SPEKTAKL

PRIJENOS UŽIVO: Prvi put u povijesti imamo pobjednika FIFA prvenstva hrvatskih nogometnih klubova!

E liga
U dramatičnoj završnici Hrvatski Telekom e-Lige pobijedio je predstavnik Hajduka Stjepan Brstilo (30)

Točno u podne započeli su spektakularni FIFA obračuni! Na rasporedu je bilo finale Hrvatski Telekom e-Lige, revolucionarnog događaja koje je po prvi put od hrvatske samostalnosti u jednom esport natjecanju sučelilo veliku četvorku našeg nogometa - Hajduk, Dinamo, Osijek i Rijeku. Snimku finala možete pogledati na You Tube kanalu Hrvatskog Telekoma ili na Facebooku Jutarnjeg.

Za veliki boj i laskavu titulu pobjednika prvog tako velikog natjecanja, koji će ostati zapisan u povijesti našeg esporta i dobiti novi Playstation 5, prijavilo se gotovo 900 igrača. Svaki od njih morao je odabrati jedan od četiri najveća hrvatska kluba. U završne obračune plasirala su se četiri najbolja, kvartet veličanstvenih, dvojica zaljubljenika u Hajduk, jedan veliki navijač Dinama i jedan predstavnik Osijeka. Njih četvorica u finalu igraju s po jednim nogometašem iz kluba kojeg su izabrali!

A pobjednik je Stjepan Brstilo (30) Brstylo, predstavnik Hajduka! Stjepan je Omišanin koji voli Hajduk i Chelsea, a pouzdaje se u svoju mirnoću i iskustvo. Da je riječ o majstoru FIFA-e s višegodišnjim stažem, dokazuje i Elite Rang koji ima u Weekend League. Voli igrati i pravi nogomet nakon posla, ali uvijek ima vremena za FIFA-u. Ima još jedan veliki motiv: - Prva nagrada je odlična. Volio bih osvojiti Playstation 5 - izjavio je uoči finala.

Hajduk su u finalu predstavljali Brstylo i Cano19___11.

I Luciano Baučić (27) , odnosno Cano, koji je u svoj nadimak s kojim igra dodao godinu osnutka Hajduka da ne bi bilo dilema koji mu je najdraži klub, itekako ima svojih aduta - i on se ponosi Elite Rangom, gotovo pet godina igra FIFA-u i to po pet-šest sati dnevno, redovito nastupa na esport turnirima, neke je i osvojio, a i jedini je koji je dosad dobio Brstila. Evo vam i dokaz koliko je ovaj turistički radnik dobar u esportu: - Već sam bio u kontaktu s nekim ljudima iz Hajduka, otvoreni su prema ideji da i njihov klub bude dio FIFA-e!

Čast Dinama branio je 25-godišnji Hrvoje Čleković koji igra pod nadimkom HRVoje-1995. Zagrepčanin koji živi u Karlovcu, a diplomirao je u Rijeci, jedan je od tek nekoliko verificiranih igrača FIFA-e u Hrvatskoj, redoviti je sudionik Weekend lige, a svoj je rejting opravdao i na ovom natjecanju. Već igra na svjetskim turnirima i oduševljen je ovim natjecanjem: - Strašna je stvar što je Hrvatski Telekom e-Liga prvi put okupila velike hrvatske klubove. Nijemci i njihova Bundesliga mogu nam biti uzor.

A iza nadimka rij03x0tic krije se sportski novinar i urednik Armin Hasanbegović (30), čovjek koji sport prati cijeli život i zna sve o njemu. A dobar je i u e-sportu. Na dva turnira koje je dosad igrao bio je najboljih od svih Hrvata. - Idem po trofej, velika mi je želja da u finalu pobijedim jednog hajdukovca, pun je samopouzdanja uoči završnice. - Esport je svjetski fenomen, a zahvaljujući i ovom turniru pokrenuli su se i naši klubovi. Osijek već ima svoja tri igrača, i Hajduk formira momčad. Volio bih igrati FIFA-u za hrvatski klub, kaže Armin.

Prijenose završnih okršaja komentirali su Ivica Blažičko i jedan od najpopularnijih hrvatskih gamera Malajski Tapir!

Inače, ove je godine esport industrija, čija natjecanja vjerno prati gotovo pola milijarde ljudi, premašila čarobnu granicu od milijardu dolara prihoda. Stručnjaci procjenjuju kako će tržište dodatno rasti kako će pandemija jenjavati, a velika će se natjecanja ponovno vratiti na sportske stadione i u arene. Svi se slažu kako će Hrvatski Telekom e-Liga donijeti snažan zamah esportu i kod nas. A da hrvatski esportaši itekako imaju kvalitetu i u svjetskim razmjerima, već pokazuju brojni primjeri, među kojima je najpoznatiji Luka Perković Perkz. Ovog talentiranog mladića, koji je jedan od najboljih igrača League of Legendsa u svijetu, nazivaju Lukom Modrićem hrvatskog esporta.

Hrvatski Telekom je samo lani uložio gotovo dvije milijarde kuna u infrastrukturu, optiku i 5G mobilnu mrežu, koja je, što će potvrditi svaki gamer, ključna za razvoj esporta kod nas. A u 2021. ta kompanija planira postati važan igrač na hrvatskom esport tržištu, koji ima veliki potencijal za rast i razvoj.

