SVEUČILIŠTE OXFORD

Nova studija pokazala da igranje videoigara može biti dobro za mentalno zdravlje pojedinca

Ilustracija
 Marko Todorov/Cropix
Rezultati ove studije bacaju sumnju na uvriježena mišljenja da videoigre uzrokuju agresivnost i ovisnost

Nova studija znanstvenika sa Sveučilišta Oxford pokazala je da igranje videoigara može biti dobro za mentalno zdravlje pojedinca, piše The Associated Press.

Znanstveni članak objavljen u ponedjeljak temelji se na anketi osoba koje su igrale dvije igre - "Plants vs Zombies: Battle for Neighborville" i "Animal Crossing: New Horizons".

Znanstvenici koji su radili istraživanje prvi su puta imali pristup podacima izdavača igara, tvrtki Electronic Arts i Nintendo of America, koje su im otkrile koliko igrači točno igrali. Prethodne studije ovog tipa oslanjale su se na neprecizne podatke koje su davali sami igrači.

Znanstvenici Instituta za internet pri Sveučilištu Oxford rekli su da je vrijeme provedeno u igri bilo mali, ali značajan pozitivan faktor u općem mentalno zdravlju pojedinca.

Članak, koji još nije recenziran, kaže da bi užitak koji pojedinci crpe iz igranja na njihovo dobrostanje mogao značajnije utjecati od puke količine igranja.

Rezultati ove studije bacaju sumnju na uvriježena mišljenja da videoigre uzrokuju agresivnost i ovisnost, ali autori naglašavaju da je njihovo istraživanje samo dio priče o utjecaju videoigara na pojedince.

"Naši podaci ukazuju da igre nisu nužno loše za vaše zdravlje - postoje drugi psihološki faktori koji znatno utječu na dobrostanje pojedinca", rekao je direktor za istraživanje Instituta Andrew Przybylski. "Čak štoviše, igranje može biti aktivnost koja pozitivno utječe na mentalno zdravlje ljudi. Reguliranjem videoigara neki bi ljudi ostali bez tih benefita."

U istraživanju je sudjelovalo 2.756 igrača igre "Animal Crossing: New Horizons" iz Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije i Kanade te 518 igrača igre "Plants vs Zombies: Battle for Neighborville".

Ispitanici su nakon igranja ispunjavali upitnike o svom iskustvu koje su znanstvenici potom uspoređivali s podacima Electronic Artsa i Nintenda.

Znanstvenici se dugo žale da im stvaratelji videoigara ne ustupaju precizne podatke o igranju te da se zbog toga ne može stvoriti konsenzus oko utjecaja videoigara na igrače.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 19:02