obitelj, profesionalno igram nogomet u Dubrava Tim Kabelu, hrvatskom drugoligašu. Moj dvije godine mlađi brat Robert Mudražija igra za danski Kopenhagen. On je prije toga igrao za Osijek, pa se cijela obitelj nekako prirodno “prešaltala” i to je sada naš klub – objašnjava nam.

U e-Ligi mu je, smatra, dobro krenulo. - Činilo mi se da će biti lagano, no vidi se da su svi u treningu i da u slobodno vrijeme dosta igraju i prate gaming scenu. Sve su utakmice bile vrlo kvalitetne, s puno golova – kaže.

Dosad je sudjelovao na nekoliko turnira, no ovaj, smatra, daleko najozbiljnijim. - Zanimljiv je cijeli koncept. U inozemstvu je esport u punom zamahu, organiziraju se velika natjecanja, koja se ozbiljno prate od strane medija i navijača. Riječ je o natjecanju koje je zanimljivo šarolikoj publici, od djece, pa do starijih. To je odlična stvar i za klubove; najvijači se kroz esport s njima mogu dodatno povezati. Vjerujem da će to i naši klubovi sada prepoznati – smatra Marin.

PlayStation igra već gotovo deset godina. - To je dio mojeg života još otkad sam bio klinac. Prije bih igrao stvarno puno, otkada bih došao iz škole pa do spavanja – kaže, dodajući da i dalje ponekad igra Call of Duty te Fortnite.

Osobna kartica:

gamerski nadimak: Mudri14

iskustvo u FIFA-i: više od pet godina

najdraži profesionalni nogometaš: Thierry Henry

najdraži nogometni klub: Arsenal

klub za koji igra u e-Ligi: Osijek

image
Armin Hasanbegović

Armin Hasanbegović: Sport je moj život

Arminu Hasanbegoviću (30) sport je posao – sportski je novinar i urednik deska na portalu Index. - Tenis je, doduše, moj omiljeni sport, veliki sam fan Ive Karlovića, on mi je najdraži sportaš. S FIFA-om sam počeo prije dvije godine. Ide mi, očito, jako dobro! A vjerujem da bih bio i bolji da kao većina omladine koja igra mogu markirati s predavanja i posvetiti se FIFA-i. Ovako sam okupiran poslom i suprugom koja mi zadaje puno zadataka u kući. Tako da treniram između usisavanja i pranja suđa – smije se Armin, koji živi u Šibeniku.

U dosadašnjim utakmicama na e-Ligi doživio je samo jedan poraz. – U nedjelju idem po trofej – samopouzdan je.

Ovo mu je prvo veće iskustvo na nekom većem turniru. Dosad je igrao samo na dva regionalna turnira, na oba je bio peti, najbolje plasiran od svih Hrvata. On bi, kaže, odmah pristao profesionalno igrati FIFA-u za neki od hrvatskih klubova.

- Generalno govoreći, esport je doista postao svjetski fenomen. A čini mi se da i naši klubovi idu prema tome da objeručke prihvate taj trend. Koliko sam čuo, Osijek već ima tri igrača koji ih zastupaju, a i Hajduk formira momčad. Ima tu puno prostora za napredak, a vjerujem da će ga klubovi i iskoristiti – priča Armin.

On inače navija za Šibenik, no u e-Ligi taj klub nije mogao izabrati, pa se odlučio za Osijek koji mu je, kaže, najsimpatičniji. - Posebno bih uživao da u finalu pobijedim nekog hajdukovca – kaže, aludirajući na vječno rivalstvo između Šibenika i Hajduka.

Armin je već kupio PlayStation 5. - Oduševljen sam, neusporedivo je bolji od četvorke. Najveća je razlika po meni u joysticku: ovaj ima čudesne vibracije i neku posebnu težinu koja vam još više pojačava osjećaj da vi jedini upravljate sa svime što se događa na ekranu – zaključuje.

Osobna kartica:

gamerski nadimak: rij03x0tic

iskustvo u FIFA-i: manje od pet godina

najdraži profesionalni nogometaš: Luka Modrić

najdraži nogometni klub: Šibenik

klub za koji igra u e-Ligi: Osijek

image
Luciano Baučić

Luciano Baučić: Vježbam svaki dan 6 sati, a igram za Hajduk

Luciano Baučić (27) zasad je dobio šest od sedam utakmica u e-Ligi. - Ne mogu reći da su bile teške, tu je i sreća bitan faktor – kaže. Uopće nije razmišljao o tome koji će klub izabrati, Hajduk je bio logičan izbor. - Odmalena navijam za njih – kaže.