- Nikad u povijesti Hrvatske nije postojalo esport natjecanje između sportskih klubova, a pogotovo 4 najveća nogometna kluba u zemlji. Vjerujemo kako će klubovi u budućnosti upravo svoj esport odjel graditi paralelno sa svim svojim drugim sportskim odjelima, kako bi pokazali izvrsnost i na digitalnom bojnom polju. Kroz e-Ligu nogometnim klubovima u doba najveće zabilježene krize otvaramo vrata prema novoj publici i fanovima, a kod mlađih generacija gradimo emotivnu poveznicu prema institucijama kakve nogometni klubovi jesu, a s druge strane spajamo ono što mi zaista radimo - brzi Internet i najbolji sadržaj s onim što najviše volimo, a to je nogomet - kaže Richard Brešković, direktor Sektora marketinga za privatne korisnike Hrvatskog Telekoma i poziva sve na You Tube kanal Hrvatskog Telekoma ili Facebook Jutarnjeg u nedjelju u podne.

Sacre prvi puta intimno: Evo kako izgleda dan jednog od naših najboljih e-sportaša

Iako je FIFA-u više igrao dok je bio mlađi, Toni Sabalić (24) itekako je poznat u svijetu esporta. Pod nadimkom Sacre nastupa u videoigri League of Legends (LoL) i jedan je od najboljih u Hrvatskoj. Bio je igrač SK Gaming LoL, čiji su suvlasnici bundesligaš Koeln, Deutsche Telekom i automobilski brend Daimler!

- S videoigrama sam se upoznao kao dijete, kada sam išao kod bratića na more. Do tada nisam imao svoje računalo. Vrlo brzo smo krenuli i s online igrama poput Call of Dutyja. A s LoL-om sam se upoznao tamo negdje 2010. - prisjeća se Toni.

S vremenom je većina njegovih prijatelja s kojima je igrao i zaljubio se u esport odustala od LoL-a. Toni je ostao, a na kraju srednje škole počele su stizati i prve ozbiljnije ponude za profesionalno bavljenje esportom.

- Tada nisam bio siguran trebam li se posvetiti tome. Nije bilo novca, bio je to samo hobi. Upisao sam studij digitalnog marketinga na Algebri, no nakon prve godine sam ga ipak odlučio zamrznuti i posvetiti se esportu. U esportu, kao i u sportu, najbolje igraš dok si mlad. A fakultetu ću se lako vratiti - kaže.

Toni živi u Zagrebu. Budi se između 9 i 11 sati, a treninzi mu obično počinju između 14 i 15 sati. Odmah nakon doručka igra se warm up, pa idu i grupni treninzi. Najčešće se igra blok od pet partija, što s pauzama i analizama potraje do otprilike 19 sati uvečer.

- Najčešće je jedan dan u tjednu slobodan, a u njemu se predlaže izbjegavanje sjedenja za računalom. Osobno se volim prošetati, a i u timu u kojem sam trenutno se trudimo redovito vježbati preko web kamere. To koliko se u timu pažnje posvećuje prehrani i fizičkim treninzima najčešće ovisi o uspjehu i financijskim mogućnostima tima - objašnjava Sacre.

Timovi se u esportu mijenjaju relativno često. Ugovori se obično potpisuju na period između šest mjeseci i dvije godine. Toni je tako jedno vrijeme bio u timu s Lukom Perkovićem Perkzom.

- G2 je jedna od najvećih organizacija tog tipa. Luka i ja smo prijatelji, znamo se oko šest godina, zajedno smo kao suparnici igrali brojne turnire. On mi je ponudio da budem zamjena u G2 timu, zamjene moraju postojati u slučaju ozljeda ili sličnih situacija. Tako da smo godinu dana bili u istom timu - kaže, dodajući da je, prije nego je otišao u Europu, igrao s Kliktechom na Balkanu, a nedavno je potpisao za tim Mad Lions Madrid, koji igra u španjolskoj ligi.

Toni smatra da esport u Hrvatskoj napreduje. Iako su plaće u timovima kod nas manje nego u primjerice Francuskoj, svake godine rastu. Vjeruje i da je Hrvatski Telekom e-Liga korak prema tome.

- To mi je super ideja. Hrvatska će javnost nešto novo, poput esporta, najbrže prihvatiti tako da im se taj koncept približi kroz nešto što već poznaju. A to je nogomet – zaključuje Sabalić, pa dodaje da momcima koji su u finalu želi sreću.

Sudar titana Hrvatskog Telekoma na Facebooku Jutarnjeg pogledalo čak 165 tisuća ljudi!

Prošle nedjelje na Facebooku Jutarnjeg mogli ste pratiti eklsuzivni livestream ‘Sudar titana’ - spektakularnog uvoda u finalne obračune Hrvatski Telekom e-Lige, koji je imao i snažnu humanitarnu notu. Virtualni nogomet prvi put u Hrvatskoj zajedno su igrali vodeći menadžeri u Hrvatskom Telekomu i megapopularni hrvatski gejmeri!

Tandem Kostas Nebis, predsjednik Uprave Hrvatskog Telekoma, i YouTuber Malajski Tapir pobijedili su suparnički tim u kojem su bili Richard Brešković, direktor Sektora marketinga za privatne korisnike Hrvatskoga Telekoma, i YouTuber Lavvek rezultatom 5:3.

Dvoboj je na Facebooku Jutarnjeg pogledalo čak 165 tisuća ljudi, a Hrvatski Telekom donirao je ukupno 20 tisuća kuna Udruzi roditelja vitalno ugrožene djece Kolibrići.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 08:43