SVIJET GEJMERA

Trolovi napadaju studio za razvoj videoigara zbog želje za raznolikošću

Nakon što je objavljena najava igre ”Grand Theft Auto VI”, bilo je onih koji su ustvrdili da je satirični serijal postao ”woke”

 Rockstar Games/AFP
Osoba koja tvrdi da je inicirala napada rekla je da tvrtke Sweet Baby i njoj slični akteri gejmerima “otimaju zabavu i stvari koje vole te ih koriste za političke agende”

Nešto manje od deset godina nakon Gamergatea – online kampanje protiv feminizma, raznolikosti i progresivizma u videoigrama koju su pokrenuli ekstremni desničari, ženomrsci i internetski trolovi – oponenti političke korektnosti i tzv. boraca za socijalnu pravdu pronašli su novu metu: studio za razvoj priča u videoigrama te konzultantsku tvrtku Sweet Baby Inc. (SBI) iz kanadskoga grada Montreala koja broji 16 zaposlenih.

Korisnici društvenih mreža, foruma i komunikacijske platforme Discord od listopada 2023. naovamo SBI zasipaju porukama punima mržnje (“napustite videoigre”, “umrite”) jer su uvjereni da taj studio, koji drugim studijima za razvoj videoigara i njihovim izdavačima nudi razne scenarističko-uredničke usluge, pa tako i one koje se tiču lociranja uvredljivog sadržaja, stereotipa i predrasuda, provodi nasilnu diverzifikaciju, odnosno da u priče videoigara ubacuje rasne, rodne, seksualne i druge manjine te ih tako uništava.

Grupa korisnika online trgovine Steam koja se posvetila traženju igara na kojima je SBI radio broji više od stotinu tisuća pratitelja, a server na Discordu na kojemu se okupljaju broji gotovo dvije tisuće članova. Novinarka gejmerskog novinskog portala Kotaku Alyssa Mercante piše da se na tom serveru dijele fotografije idealnih ženskih tijela u videoigrama te kritiziraju ona koja se u te ideale ne uklapaju. Osoba koja tvrdi da je pokrenula tu grupu na Steamu rekla je da SBI i njemu slični akteri gejmerima “otimaju zabavu i stvari koje vole te ih koriste za političke agende”.

Glavna izvršna direktorica tvrtke Kim Belair rekla je za časopis Wired da SBI studijima koji ga angažiraju daje sugestije i ništa više. Štoviše, Belair je Wiredu rekla da ona ne želi raznovrsnost radi raznovrsnosti, nego da želi da likovi u igrama budu autentični. Nažalost, spomenuti zlostavljači ništa od toga ne žele čuti. Oni SBI i njegove zaposlenike krive čak i za uništavanje igara na kojima uopće nisu radili. Zajednički nazivnik tih igara: rasno i seksualno raznovrsni likovi. “Oni vole videoigre, ali mrze ljude koji ih prave”, rekao je suosnivač SBI-ja David Bédard. Iako je tužno da se ovakve stvari još uvijek događaju, ohrabrujuće je to što je SBI i Wiredu i Kotakuu rekao da ih te prijetnje i mržnja neće pokolebati. Tvrtke s kojima SBI surađuje dale su mu savjete za nošenje sa zlostavljanjem. “Ako ćete me napasti i reći da sam nešto loše napisala, to je u redu. Ali, nemojte biti glasni i u krivu”, rekla je Belair.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 13:37