Već ima iskustva na esport turnirima. FIFA-u igra zadnje tri godine, dnevno u prosjeku pet do šest sati. - Bio sam na nekoliko turnira u Splitu i Zagrebu, a nerijetko sam ih i osvajao. Hrvatski esport sigurno ima potencijala. Znam nekoliko momaka s Balkana koji žive u inozemstvu i neki su među TOP 100 igrača FIFA-e u svijetu – kaže, pa nastavlja: - Vjerujem da je upravo Hrvatski Telekom e-Liga početak sustavnijeg razvoja esporta u Hrvatskoj, gledam na ovo kao na test u kojem klubovi žele pronaći igrače koji bi ih mogli zastupati u online ligama. Već sam bio u kontaktu s nekim ljudima iz Hajduka, otvoreni su prema ideji da i njihov klub bude dio FIFA-e – priča ovaj momak, koji inače radi u turizmu.

FIFA mu je najdraža videoigra. - Najviše mi se sviđa to što svake godine igrači moraju iznova birati momčad. To je prilično izazovno, ali i zabavno, igra nije uvijek ista – kaže Luciano. Već ima i PlayStation 5, a kao iskusni gamer za njega ima samo riječi hvale. - Iznimno sam zadovoljan. Puno je bolji od četvorke po grafici i brzini učitavanja, a zbog toga je i cijelo iskustvo igre na puno većem nivou – priča.

Prije koronavirusa barem je dvaput tjedno igrao nogomet s prijateljima, a osim što je fan esport turnira, prati i 'regularne' lige. - Od sportova me zanima samo nogomet. Uz Hajduk, navijam i za Arsenal. Kad sam bio dijete, bili su poprilično jaki. Danas su im rezultati dosta slabiji, no ostao sam vjerni navijač. Jedino loše u cijeloj priči je što se zbog Hajduka puno živciram – smije se.

Osobna kartica:

gamerski nadimak: Cano19___11

iskustvo u FIFA-i: manje od pet godina

najdraži profesionalni nogometaš: Thierry Henry

najdraži nogometni klub: Arsenal

klub za koji igra u e-Ligi: Hajduk

image
Stjepan Brstilo

Stjepan Brstilo: Igram i nogomet i FIFA-u!

U Omišu se, jasno, oduvijek navijalo samo za jednu momčad. - Rođen sam ovdje i od malih nogu navijam za Hajduk, to je naš klub već generacijama. Tako da je odabir bio jasan. To je moj klub – kaže nam Stjepan Brstilo (30).

FIFA-u igra, kaže, rekreativno. - Volim rekreativno zaigrati i pravi nogomet s ekipom. Inače radim u logistici, voditelj sam skladišta. Tako da mi trčanje i sport jako dobro dođu za odmor od posla i kao zabava. No, imam vremena za oboje: i pravi nogomet i FIFA-u – kaže Stjepan, pa dodaje da ponekad zaigra i League of Legends, no dosta rjeđe nego FIFA-u. Da mu netko ponudi da profesionalno igra tu videoigru objeručke bi prihvatio.

- I tome bi se maksimalno posvetio! Posebice ako ponuda dolazi od Hajduka - govori.

- Pratim nogomet. Chelsea mi je drag klub, no Hajduk je uvijek na prvom mjestu – kaže. Još nije prilike iskušati PlayStation 5. - Prijatelj ga ima, stalno zove da dođem isprobati, no još nisam stigao. To je odlična nagrada, bilo bi super da ga osvojim – kaže.

Osobna kartica:

gamerski nadimak: Brstylo

iskustvo u FIFA-i: više od pet godina

najdraži profesionalni nogometaš: Didier Drogba

najdraži nogometni klub: Hajduk

klub za koji igra u e-Ligi: Hajduk

image
Hrvoje Členković

Hrvoje Čleković: Već igra na svjetskim turnirima

Hrvoje Čleković (25) jedan je od tek nekolicine verificiranih FIFA igrača iz Hrvatske. - Već nekoliko godina igram FIFA-u online. Redovit sam na takozvanoj Weekend ligi. Svaki igrač koji ostvari 27 pobjeda u 30 utakmica dobiva status verificiranog igrača, što znači da mogu igrati na svjetskim turnirima – objašnjava nam Hrvoje, Zagrepčanin koji živi u Karlovcu.

Gotovo svaki vikend sudjeluje u Weekend ligi. Pobjednici dobivaju pakete i žetone s kojima pojačavaju svoj tim. - Na turniru se ne igra s već postojećim klubovima, nego igrač sam slaže svoju postavu, kupuje igrače i slično. S nagradama se onda ulaže u tim – tumači.

Inače je veliki navijač Dinama, pa nije dvojio koji će klub odabrati za natjecanje u Hrvatski Telekom e-Ligi. - Odmalena navijam za Dinamo, često odlazim i na njihove utakmice. Posljednja na kojoj sam bio je bila ona u Ligi prvaka, igrali su protiv Manchester Cityja. To mi je najdraži strani klub, tako da mi je to bila silno zanimljiva utakmica – priča Hrvoje, koji je inače baš nedavno diplomirao brodostrojarstvo na Pomorskom fakultetu u Rijeci. Zadovoljan je dosad odigranim utakmicama u e-Ligi.

- Izgubio sam samo jednu, od Tea Radmana koji je bio prvi u našoj skupini. Svi su protivnici bili solidni, a neke utakmice doista dramatične, odlučio je samo jedan gol. I dalje ću dati sve od sebe – kaže.

Hrvoje kaže da esport u Hrvatskoj, barem kada ga se promatra kroz prizmu FIFA-e, ima silan potencijal. - No, evo, stvari se kreću u pravom smjeru. Strašna je stvar što je Hrvatski Telekom e-Liga prvi put okupila velike hrvatske klubove. Nadam se da to vodi prema većem i sustavnijem pristupu esportu. Recimo, Bundesliga već godinama postoji i u virtualnom obliku – priča, pa dodaje da bi osobno odmah pristao igrati za neki hrvatski klub.

Osobna kartica:

gamerski nadimak: HRVoje-1995

iskustvo u FIFA-i: manje od pet godina

najdraži profesionalni nogometaš: Sergio Agüero

najdraži nogometni klub: Manchester City

klub za koji igra u e-Ligi: Dinamo

image
Teo Radman

Teo Radman: Student koji pobjeđuje

Teo Radman već ima iskustva na FIFA turnirima, prošle je godine i pobijedio na eDinamo cupu. I u Hrvatski Telekom e-Ligi zaigrao je baš s ovim klubom. - Zagrepčanin sam, tako da nikako nisam mogao uzeti Hajduk, ne bi bilo u redu. A s Osijekom i Rijekom nemam posebnu emotivnu povezanost, tako da je moj izbor pao na Dinamo – priča nam.

Kaže da je e-Liga specifična po tome što se igra samo jedna utakmica u jednom krugu. - A obično se na turnirima igraju dvije za redom. Tako da je ovdje rizik malo veći, ako izgubiš nema popravnog. No, bez obzira igraju li se jedna ili dvije utakmice, stres i napetost su uvijek tu. Posebno kada se igra za ovakvu nagradu – kaže 23-godišnji Teo, koji je inače student ekonomije i rekreativni igrač nogometa.

- Igram nogomet barem nekoliko puta tjedno, a isto toliko često gledam i utakmice. Sada, kada su momčadski sportovi na rekreativnoj razini zaustavljeni, češće igram FIFA-u, to mi je najdraža videoigra – priča.

Teo prati Tottenham, počeo je kada je Luka Modrić iz Dinama otišao u taj engleski klub. Često FIFA-u zaigra sa svojim najdražim klubom. Pitamo ga i ima li najdražeg igrača u ovoj igri. - Za one koji ne znaju, u FIFA-i se treba platiti ako želite imati igrače poput Messija i Cristiana Ronalda. Iz te klase ja uvijek odabirem Neymara, sviđa mi se njegov stil igre – priča Teo.

Vjeruje da je Hrvatski Telekom e-Liga važan korak prema boljem pozicioniranju esporta u Hrvatskoj. - Ovakvi su događaji potaknut će sve da počnemo pratiti svjetske trendove u esportu – objašnjava.

Koja je Teova taktika za ključne dvoboje? - Nikad se ne držim neke striktne taktike, samo igram i nadam se najboljem – kaže.

Osobna kartica:

gamerski nadimak: I730ITeoI

iskustvo u FIFA-i: više od pet godina

najdraži profesionalni nogometaš: Moussa Sissoko

najdraži nogometni klub: Tottenham

klub za koji igra u e-Ligi: Dinamo

image
Petar Šušnjar

Petar Šušnjar: Treniram u Lokomotivi, igram za Rijeku

Ne čudi da je Petar Šušnjar (19) za natjecanje u e-Ligi odabrao baš Rijeku. Osim što živi u tom gradu, nekad je i trenirao za taj klub, a za njega i dalje strastveno navija. - Volim igrati FIFA-u, pa sam se odlučio prijaviti na turnir da vidim imam li šanse u ovoj jakoj konkurenciji. A moram priznati da me motivira i nagrada, Playstation 5 – kaže Petar.

Utakmice u playoffu odigrao je, kaže, bez problema. Ipak, kako se Hrvatski Telekom e-Liga bliži kraju, utakmice postaju sve zahtjevnije. - Bilo je zanimljivih utakmica, a najteža mi je bila ona protiv Vrcana, jako je dobar igrač. Uzbuđen sam oko finala, baš me zanima kako će sve završiti – govori.

Petar već nešto više od pet godina strastveno igra FIFA-u. Količina vremena koje provodi s joystickom ovisi o tome koliko mu dopuštaju obaveze na Pomorskom fakultetu u Rijeci.

- Ipak, gotovo svaki dan odvojim sat ili sat i pol za igranje FIFA-e. To je jedina videoigra koju igram. U njoj se pronalazim, nogomet mi je oduvijek bio važan. I danas treniram, u Lokomotivi. Ipak, Rijeka mi je najdraži klub, tako da je sjajno vidjeti njihovu momčad u virtualnom izdanju. Od njihovih igrača bih po kvaliteti izdvojio Andrijaševića – kaže Šušnjar.

Ovo mu je, priča, prvi veći turnir na kojem sudjeluje. - U Hrvatskoj ima puno ljudi koje zanima esport, ali nema baš puno ovakvih natjecanja. Stoga sam uvjeren kako Hrvatski Telekom e-Liga puno znači za razvoj esporta – zaključuje Petar.

Osobna kartica:

gamerski nadimak: turnicboys

iskustvo u FIFA-i: više od pet godina

najdraži profesionalni nogometaš: Luka Modrić

najdraži nogometni klub: Liverpool

klub za koji igra u e-Ligi: Rijeka

image
Andrija Vrcan
Zeljko Puhovski/Cropix

Andrija Vrcan: Igra za Rijeku, a vježba svaki dan!

Iako Andrija Vrcan živi u Zagrebu, za natjecanje u Hrvatski Telekom e-Ligi odabrao je Rijeku. - Mislio sam da će u kategoriji u kojoj je Rijeka biti slabija konkurencija – iskreno će ovaj 18-godišnjak o lukavoj taktici, za koju se nada da će ga odvesti do kraja.

- Svih ostalih sedam igrača u finalu su prilično jaki. Vidjet ćemo, borba će sigurno biti napeta, neka pobijedi najbolji – kaže Andrija, koji FIFA-u igra svaki dan. On je inače u ovoj akademskoj godini postao student na Libertasu, studira međunarodno poslovanje.

- Najviše vremena imam vikendom, no i preko tjedna se uspijem posvetiti FIFA-i. Rekao bih da mi je dnevni prosjek oko sat-dva igre. Obično igram s Barcelonom ili Paris Saint Germainom, oni su u toj igri najjači. Zašto? Dovoljno je reći da imaju igrače poput, recimo, Neymara – govori Andrija.

Objašnjava nam i koje hrvatske nogometaše najviše cijeni u FIFA-i, jedinoj videoigri koju igra. - Petković je jak, visok, čvrst. A Oršić je jako brz – kaže.

Vrcan je već osvojio nekoliko turnira u FIFA-i. - Tako da mi je iznimno drago da postoji I Hrvatski Telekom e-Liga. Jedno ovakvo natjecanje podiže cijeli esport na višu razinu – kaže Andrija.

Osobna kartica:

gamerski nadimak: vrcan3001

iskustvo u FIFA-i: manje od pet godina

najdraži profesionalni nogometaš: Luka Modrić

najdraži nogometni klub: Dinamo

klub za koji igra u e-Ligi: Rijeka

Richard Brešković: Ovakvo najtecanje nije postojalo nikad u povijesti Hrvatske!

HT je samo lani uložio gotovo dvije milijarde kuna u infrastrukturu, optiku i 5G mobilnu mrežu, koja je, što će potvrditi svaki gamer, ključna za razvoj esporta kod nas. A u 2021. ta kompanija planira postati važan igrač na hrvatskom esport tržištu, koji ima veliki potencijal za rast i razvoj.

- Nikad u povijesti Republike Hrvatske nije postojalo esport natjecanje između sportskih klubova, a pogotovo 4 najveća nogometna kluba u zemlji. Vjerujemo kako će klubovi u budućnosti upravo svoj esport odjel graditi paralelno sa svim svojim drugim sportskim odjelima, kako bi pokazali izvrsnost i na digitalnom bojnom polju. Kroz e-Ligu nogometnim klubovima u doba najveće zabilježene krize otvaramo vrata prema novoj publici i fanovima, a kod mlađih generacija gradimo emotivnu poveznicu prema institucijama kakve nogometni klubovi jesu, a s druge strane spajamo ono što mi zaista radimo – brzi Internet i najbolji sadržaj s onim što najviše volimo, a to je nogomet - kaže Richard Brešković, direktor Sektora marketinga za privatne korisnike Hrvatskoga Telekoma.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 02:02